Evde Yavru Ördek Bakımı Hakkında Her Şey

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
970
Çözümler
25
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
Ördekler yavruyken herkese tatlı bir canlı olarak gözükebilir ama emin olun ki doğru ortamda ve şartlarda bakılmaz ise hayat sizin için çekilmez olur. Çünkü ördek daima sizi takip eder ve sizi arkadaş beller. Ancak o kadar güzel bir şey değildir. İkide bir vaklayan bir kuyruğunuzun olduğunu düşünsenize bi'! Üstelik bir kaç dakikalığına ayrıldığınızda tüm binayı ayağa kaldıran vaklamaları ile ün salar. Komşularınız şikayetçi olur, evden çıkamaz hale gelirsiniz. Hayatınız o ördeğe bağlı olur...
Tabiiki de bu abartılmış bir hikaye. Bu kadar olmaz ama bir ördeğin -bir yavru ördeğin- bir takım sorumlulukları vardır. Bir bebek gibi düşünün. Yemeğinden, suyundan, barınmasından ve sağlığından siz sorumlusunuz. O yetişip kendi güvenliğini sağlayana kadar güvenliğinden de...
Ama sevimliliğinden dolayı aldığınız minik ördeği/ördekleri doğru bir şekilde bakar büyütürseniz o mutlu siz huzurlu olursunuz, bundan emin olabilirsiniz =)...

Ben bu yazıda ördek bakımını altı parçaya ayırdım ;
- Beslenmesi
- Yaşayacağı yer
- Yaşayacağı yerin ısısı
- Temizlik
- Sağlık
- Diğer şeyler

yavru-ordek-3924306_1920.jpg


Yavru Ördek Beslenmesi

Yavru ördekler gelişimin ikinci haftasında damak tatları değişmeye başlar ve sizden ek besin isterler. İlk olarak iyice haşlanmış bir yumurta (merak etmeyin yumurta tavuk yumurtası =)) onlar için iyi bir proteinn kaynağı olur. Ama işi abartıp sakın fazla vermyin, herşeyin fazlası zararlıdır neticede.
Marul ve salatalığı ise üçüncü haftadan sonra minik minik doğrayarak verebilirsiniz. Bunları verdiğinizde dışkı formu değişebilir, daha sıvı olabilir. Bu normal birşey, kimisinin sandığının aksine ishal hastalığı değil.
Yavru ördek için en iyi besin ördek yemidir.
Bu yemeklerin yanı sıra karpuz, kavun, marul, maydanoz, haşlanmış nohut, haşlanmış kuru fasulye, haşlanmış patates,pancar, havuç, bezelye, ıslatılmış buğday, ıslatılmış bulgur, karpuz çekirdeği, kavunun çekirdekli ballı kısım, mısır, yulaf ve arpa da verebilirsiniz. Tabi ki bu yemeklerin içinde kesinlikle ama kesinlikle yağ ve tuz olmayacak. Yemeklerin yanında bir kap su da olmalı çünkü ördekler yemeklerini yerken su içme ihtiyacı duyarlar. Bu saydıklarımı verirken iyice küçültülüp verin, boğazına falan kaçmasın.
Bir de yeni doğmuş/bir kaç haftalık ördeklere "etlik yem" vermeyin. Çünkü bu yem yüksek miktarda protein içerir ve bu miktar daha minik olan ördeklere fazladır.

Yaşayacağı Yer

"Ben daha önce civciv besledim. Onun gibi küçük bir kutuda bakarım olur biter" diye düşünmeyin. Çünkü ördek civciv gibi küçük değildir ve bu yüzden biraz daha büyük bir kutuya ihtiyaç duyarlar.
Eğer ördeğinizi terasa, balkona, ya da her hangi açık bir alana salmayı düşünüyorsanız bu fikrinizden hemen vazgeçin. Çünkü ne kadar şehir gibi bir ortam olursa olsun kedi vardır. Ve kediler bu miniklerinizi yemeye çok meraklılar. Zaten köydeyim yaşayanlara diyecek sözüm bile yok, sarsar, şahin, tilki ne ararsan var. Neyse asıl konuya döneyim, eğer bu yavruları kedinin ulaşamayacağı bir yere koysanızda, üstü açık olduğu sürece tehlikededir, çünkü kedilerden daha kurnaz bir canlı var : kargalar!! Evet kargalar da ördeklerin can düşmanlarıdır. Yani yavrucukların hayatta kalmasını istiyorsanız yapmanız gereken şeylerden biri açık alanda bakmamak gerekir.

