Evcil Kirpi Nasıl Bakılır?

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Kirpi bakmak Türkiye'de yasal değildir. Sokakta görüp eve getirilebilecek bir hayvan değildir. Yalnızca doğada yaşaması mümkün olmayan veya ataları evcilleşmiş kirpiler evde bakılabilir. Kirpi bakımı canlılar ev ortamına uygun olmadığından oldukça zordur. Kedi-köpek dışında bir hayvanı tedavi etmeyi bilmeyen veteriner sayısı oldukça fazla olduğundan kirpinin sağlıklı kalmasına ve olası bir acil durumda ulaşılabilecek bir veteriner numarası mutlaka kirpiyi sahiplenmeden önce bulunmalıdır. Veterinerin şehir içinde veya yakında bulunmaması durumunda mutlaka acil yardım kiti hazırlanmalıdır.

Kirpiler kaç yıl yaşar?
Kirpilerin ömrü 3-6 yıl arası değişebilmektedir. Oldukça kısa ömrü olan bu canlılar doğada veya kontrollü ortamda fark etmeksizin kısa ömürlüdürler.

Kirpiler hastalık taşır mı?
Kirpiler viral ve fungal hastalıklara ek olarak mikobakteriyel ve salmonella gibi hastalıkların taşıyıcısı olabilir. Ayrıca HIV hastalarının, kemoterapi görenlerin ve düşük bağışıklığa sahip kişilerin kirpi bakmadan önce doktorlarına danışmaları gerekir.

Kirpi nerede bakılmalıdır?
475
Kirpilerin bulunduğu ortam 22-29 derece arasında gidip gelmelidir. İdeal sıcaklık 23-26 derece olarak kabul edilmektedir. Yıl boyu kirpinin bu sıcaklıklarda yaşaması gerektiğinden kafes içerisine veya bulunduğu odaya bir termometre yerleştirmek uygun sıcaklıkla kaldığından emin olmak için önemli bir adımdır.
Kirpiler geniş bir kafes içinde rahatça gezip enerjilerini atabilecekleri bir kafeste bakılmalıdır. Büyük cam kafesler, plastik teraryumlar, guinea pig kafesleri onlar için oldukça kullanışlı olacaktır.
Kirpiler çok enerjik ve devamlı hareket halinde canlılar olmalarına rağmen alan kısıtlaması yapıldığında rahatlıkla obez olabilirler. Obeziteyi önlemek amacıyla oldukça geniş bir kafes içerisinde bakılmalı ve kafes dışarısında da uzun saatler gezdirilmelidir.
Kafes seçimi yapılırken kafesin tabanının kirpilerin patilerini sıkıştırabilecekleri veya kendilerini yaralayabilecekleri ızgaraların takılı olmamasına dikkat edilmelidir.
Saklama kabı gibi onlara rahat bir alan sağlayamayacak ancak ucuz olması sebebiyle oldukça tercih edilen kafes türlerinden kesinlikle kaçınılmalıdır.

Kafes içerisinde neler bulunmalıdır, nelerden uzak durulmalıdır?
  • Kafes içerisinde kirpinin rahatça dökemeyeceği ve rahatça yiyebileceği yükseklikte mama kabı bulundurulmalıdır.
  • Su için su kabı yerine kemirgenler için kullanılan suluk kullanılması daha kullanışlı olacaktır.
  • Kirpilerin daha önce enerjik ve devamlı dolaşan canlılar olduğundan bahsetmiştik. Bu enerjiyi evin içinde de rahatça atabilmeleri için çarka ihtiyaç duyacaklardır. Çark seçimi yapılırken çarkın delikli olmamasına ve kirpinin boyutundan daha büyük olduğundan emin olunmalıdır. Hamsterler için üretilmiş olan çarklar yerine Chinchillalar için üretilmiş çarkların kullanılması kirpiniz açısından daha kullanışlı olacaktır.
  • Kirpiler aynı zamanda oldukça ürkek hayvanlardır. Onları korkutan bir durumda saklanma ihtiyacı hissedebilirler bu sebeple kafeslerinin içerisinde üst ve yan yüzeyleri kapalı yalnızca giriş için kirpinin geçebileceği boyutta bir kutunun (ayakkabı kutusu, tahta kutular, pvc boru vs.) kafeste bulunması oldukça önemlidir.
  • Kirpiler çok oyuncudur ve kafeslerinde oyalanacakları oyuncaklarının olması onları mutlu edecektir. Tuvalet kağıdı ruloları, sert plastikten yapılmış toplar onlar için ideal oyuncaklar olacaktır.
  • Kafes altlığı seçimi yaparken doğru altlığı seçmek oldukça önemlidir. Genellikle tavşanlar ve kemirgenler için kullanılan çam ve sedir ağacı talaşları kirpiler üzerinde oldukça zararlıdır ve uzun süreli kullanımda solunum sistemlerinde zedelenmeye yol açar. Kirpiler için kullanması ve bulunması en ucuz altlık kağıttır. Kağıdı küçük parçalara ayırarak ideal bir altlık yapabilirsiniz.
Kirpiler günde kaç defa beslenmelidir?
Kirpiler günde bir veya iki kez doğaları gereği geceleri beslenmelidir. Önlerinden suları ve yemekler eksik edilmemeli, kirpinin kilosuna ve hareket düzeyine bakarak günde bir veya iki kez yenilenmelidir.

