Cennet Balığı Özellikleri ve Bakımı

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Mnemosynes

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
266
Tepkime puanı
312
Puanları
63
Konum
İstanbul
Cennet balıkları, Hindistan'dan Tayvan'a, Kore'ye, Vietnam'a kadar Asya'ya özgü canlı renkli tatlı su türleridir. İnanılmaz derecede ebeveyn içgüdüsü sergiledikleri bilinmektedir.

Cennet balığı yüksek verimli bir filtre sistemine sahip akvaryumlarda yaşamayı sever. Akvaristlerin bu balıklara sahip olmayı sevmelerinin nedenlerinden biri de iyi birer temizleyici olmalarıdır. Sık sık saldırgan davranışlar sergilerler. Bununla birlikte, diğer tatlı su balıklarını kolayca öldürebilecek bir dizi hastalığa karşı bağışıklık gösterdikleri için dayanıklı bir balık türüdür.

Cennet Balığı Genel Özellikleri
Bilimsel adı Macropodus opercularis olan Cennet Balığı, Cennet Gurami olarak da adlandırılmaktadır. Bu balık, uyaranlara yanıt olarak nadiren renk değiştirmesine rağmen, mavi ve kırmızı karışımı ile parlak renklidir. Bununla birlikte, daha az agresif ancak muhtemelen pigmentasyon eksikliğine bağlı hastalıklara daha yatkın olduğu gözlemlenen ‘Albino Cennet Balığı‘ da bulunmaktadır.

Cennet balıklarının sağlam bir gövdesi ve sivri yüzgeçleri vardır. Aynı Guramiler gibi oksijenden yoksun bir su kütlesinde hayatta kalmalarını sağlayan benzersiz labirent yapı görülmektedir. Ayrıca, iki iplik benzeri pelvik yüzgeç bulunmaktadır. Bu balık türleri 8 - 11 cm uzunluğa kadar büyüyebilir ve sağlıklı koşullar altında tutulduğunda 10 yıla kadar yaşayabilir. Genellikle dayanıklıdırlar ve sıklıkla agresif bir mizaç sergilerler. Bu özellikleri diğer Guramilerin çoğundan farklıdır.

Cennet Balığı Özellikleri ve Bakımı.jpg


Cennet Balıklarını Besleme
Cennet balıkları, pullar, peletler, sebzeler, salamura deniz ürünleri, sivrisinek larvaları, kan kurtları vb. etli yiyecekler ile beslenmekten hoşlanırlar. Vahşi doğada kendilerinden küçük balıkları da avladıkları görülmüştür. Özellikle aç kaldıklarında akvaryumdaki algleri tüketebilirler. Her şeyden önce, protein açısından zengin besinler vermeniz önerilir. Günde iki kez besleyebilirsiniz. Bu balıkların aç gözlülükleri sizi bol bol yem vermeye itmemelidir.

Cennet Balığı Yavrusu Almak
Cennet balıklarının üremesi oldukça kolaydır. Balığın büyüklüğünü ve rengini gözlemleyerek iki cinsiyet arasında ayrım yapabilirsiniz. Erkek cennet balıkları genellikle dişilerden daha büyüktür ve yine, erkeğin rengi dişininkinden daha çarpıcıdır. Üremeyi teşvik etmek; erkek ve dişi cennet balıklarını ayrı tanklara koymalı ve daha sonra protein bakımından yüksek gıdalarla beslemelisiniz. 2- 3 gün bu şekilde devam edebilirsiniz.

Daha sonra balıkları, yeterli miktarda bitki ile donatılmış, en az 40 litrelik bir üreme tankına alabilirsiniz. Bu sırada su seviyesi düşürülmeli ve su sıcaklığı 28 ° C'ye yükseltilmelidir. Ayrıca, üreme işlemi sırasında ışıkları azaltmanız gerekebilir. Su seviyesinin düşürülmesi yüzeye daha kolay ulaşabilecekleri için yavrularda labirent yapının gelişimi için kritik öneme sahiptir. Ayrıca, su seviyesi azaldıkça, yetişkin erkek balıklar yumurtaları yuvaya kolayca alabilirler.

Çiftleşme süreci, dişi son yumurtayı bırakana kadar devam eder. Cennet balıkları bir yumurtlama mevsimi boyunca 500'den fazla yumurta bırakabilir. Döllenen yumurtalar erkek tarafından kabarcık yuvasına alınır, böylece baba yumurtaların bakımı ile ilgili sorumluluk alır. Erkek o kadar koruyucu olur ki dişi ya da yavrulara yaklaşmaya çalışan diğer balıklara karşı saldırgan içgüdülerini gösterir.

Yavruların yumurtadan çıkması yaklaşık 1-2 gün sürer. Doğru koşullar altında, labirent yapı yavruda yaklaşık 3-5 hafta içinde gelişir. Bu nedenle, üreme için başlangıçta belirlenen koşullar (yani, azaltılmış su seviyesi ve yükseltilmiş sıcaklık) bu süre boyunca korunmalıdır. Sağlıklı bir beslenme ile birleştiğinde, yavruların karakteristik cennet balığı renkleri kısa sürede ortaya çıkacaktır. Ayrıca yavru balıkların temiz suya erişmesini sağlamak için günlük % 5 su değişimi yapmanız önerilir.
 

Benzer konular