"Peki tamam büyük bir kutuda kapalı bir ortamda bakacağız. Bu kadar mı?" dediniz duyar gibiyim. Tabiki de bu kadar değil. Sıra kutunun içinde ne olacağına geldi. Birincisi kutunun içerisinde su olmamalı. Unutmayın ki şu anda bahsettiğim şey "yavru" ördek. Yani ıslanırsa çabuk hasta olabilir demeye çalışıyorum.
Peki kutu nasıl olmalı, kutu neyden yapılmalı? Kutu küçük olmadığı sürece istediğiniz şekilde olabilir; tel, tahta, strafor, karton... neyden yapabiliyorsanız ya da elinizde ne varsa, hiç fark etmez (karton ve strafor kullanırsanız ördeğin gagalamadığından emin olun). Ama dış etkenlerden korumalı ve sağlam olmalı. Pislikleri kutunun altına geçmemesi için ve kolay temizlenmesi için kutunun altına bir şey sermeniz gerekir. Gazete, kağıt, karton farketmez. Ama talaş gibi ya da saman gibi yavruları rahatsız edecek bir şey olmamalı. İsterseniz kartondan viyol (yumurta kutusu) bile koyabilirsiniz, bu size kalmış bir şey.

Kutu çok büyük olmayacak, çok ta küçük olmayacak, içine su koyulmayacak, sağlam olacak, altına bir şey serilecek. Hepsi tamam şimdi geldik ısıya...

YaşayacağıI Yerin Sıcaklığı

Çoğu kanatlıların ter bezi olmadığı için susuz kalamıyorlar. Sıcak bir yerde de bu yüzden ölüyorlar. Soğuk bir yerde de tahmin ettiğiniz gibi hastalanarak.
Eğer aşağıdaki belirtiğim sıcaklıklara uyarsanız sorun falan olmaz.
Aslında bu ısı işi biraz karmaşık =/. Bu konu hakkında iki bilgi buldum:
Bir haftalık yavrular 33-28 C°arası, iki haftalıklar 26-18 C°, üçü haftalıklar ve daha büyükler 18-16 C° arası sıcaklıkta yaşamalı. Gördüğünüz gibi yaşları büyüdükçe ısı azalıyor.
İkincisi de ilk on gün 34 C° olmalı. Bundan sonraki her hafta azar azar düşürülerek altıncı hafta 20 C° getirilmeli. Bunda da gördüğünüz gibi sıcaklık daha fazla. Siz hangisini uygulamak istersiniz bilmem ama birincisi daha iyi çünkü onda net bir şekilde açıklamış.
Ek olarak şunu da söyleyim, yavrular bir aylık olduktan sonra yazın ve sıcak havalarda ısıtmaya gerek kalmaz. Soğuk günlerde ise 18 C° olması yeterli olur.

Temizlik

Ördekler temizliğini aslında kendileri yaparlar. Kuyruklarının hemen üstünde bulunan bezeden yağ ve toz alarak onları hiç üşenmeden her bir tüyüne sürerler, bi nevi krem gibi düşünün ;) . Ama bu yetmez, onların yüzebileceği bir su da lazım. Ve bu su büyük bir leğende ona tahsis ettiğiniz bir su ise düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Bu konuyu küçümsemeyin. Ördeklerin gerçekten yüzmeye ihtiyaçlarına vardır.
Ördeğiniz daha yavru iken sizin ona yüzebileceği bir su vermeniz gerekir.
Kümesinin yani yaşadığı yerin temziliği ise size ait. Dışkılarını günlük olarak temizlemeli, yemek ve suverdiğiniz kapları yıkamalısınız.

