Fil Balığı Özellikleri ve Bakımı

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Mnemosynes

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
266
Tepkime puanı
312
Puanları
63
Konum
İstanbul
Fil Balığı, eşsiz fiziksel özellikleri ile gören herkesi etkilemektedir. Bununla birlikte, bu balığın bakımı oldukça karmaşık olabilir. Bir akvaryumcu olarak, akvaryumunuzu süslemek için ilginç ve çekici balık türlerinin peşindesiniz ve fil burunlu balık aradığınız türlerden biri olabilir.

Fil Burun Balığı, Afrika'nın Batı ve orta bölgelerinde yaygın olarak bulunan bir Afrika tatlı su balığıdır. Chari Nehri, Ogun Nehri ve Nijer Nehri Havzası, fil balıklarının yaygın olarak bulunduğu yerlerdir. Dallarla kaplı çamurlu sular ve birçok sığınak, balığın doğal kişiliği ile oldukça uyumludur.

Fil Balıkları, iyi bakılırsa, 7 ila 10 yıl arasında yaşayabilen gece balıklarıdır. Bu balığın bilimsel adı Gnathonemuspetersii'dir. Aydınlatma, sıcaklık ve su kalitesine oldukça duyarlıdırlar. Bu nedenle, sadece deneyimli akvaryumcular tarafından beslenmeleri şiddetle tavsiye edilir.
  • Balık Boyutu: 25 Cm
  • Akvaryumda Yaşama Bölgesi: Alt Yüzey
  • Ömür: 7-10 Yıl
  • Tank Boyutu: 500 Litre
  • Beslenme: Etobur
  • Bakım Gereksinimi: Yüksek
Fil Balığı Fiziksel özellikler
Zaten tahmin edebileceğiniz gibi, fil burun balığı adını bir filin gövdesine benzeyen burnunun benzersiz şeklinden almıştır. Bu balığın burnu Schnauzenorgan olarak bilinir ve vücudun diğer kısımları gibi elektro-reseptörler ile kaplıdır.

Bu sayede, avını bulmak ve sularda gezinmek için elektro konum tekniğini kullanır. Fil balığının vücudundaki elektrolitler, balıkların yiyeceklerini bulduğu, çamurlu sularda dolaştığı ve ayrıca eşini vahşi doğada bulduğu zayıf bir elektrik alanı oluşturur.

Fil Burun Balıkları çoğunlukla siyah veya koyu kahverengidir. Bu balıkların gerçek uzunluğu vahşi doğada yaklaşık 35 cm olmasına rağmen, akvaryumda 25 cm'den fazla büyümezler. Bu balığın karın yüzgeçleri bulunmaz. Arka sırt ve anal yüzgeçten oluşan pektoral yüzgeçler fil burun balıklarında aynı uzunluktadır, oysa kuyruk yüzgeci çatallanmıştır. Balığın üzerinde birkaç şerit bulunur. Sırt ve anal yüzgeçleri kuyruk yüzgecinin yanında simetrik olarak bulunur.

Fil Balığı Özellikleri ve Bakımı.jpg


Bu balık türünün burnunu beslenme ve yön bulma için akıllıca kullanmasının yanında çıkıntılı burnu, kendini savunma ve iletişim konusunda da yardımcı olur. Bazı aydınlatma ayarlarında, balıkların rengi de mor gibi görünebilir, ancak bunlar nadir durumlarda görülür. Fil burun balıklarının tankınızda yaydığı zayıf elektriksel uyarıları dinlemek size keyif verir. Tek yapmanız gereken, balığa birkaç elektrot yerleştirmek ve uçlarını bir amplifikatöre bağlamaktır. Balıklar tankta böcek veya solucan ararken hareket ettiklerinde seslerin oldukça hızlı yayıldığını görebilirsiniz.

Fil Balığını Besleme
Fil balıkları çamurlu suların alt kısmında yaşamayı sever; bu nedenle, ana besinleri tankın dibinde bulunan böcek ve larvalardan oluşur. Akvaryumda sağlayabileceğiniz yiyeceklerden bazıları:
  • Kan kurdu
  • Sucul omurgasızlar (en yaygın olan sivrisinek larvaları)
  • Kara Sinek
  • Tuzlu su karidesi
  • Dondurulmuş pullar
  • Yapay gıdalar
Fil balığının beslenmesi diğer balıklar kadar kolay olmayabilir. Bu nedenle, fil burnunuz için diyet planı oluştururken aşağıdaki noktaları dikkate almanız önemlidir:

Balıklarınız donmuş veya yapay yiyeceklerle beslendiğinde rahatsız olmamalarına rağmen, sadece canlı yiyecekleri tercih etmek çok önemlidir. Bunlar balıklarınıza tatlı su balıklarını yaygın olarak etkileyen birçok hastalığa karşı bağışıklık kazandırabilir.

Fil Balığı beslenirken çok yavaş yemektedir. Bu yüzden, onlara yeterli zaman vermeli ve yiyeceklerini tüketirken onlara karşı sabırlı olmalısınız. Agresif ve çabuk yiyen balıklarla aynı akvaryuma konduklarında, fil burun balıkları strese girme eğilimindedir. Gece türü olduklarından, onları ışıkları kapattıktan sonra beslemelisiniz.

Parlak ışıklar balıkları rahatsız edebilir ve yiyeceklerini böyle bir ortamda yemeyi zor bulabilirler. Acemi akvaryumcular için biraz agresif ve bakımı zor oldukları bilinir. Buna rağmen, fil burun balıkları çok sadıktır ve elinizden yemek için kolayca eğitilebilirler.
 

Benzer konular