Chinchilla Bakımı

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Chinchilla nedir?
1587443082660.png

Chinchillalar bir tavşan veya kedi cinsi sanılsalar da chinchillagiller familyasına ait kemirgenlerdir. Kürkleri genellikle mavimsi gridir. Nadiren boz, beyaz, siyah, gümüş olabilmektedir. Yumuşak ve mavimsi renge sahip kürklerinden dolayı uzun yıllardır kürk cinayetine kurban gitmektedirler. Doğada devamlı avlandıklarından nesilleri tükenme tehlikesi altına girmiştir. Günümüzde kürkleri için veya evcil hayvan olarak beslenmektedir. Bazı hayvanat bahçelerinde hareket yeteneklerini dahi kısıtlayan kafeslerde görebilmekteyiz.

Chinchillaların ömrü ne kadardır?
Habitatlarında ortalama 10 yıl, ev ortamında 20 yıl yaşayabilmektedirler.

Chinchilla ne ile beslenir?
Chinchilların beslenmesi diğer kemirgenlerin beslenmesiyle hemen hemen aynıdır.
Günlük olarak doğru beslenme pelet yem ve kuru ot ile olmalıdır. Kurutulmuş ot olarak yonca veya çayır otu tercih edilebilir. Kuru ota ek olarak yanlarına bir parça saman eklemek chinchillanızın hoşuna gidebilir.
Pelet yemin içerisinde yalnızca pelet olmalıdır. Karışık yemler chinchillanız için sağlıklı olmayacaktır. Tavşan pelet yemleri de chinchillanızın sağlığını olumsuz etkileyecektir. Alınacak pelet yem mümkünse chinchillalar için özel tasarlanmış olmalıdır.
Bu iki besine ek olarak yeşillik, kuru meyve, kuruyemiş, sebze, meyve verilebilir. Ek besinler ara öğün veya ödül maması şeklinde verilmelidir. Yeşillikler dışında hiçbir ek besin düzenli verilmemelidir. Şeker oranı yüksek besinlerden kaçınılmalıdır. Chinchillalar hazır besinler, hamurişi ve hazır meyve sularından uzak tutulmalıdır.
CHİMNCİLLA.PNG

Chinchillanız için sağlıklı besinlerden bazıları şunlardır:
  • kuşburnu,
  • havuç,
  • çekirdeksiz kuru üzüm,
  • kabak,
  • kereviz,
  • yulaf,
  • elma




Chinchilla
1587444497670.png
ların kafesleri nasıl olmalıdır?

Chinchillalar oldukça enerjik yapıda olduklarından geniş ve çok katlı kafeslere ihtiyaç duyarlar. Enerjilerini atmaları için kafesin içerisine çeşitli oyuncaklar ve korktuklarında gizlenmeleri için saklanma alanları konmalıdır. Tavşan ve guinepig oyuncakları onlar için de oldukça eğlenceli olabilir. Hamsterlar için kullanılan koşu topları ve çarklar chinchillalar için de harikadır. Çark alırken çarkın uygun boyutta olduğundan ve kuyruklarını sıkıştırabilecekleri bir aralık olmadığından emin olunmalıdır. Chinchillalara uygun çark görselde yer almaktadır.
Chinchillalar hassas canlılardır. Kafes tabanlığı olarak tel zemin kullanmak zamanla ayaklarında yaralanmalara sebep olabilir. Tel zemin yerine ahşap veya talaş tercih edilmelidir. Talaş seçimi yapılırken chinchillalar için zehirli ağaçlardan (sedir, kavak...) uzak durulmalıdır. Çam talaşı yaygın olarak tercih edilmektedir.

Chinchillalar banyo yapar mı?
Chinchillalar banyo yapar ancak suda değil. Chinchilla banyo kumu olarak satılan kumlarda banyo yaparak kürklerinde biriken kirlerin temizlenmesini sağlarlar. Banyo kumu dışında kullanılacak kumların kürkü temizleme özelliği yoktur. Chinchillalarda banyo kumu büyük önem taşır ve kullanılması zorunludur.

Chinchillalar tuvalet eğitimi alır mı?
Chinchillalar da biraz uğraşla eğitim alabilir. Eğitim vermek için bir tuvalet kabı edinilmelidir. Eğitim için şu adımlar izlenir:
Kabın zeminine çişli mendil konur, üzeri talaşla kapatılır. Tuvalet kabı günde en az bir defa temizlenmeli, temizlik sonrası çişli talaşların küçük bir kısmı yine kaba konmalıdır. Bu işlem eğitim tamamlana kadar yapılır. Eğitim tamamlandıktan sonra talaşı temizlerken çişli talaş bırakmanıza gerek olmayacaktır.

Chinchillaları ele alıştırırken nelere dikkat edilmelidir?
Chinchillalar yanlış tutulduklarında zarar görebilirler. Chinchillaları elde tutmak için ilk gereken onlara güven vermektir. Güvenini kazandığınız bir chinchilla sizi ısırmaz veya kaçmaya çalışmaz. Öncelikle elinizi ona yaklaştırmalı sizi tanımasına izin vermelisiniz. Kokunuza alışması için onu bir süre elinizle besleyebilir karnını okşayabilirsiniz. Chinchillaları güvenlerini kazanmadan tutarsanız kürk kayması sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Chinchillaları ele almak için şu adımlar izlenir:
  1. Chinchilla göğüs bölgesinden hafifçe kavranır.
  2. Arka ayaklar elle desteklenir.
  3. Korkutmamak için Chinchilla vücuda yaslanabilir. İncitmemek için dik tutulmalıdır.
Kürk kayması nedir?
Kürk kayması Chinchillaların avcı hayvanlara karşı geliştirdiği bir korunma sistemidir. Tehlike altındayken veya aniden yakalandığında kaçmak için tüylerini geri de bırakır. Bu gibi durumlarda kürkünün büyük bir kısmını kökten kaybeden chinchillanın iyileşmesi oldukça uzun sürecektir. Oldukça sakin yerlerde, ani hareketlerden ve seslerden uzak yerde büyümelilerdir.
 
Son düzenleme:

Beyzpl

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
265
Tepkime puanı
165
Puanları
43
Yaş
18
Konum
İstanbul
Elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş.
Ben birkaç videoda görmüştüm bu hayvanı, gerçekten çok güzel bir canlı bence.❤
 

Benzer konular