Sağlık

Bu konu tahmin edebileceğiniz gibi çok uzun bir konu. Hastalıklar genellikle ölümcüldür. Bir ishal ya da soğuk algınlığı bile tedavi edilmez ise ölüme neden olabilir. Tabi bu durumda en mantıklısı hastalık gelmeden önce önlemler almaktır. Bunlar yaşadığım yerin temiz tutulması en önemli unsurdur. Sadece yaşadığı yer ile sınırlı kalmayın, yemi, içeceği su, yüzeceği su temiz olmalı.
Hastalıkları başlıca iki grupta incelenebilir:Mikroorganizmalardan ileri gelen bulaşıcı hastalıklar ve mikroorganizmalardan kaynaklanmayan, bulaşıcı olmayan hastalıklar.
Zararlı organizmalardan kaynaklanan hastalıkların en büyük sorunu, kendilerine uygun ortam bulduklarında hayvanlar arasında kolayca yayılarak salgınlar meydana getirmesi ve büyük kayıplara sebep olması. Aslında bu olumsuzluğun daha çok büyük çaplarda ördek yetiştirenleri ilgilendiğini söylesem yanlış olmaz. Çünkü evde beslenen 3-5 ördeğin hasta olması daha zor olması bir yana, sizin birebir ilgilenmenizden ve sürekli gözlemleme imkanınız olduğundan hastalıklar erken fark edilebilir. Ama hazır konusu açılmışken bu hastalıklardan da kısaca bahsedeyim:

1- Bakteriyel hastalıklar
Bakteriyel hastalıkların ortaya çıkmasının farklı sebepleri vardır: Yedikleri yiyeceklerden, kümeslerinin hijyenik olmamasından, hemen bozulabilecek yiyecelerin (mesela yumurta) özellikle sıcak havalada uzun süre bekletilmesinden, dışkıların birikmesinden... Ayrıca yeni gelen hayvanların da bu bakteriyel hastalıkları dışarıdan getirme ihitmali var. Tüm bu şeylerin önüne geçmek için en başta hijyene dikkat edilmeli, burası çok net. Ördeğin durduğu kutuda / kümeste biriken dışkılar en fazla gün aşırı temizlenmeli. Yem ve su kapları, yüzmesi için kullanılan leğen düzenli olarak yıkanmalı. Verilen haşlanmış besinler, sebze ve meyveler uzun süre ördeğin önünde kalmamalı ve artıkları temizlenmeli.

2- Viral henfeksyonlar (virüs hastalıkları)
Bu hastalıkların evinizde besleiğiniz ördeklerde rastlanması zordur. Ancak çok sayıda ördek sahibi olanlar endişe duyabilir. Çünkü viral enfeksyonlar hayvanlar arasında hızlı şekilde bulaşabilir, fark edilmesi ve tedavisi gecikebilir. Genelde enfekte olmuş bir kuşun teması ile bulaşır; kanatlı hayvan pazarları, büyük kümesler bu açıdan rikli yerlerdir. Bu hastalıklardan korunmanın en iyi yolu, yabancı kanatlı hayvanlarla teması minimumda tutmak olacaktır. Bahçenizde birden fazla ördek besliyorsanız, dışarıdan gelen bir ördeği hemen kümesinize almamak akıllıca bir hareket olur. Ve kümes hijyenine dikkat etmem burada da önemli.

3- Mantar hastalıkları
Fungal hastalıklar en temelde hijyen ile alakalıdır. Pis bir ortam, beklemiş dışkı ve yiyecek kalıntıları, havasız ve nemli yer mantar hastalıkları için birebir ortam sunar. Bu ortamların oluşmasını engellerseniz, fungal hastalıklardan korunmuş olursunuz. Ayrıca antifungal özelliği ile bilinen meşe kömürünü veya külünü temizlik esnasında kullanabilirsiniz. Ve hatta ördeğinizin beslenmesine ekleyebilir, yüzdüğü suya biraz kül karıştırabilir ve yaşadığı kümesin tabanına kül veya kömür yayabilirsiniz.
Ayrıca kursağın geç boşalması da, kursakta mantar oluşmasına sebep olur. Bu yüzden ördeklerin uyku sürecine girdiği akşam saatlerinde fazla yiyecek vermemenizde fayda var.