Kirpiler ne ile beslenmelidir?
Kirpiler doğal hayatlarında böcekyiyiciler olarak bilinseler de insan gibi çok çeşitli gıdalarla beslenebilirler. Evde bakılan kirpinin düzenli besin kaynağı yüksek proteinli ve düşük yağlı kedi mamaları olmalıdır. Mamanın içeriğinde olabildiğince az kimyasal gıda bulunmalıdır ki kirpinin ömrü mamalarda kullanılan çeşitli kimyasallar sebebiyle kısalmasın.
Kirpilere yalnızca kedi maması yedirmek kirpiler için doğru bir beslenme şekli olmayacaktır. Doğada çok çeşitli bir beslenme düzenine sahip olan bu canlıların diyetlerinde besin çeşitliliğini yüksek tutmak aynı açıda önemlidir.

Kirpilerde Ek Gıda
Kirpiler böcek, kırmızı et, meyve, sebze de yiyebilirler. Kirpilerde ek gıda ve beslenme hakkında ek başlık açılıp detaylı anlatım yapılacaktır. Kısaca kirpilere verilebilecek besinler şunlardır:
  • Kuzu eti
  • Ciğer
  • Yumurta
  • Brokoli
  • Fasulye
  • Un kurdu
  • Böğürtlen
  • Çekirge
  • Tavuk
  • Kabak
  • Sığır eti
  • Balmumu solucanı
Kirpilere kesinlikle verilmemesi gereken gıdalar: Kirpilerin yedikleri takdirde ishal olabilecekleri, zehirlenebilecekleri ve onları ölüme götürebilecek besinler vardır. Kirpilerin bu besinlerden uzak kaldığından emin olunuz.
  • Süt
  • Kurutulmuş meyveler
  • Kuruyemişler (kaju, çekirdek...)
  • Cips
  • Avakado
  • Kuru üzüm, üzüm
  • Ekmek
  • Soğan
  • Bal
  • Kereviz
  • Çiğ havuç
Kirpilerde Hastalık Belirtileri
Yeni bir kirpi sahiplenildiğinde en önemli noktalardan biri hasta olup olmadıklarını kontrol etmektir. Hasta olup olmadıklarını anlamak için birkaç gün detaylı bir gözlem yapmak gerekebilir.
  • Kulakların yırtılmış görünmesi
  • Yeşil renkli kaka
  • Hâlsizlik ve olaylara karşı geç tepki verme
  • Diken kaybı (Diken dökümü süreci hariç)
  • İştahsızlık
  • Ciltte oluşmuş kırmızı lekeler ve sürekli kaşıntı
  • Cilt üzerinde oluşan topaklanmalar
  • Şişmiş ve sulu göz
  • Denge kaybı, yürürken bacaklarda titreme hâli
Kirpilerde Tüy ve Diken Bakımı
Kirpiler çok titiz canlılar olduğundan düzenli olarak yıkanma ihtiyacı duymazlar. Kirpiler yıkanacağı zaman bebek veya kedi şampuanı, biraz su ve diş fırçası ile yıkanabilirler.

474

Kirpiler nasıl yıkanmalıdır?

Kirpiyi yıkamadan önce yıkanacağı kabın içerisine yalnızca zemini kaplayacak şekilde su doldurulmalıdır. Kirpi şampuanlandıktan sonra üzerinde şampuan kalmayana kadar yıkanmalıdır. Tamamen temizlendiğinden emin olduktan sonra bir havlu ile kurulanmalı, kurutma makinesi kullanılmamalıdır.








476


Kirpi nasıl tutulmalıdır?
Kirpiye özellikle ilk zamanlarında oldukça yavaş ve sakin yaklaşılmalıdır. İlk zamanlarda kirpiyi ele alıştırmak sonraki süreçte size karşı tutumunu olumlu yönde değiştirecektir.

Kirpiye yavaş ve sakince yaklaşılarak alttan gerekirse kafes altlığından da bir parça alarak yavaşça kaldırılmalıdır. İlk seferlerde dikenlerden dolayı yaralanmalara sebep olmamak adına eldiven kullanılabilir. Kirpi sakinleşip dikenlerini yatırdığında dikenlerinde de sevilebilir. Kirpiler karınlarını sevdirmekten de hoşlanırlar.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Kirpiler hakkında bu kadar bilgiye sahip olman beni duygulandırdı :) muhteşem bir yazı olmuş eline, emeğine sağlık🙏🏻
 

Yusuf

Hayvansever
Kus Dostu
Katılım
5 May 2019
Mesajlar
18
Tepkime puanı
3
Puanları
3
Konum
Kayseri
Hayatımda ilk defa böyle bir şey görüyorum desem yeridir, kirpiyi yaşamım boyunca çok az gördüm diyebilirim ama farklı bir konuya el atmışsınız. Kirpiyi evinde besleyen kişiler var mı bunu da çok merak ediyorum.
 

