Discus Balığı Özellikleri Ve Bakımı

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
discus-baligi.png
Akvaryumun kralı olarak tabir edilen ve gösterişli bir yapıya sahip olan discus balığı tropik balık özelliklerini taşımaktadır. Zarif yapısı ile tropik balıkların en güzelleri arasında yer alan discus balığı tropik balık özelliklerinde yer alan mükemmel su şartlarına, nispeten sıcak suya ve sıcak su değişimine ihtiyaç duymaktadır. Karma akvaryum modelinde yaşayabilen bu balık çeşidi için en az 200 litrelik bir akvaryum almanız gerekir. Balığın kendi türü içerisinde birçok farklı rengi bulunmakla beraber kobalt, mavi, kırmızı gibi renklerin birçok alt tonlarına sahip olan görünüşte olabilirler. Akvaryum yaşantısı içerisinde bu balık türü kral olarak adlandırılmaktadır.

Discus balıkları için değil, tüm balıklar için olabildiğince büyük akvaryum tercihiniz olsun. Eğer akvaryumunuz ne kadar büyük olursa balıklarınız o kadar rahat ve stressiz yaşarlar. Discus balıkları hakkında sizlere aşağıda detaylı bilgiler sunmaktayız, umarım faydalı oluruz.

Discus Balığının Özellikleri​


Bilimsel ismi symphysodon olan Discus balığının doğal yaşam alanı Güney Amerika ve Amazon ormanlarıdır. Ülkemizde Diskus ismi ile de bilinen bu balık türünün bakım zorluğu “orta seviye” olmakla beraber akvaryumdaki su değerinin sabit tutulabilmesi için sık sık su değişiminin yapılması gerekir.

Discus balığının boyu en fazla 15 santimetreye kadar ulaşabilmektedir. Üreme zamanında kendi bölgesine çekilen Discus balığı akvaryum içerisinde genellikle diğer balıklar ile uyumlu bir şekilde hareket eder ve barışçıl bir eylem gösterir. Bu balığın yer aldığı discus akvaryumu içerisindeki ideal su değerinin PH’ı 6 seviyesinde olmalıdır. PH değerinin 7’yi aşması ya da 6’nın altına düşmesi balıklarda stres yaşanmasına sebep olur.

Discus ile Uyumlu Olan Balıklar​


Bu balık çeşidinin yaşadığı akvaryum içerisinde yer alan su sıcaklığı yüksek olacağından ötürü genellikle balığın sadece kendi türünün akvaryumda bakılması önerilmektedir. Bununla beraber akvaryum içerisinde bazı küçük tetra türlerinin yer almasında da her hangi bir sakınca yoktur.
Diskus balığı ile aynı ortamda yaşayabilecek olan canlı türleri arasında; kor tetra, kardinal tetra, pembe tetra, günışığı tetra, kırmızı ağızlı tetra gibi türler bulunur. Ramirezi ve çöp balığı da discus baliği ile aynı akvaryum ortamında yaşayabilecek olan canlılar arasında yer alır. Discus balığının barışçıl eylemlerinden ötürü bu canlılar arasında her hangi bir sorun çıkmaz.

Discus Balığını Besleme​


Etçil bir canlı türü olan discus balığı canlı olarak verilen ya da dondurulmuş olan yiyecekleri tüketmek ister. Pet shoplarda satılan hazır discus yemi alınarak da balıkların beslenmesi kolay yoldan yapılabilmektedir. Balığın sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi ve ömrünün uzun süreli olabilmesi adına verilen yemlerin sürekli olarak çeşitlendirilmesi gerekir.

Kan kurdu, artemia ya da beyaz kurtçuk adı verilen canlılar arasında yem olarak belirli aralıklarla değişim yapılabilir. Canlı yemler içerisinde yer alan parazit riskinin balığa zarar verebileceği ihtimali yem verirken unutulmamalıdır. Discus baliği genel olarak yemini yavaş yiyen bir yapıdadır. Bu nedenle karma akvaryum içerisinde bakılıyorsa bu balıkların dengeli bir şekilde tam beslenildiğinden emin olunmalıdır.

Discus Balığının Bakımı​


Discus akvaryumu içerisinde yer alan balığın bakımı orta derecede zorluk seviyesinde yer almakla birlikte balığın bakımı esnasında dikkat edilecek olan en önemli unsur suyun sıcaklığıdır. Akvaryum ısıtıcısı alarak suyun ısısının sabit seviyede tutulması gerekir. 28 ile 30 santigrat derecede kalması gereken su sıcaklığının aynı zamanda PH değerinin de bakım konusunda önemi büyüktür.

Akvaryumda yer alan suyun tamamen berrak olabilmesi için 1 saatlik süre içerisinde dört defa temizleme işlemi yapabilecek bir akvaryum filtresi edinmek gerekir. Diskus balığının akvaryum içerisinde zorlu koşullar altında yaşaması strese girmesine neden olacağından ötürü bakım işlemi esnasında bu ve bunun gibi kriterlere dikkatli edilmelidir.

Siz de bir Discus besliyorsanız, kendi gözlemlerinizi ya da varsa sorularınızı yorum kısmından ekleyebilirsiniz!