4- Paraziter hastalıkları
Parazitler iç ve dış pazarit olarak ikiye ayrılır. İç parazitler sindirim yollarına, dokular arasına, ciğerlere ve daha birçok bölgeye yerleşebilir. Dış parazitler ise deri üzerinde yaşayabilir, tüylere yerleşebilir, ayak veya yüz bölgesinde görülebilir. Tüm bu parazitlerin önlenmesi açısından düzenli olarak antipazarit uygulaması yapmak en iyi yöntemdir. Ayrıca az önce belirttiğim meşe külünü yüzme suyuna koyma işlemi, dış parazitlerden korunmayı sağlar.
Bu arada, ahşaptan yapılan kümeslerde parazit üreyebilir. Bunu engellemek için ahşap kısımları yakmanız - bunun için pürmüz kullanılabilir - etkili bir yöntemdir.

Şimdii, zararlı organizmalardan kaynaklanmayan hastalıklara gelirsek. Bunları da kendi içinde dört başlığa ayırabiliriz:

1- Beslenme hastalıkları
Beslenme her konuda kendini gösteren önemli bir konu. Bu noktada hastalığa neden olabilecek iki farklı durumdan bahsedebilirim: Yanlış beslenmeden kaynaklı uzun veya kısa süreçlerde ortaya çıkan hastalıklar ve toksik olan bir besinin tüketilmesi sonucunda ortaya çıkanlar.

Yanlış beslenme, ciddi hasarlara neden olabilen birşey, aynı insanlarda oduğu gibi. Ördeğin vitamin, minera, protein, yağ ve karbohidrat ihtiyacını dengeli şekilde almamasında kaynaklanır. Mesela kimi vitaminler vücutta depolanmaz, günlük olarak taze besinler ile karşılanması gerekir. Karşılanmadığı zaman kısa sürede eksikliği ve bunun sebep olduğu hastalıklar görülebilir. B vtiamini eksikliğinde ortaya çıkan tüy sorunları gibi. Ya da vücutta depolanan ve bu yüzden fazla alındığında ortaya çıkan hastalıkar; D vitaminin fazla alınması sonucunda ortaya çıkan D vitamini toksikozu gibi. Mineral eksikliğinde ortaya çıkan kasılma ve titreme sorunları, yumurta yaparken zorlanma veya yumurta kabuğundaki anormallikler; fazla protein tüketimi sonucunda ortaya çıkan gut hastalığı ve daha birçok sorundan bahsedilebilir bu konuda. Ama tabiki hepsinden şimdi bahsedemek. Bunların önüne geçmek için yapmanız gereken şey bol bol okuyup edindiğiniz bilgiler ışığında dengeli bir beslenme oluşturmak. Ayrıca ördek yetiştiricilerinden de önemli tiyolar kapabilirsiniz ;)
Bu arada şekerli yiyecekler, hamur işi, tuzlu yiyecekler, kızartamalar, çikolata vs kesinlikle verilmez. Bunlar da uzun sürede çeşitli hastalıklara sebep olur.
Toksik besinler tüketimi sonucunda ortaya çıkan sorunlara da kısaca değinmek istiyorum. Mesla soğan ve sarımsak kanatlı hayvanlar için toksiktir; kan hücrelerini parçalayıp anemiye sebep olur, organlara zarar verir. Patlıcanda, çiğ patates ve fasulyede ördekler için zehirli olan maddeler vardır. Sütün içindeki laktozu sindirecek enzim kanatlı hayvanlarda olmadığı için, süt sindirim sorunlarına sebep olur.