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Hayatımda ilk defa böyle bir şey görüyorum desem yeridir, kirpiyi yaşamım boyunca çok az gördüm diyebilirim ama farklı bir konuya el atmışsınız. Kirpiyi evinde besleyen kişiler var mı bunu da çok merak ediyorum.
Türkiye'de satışı ve bakımı yasak olmasına rağmen kirpi satışı son dönemlerde iyice arttı. Aynı zamanda doğada yaşayamayacak durumda olan kirpiler için de insanlar evlerini açmaya başladılar. Daha önce yazılmış detaylı bir Türkçe kaynak olmadığından genel anlamıyla bir yazı yazmak istedim. Devamı da gelecek tabiki :)
 

Mehmet Ö

Hayvansever
Kus Dostu
Katılım
2 Haz 2019
Mesajlar
17
Tepkime puanı
5
Puanları
3
Konum
Nevşehir
Aslında bu kirpiler çok sevimli hayvanlar ama doğasında yaşaması daha muhteşem olacağını düşünüyorum. Tabii gerçek doğasını kaybetmedikleri sürece daha harika olur. Kirpilerin bakımı, banyosu, beslenmesi vb. gibi şeyleri hiç arayacağımı sanmazdım, aslında karşıma çıkacağını da düşünmüyordum gördüğüm zaman çok şaşırdım ben de :)
 

ulfiye

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
23 Haz 2019
Mesajlar
30
Tepkime puanı
4
Puanları
8
Konum
Edirne
Gördüğüm en detaylı Türkçe kirpi bakım yazısı olmuş:giggle: Yazıların devamını ne zaman yayınlanmayı düşünüyorsunuz acaba kirpi bakmak istiyorum da
 

Miela

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
11 Mar 2019
Mesajlar
362
Çözümler
1
Tepkime puanı
158
Puanları
43
Konum
İzmir
Kirpi yazısı çok hoşuma gitti ama onlara da el atıp doğal yaşamlarından koparmasak iyi olur. Bir onlar kaldı çünkü. :)
 

Miela

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
11 Mar 2019
Mesajlar
362
Çözümler
1
Tepkime puanı
158
Puanları
43
Konum
İzmir
Mesela yazlıkta bir sincabımız var gelir sabun çalar doğada izlediğimde bana çok daha büyük keyif veriyor ne yaparsak yapalım her hayvan için söylüyorum asla doğal ortamlarını yakalayamayız ve doğada olduğu kadar mutlu edemeyiz sadece yaklaşabiliriz.
 

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Kirpi yazısı çok hoşuma gitti ama onlara da el atıp doğal yaşamlarından koparmasak iyi olur. Bir onlar kaldı çünkü. :)
Evet lakin üretim merdiven altından da olsa aşırı derecede fazla. Egzotik hayvanlarla iç içe olduğunuz zaman görebilirsiniz ki kirpi bakımı çoğu canlının yanında oldukça iyi durumda.
 

Fattmmma.

Hayvansever
Diger Dostu
Katılım
28 Eyl 2019
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Konum
İZMİR
Merhabalar benim siyah bir kirpim var1 yıldır benimle yaşıyor ayağından bi ameliyet geçirdi ve bir haftadır yemek yemiyor çok şey denedim ama nafile sizce ne yapabilirim veterinere sordum bi iki gün ver dedi bir hafta geçti korkuyorum lütfen anlayabilen arkadaşlar varsa yardımcı olabilir mi
Screenshot_2019-08-12-19-27-12-1.png
 

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Merhabalar benim siyah bir kirpim var1 yıldır benimle yaşıyor ayağından bi ameliyet geçirdi ve bir haftadır yemek yemiyor çok şey denedim ama nafile sizce ne yapabilirim veterinere sordum bi iki gün ver dedi bir hafta geçti korkuyorum lütfen anlayabilen arkadaşlar varsa yardımcı olabilir miEkli dosyayı görüntüle 980
Bebek mamasını bir şırıngaya çekip beslemelisiniz. Su içmiyorsa suyunu da aynı şekilde şırıngayla verebilirsiniz. Mamanın ve suyun dozunu iyi ayarlamalısınız. Besleme yaparken enjektörü yavaş itmelisiniz. Mamanın ciğerlerine kaçmamasına dikkat ediniz. Geçmiş olsun
 

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Mamanın içeriğinde yukarıda bahsi geçen gıdaların yer almamasına özen gösteriniz.
 

Gizem

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
447
Tepkime puanı
231
Puanları
43
Konum
İzmir
egzotik hayvanlar konusunda bayağı bilgilisiniz @socrabbit
kemirgen olarak sincap düşünüyorum fakat onları da doğalarından alı koymak istemiyorum :(
yoksa sincapları çok seviyorum
 

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir

Benzer konular