2- Çevresel faktörler
Aslında çevredeki olumsuz durumlar çoğu zaman zararlı mikroorganizmaların üremesine, bunun neticesinde yukarıda bahsettiğim paraziter, fungal gibi hastalıklara sebep olur. Ancak bunun haricinde kalan birkaç nokta var.
Kanatlı hayvanların solunum yolları hassastır. Bu yüzden havadaki onlar için olumsuz olan durumlardan hemen etkilenirler: Sigara dumanı, oda kokuları ve parfümler, tozlu hava, egzoz gazı solunum yollarına hasar verebilir ve hastalıklara sebep olur. Ayrıca küçük bile olsa doğalgaz sızıntısı yaşanması, ani şekilde ölme sebebiyet verir.

3- Zehirlenmeler
Kimi besinlerin ördekler için toksik olduğunu, tüketmesi sonucunda çeşitli zararlar verebileceğinden zaten bahsetmiştim. Onları saymazsak, ördeklerin tüketmesi sonucunda onları zehirleyebilecek ve hatta ani ölüme sebep olabilecek şeyler var. Herşeyi yemeye meraklı olduklarından çevredeki kimyasal şeylerin, mumların tadına bakmak isteyebilirler - özellikle ev ortamında besleniyor ise bunlar sıkıntı. Ayrıca çoğu ev bitkisi toksik olabiliyır, yeşil domates ve dometesin yeşillikleri ördekleri zehirliyor. Bunlara dikkat etmeniz gerek.

4- Kalıtsal hastalıklar
Bu konuyu detaylandırmak, yazıyı çok uzatacağından atlıyorum. Zaten sizin insiyatifinizde olan bir durum değil, kalıtsal olarak yani ördeğin anne babasından geçtiği için siz müdahale edemezsiniz.

Ördeğinizin salça gibi kırmızı bir dışkısı var ise bu çok fazla karpuz yediğinden kaynaklanıyor olabilir.
Eğer ördeğinizin ishal olduğunu düşünüyorsanız hemen endişelenmeyin. Yediği sulu besinler - salatalık, yeşillik, meyve gibi- dışkı formunu etkileyebilir ve dışkının daha sıvı olmasına sebep olur. Haşlanmış yumurtanın sarısı dışkıya koku ve cıvıklı verir. Ördeğin musluk suyu yani klorlu su içmesi, dışkı formunu bozar. Yemini değiştirdiğinizde dışkısı sıvı olabilir. Bunun gibi hastalık olarak tanımlanmayacak sebeplerden dışkı gözünüze farklı gelebilir ama endişelenmeyin. Çoğu zaman sebebi ortadan kalktığında dışkı da normal formuna döner.
Dışkıda olan anormallik uzun süre devam ederse bir sorun olduğu anlamına gelir. Mesela ördeğiniz uzun süredir ishal gibiyse bunun farklı nedenleri vardır, bunlardan birisi böbrek rahatsızığıdır. Hasarlı böbrek büyük oranda idrar üretir. Dışkılamadan önce "gaita" adında bir şey ile karışıp daha sıvı bir hale gelir. Bunun gibi iç organlardan; pazarit, bakteri vb. mikroorganizmalardan kaynaklanabilir. Bu durumu yaşarsanız bir kanatlı hayvan veterineri bulup ördeğinizi ona götürmeniz gerekir.

Ördeklerde ayak yamulmasını diye bir hastalık vardır. Bunun nedeni sürekli kapalı orta kalması ve dolaşmamasıdır. Bunu önlemek için geniş kümes sunmanız gerekir. Ayrıca kalsiyum takviyesi yapabilirsiniz. Bunun için yumurta kabuklarını fırınlayarak yiyeceklerine ilave edebilir, mades suyunun gazını alarak içme suyuna karıştırabilirsiniz.

Ama şunu söylemeliyim ki bu hastalıklardan korunmanın en kolay yolları:
– Her zaman temiz su tüketimi
– İyi ve kaliteli yemlerle beslenmesi
– Yemlerin depolama ve saklanmasında en uygun koşullar sağlanmalı, tarihi geçen yemler kullanılmaması
- Yüzdüğü suyun daima temiz olması
- Yaşayacağı yerin uygun boyutlarda olması, hava alması, temiz ve kuru olması, sıcak olması yani kısaca iyi bir ortam olması
- Ve kirli ortamlardan ya da canlılardan uzak tutulmasıdır.
(Eğer hasta olduysa iyileştirmenin en kolay yolu ise anlayan bir veterinere götürmektir ;))

yavru-ordek-7829778_1920.jpg


Diğer Şeyler

Ördeklerin düzenli olarak dolaşması ve ayaklarını çalıştırması gerekir. Bunun yanı sıra güneş ışığına da ihtiyaçları vardır.
Ördek tek başına bakıldığı zaman çok viklediğinden ve sürekli sizle olmak istediğinden dolayı yanına bir arkadaş daha almanızda fayda var. Ama şunu belirtmeliyim ki arkadaşı daha yavru iken almanız lazım, çünkü dediğimde gibi büyüyünce hırçın oluyorlar ve yavruları ya da kardeşleri (yani kendi soyundan birileri) dışında diyer ördekler ile kavga edebiliyorlar.


Ördekler hakkında umarım bilgilendirici bir yazı olmuştur.
 
Son düzenleme:

Begüm

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
6 Ağu 2019
Mesajlar
424
Tepkime puanı
220
Puanları
43
Konum
Zonguldak
@Sultanım, çok güzel bir yazı dizisi olmuş elinize emeğinize sağlık. Ördekler hakkındaki tüm bilgilerinizi bize olabildiğince samimi bir biçimde aktarmışsınız 😇🙏🏻
 

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
970
Çözümler
25
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
@Bengü çok teşekkürler😊. Hiç bir yerde doğru düzgün ördek bakımı anlatılmamış. Ben de tüm bilgileri toplayıp bir konu yazayim dedim 🙃
 

Begüm

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
6 Ağu 2019
Mesajlar
424
Tepkime puanı
220
Puanları
43
Konum
Zonguldak
@Sultanım, çok iyi düşünmüşsünüz emeğinize sağlık, eğer ileride ördek besleme gibi bir düşüncem olursa bu bilgilerden yararlanacağım. :)
 

Esranur

Hayvansever
Diger Dostu
Katılım
1 Tem 2020
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Konum
İstanbul
İyi günler bnde yavru ördek fek alıcam peki evde gezerken pisletir mi yada kucağıma alınca dışkısını yapar mı
 

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
970
Çözümler
25
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
Evet @Esranur, ördekler dışkılarını tutmazlar ve gezinirken bile dışkılarlar.
 

Sua1

Hayvansever
Diger Dostu
Katılım
25 Ağu 2020
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Konum
Türkiye
Merhabalar . Ördeğim 2 haftalık ve bugün hastalandı veterinere götürdüm iğne vurdu ve ilaç verdi . Ama şu an ördeğim yem yemiyor sadece su içiyor çok halsiz dışkısı sadece sulu geliyor. İğne vurulduğu içindir diyorum ama yem yememesi kötüye gittiğini mi gösteriyor ? Ve bir de ördeğin kucağa alınması kucağa alışması sağlığını kötü etkiler mi ? Şimdiden teşekkür ederim 🥺
 

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Merhabalar . Ördeğim 2 haftalık ve bugün hastalandı veterinere götürdüm iğne vurdu ve ilaç verdi . Ama şu an ördeğim yem yemiyor sadece su içiyor çok halsiz dışkısı sadece sulu geliyor. İğne vurulduğu içindir diyorum ama yem yememesi kötüye gittiğini mi gösteriyor ? Ve bir de ördeğin kucağa alınması kucağa alışması sağlığını kötü etkiler mi ? Şimdiden teşekkür ederim 🥺
Bunun için ayrı bir başlık açmanız gerekmektedir. Size daha iyi bir forum hizmeti sağlamak için başlığın konu dışına çıkmasına izin veremiyoruz.
 

Benzer konular