Bukalemun Özellikler ve Bakımı

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Bukalemunlar, özellik ve yapı olarak evde beslenebilen diğer canlılardan daha farklı olduğu için herkesin kolaylıkla bakımını yapabileceği bir tür değildir. Evde bukalemun beslemek isteyen kişilerin bukalemun özellikleri ve bakımı hakkında detaylı araştırma yapması, yeterli bilgiyi öğrenmesi gerekir. Bukalemunlar, beslenme ve su ihtiyacı zor karşılanan, doğal yaşama alışkın, hassas, kolay hastalanabilen bir yapıya sahip olduğu için bukalemun bakımı konusunda acemi olan kişiler tarafından bakılması önerilmez.

Bukalemunların Genel Özellikleri

bukalemun-ozellikleri-ve-bakimi.png
Bilimsel adı Chamaeleonidae olan bukalemunlar, boyut olarak farklılık gösterir. Küçük bir bukalemun 12 cm olabilirken yaş ve diğer faktörler ile boyutu 70 cm’e kadar çıkabilir. Bakımı doğru ve dengeli yapılan bir bukalemunun ortalama yaşam süresi 3 yıl ile 10 yıl arasında değişmektedir.

Bildiğiniz gibi bukalemunların en karakteristik özelliği renk değiştirmesidir. Bu özellik doğuştan gelen bir özellik olsa da 5 aydan sonra gelişir. Renk değiştirmemiş bir bukalemunun standart rengi gri ve kahverengi arası bir renktir.

Bukalemunlar sadece tehlike hissettiklerinde yani kamufle olmak için renk değiştirmez, bulundukları ortamın sıcaklık durumuna göre, diğer bukalemunlarla iletişim kurmak için, heyecanlandıklarında veya stres altında hissettiklerinde renk değiştirebilir.

Bukalemunların bir diğer ilginç özelliği de dil uzunluğunun fazla olmasıdır. Böcek, ot veya küçük omurgasızlar ile beslenen bukalemunlar avlarını yakalamak için dillerini kullanır. Bu sebeple bir bukalemunun dili 1,5 metre kadar olabilir.

Bukalemunların ayakları ve kuyrukları, tırmandıkları yerlere kolay tutunabilmelerini sağlar. Göz çukurunun dışında gibi duran ve her yöne rahatlıkla dönebilen gözleri ise avlarını hemen görmelerini ve rahat takip etmelerini sağlar.

Evde Beslenen Bukalemun İçin Yaşam Alanı

Bukalemunlar ağaç dallarında yaşayan, tırmanma içgüdüsü bulunan canlılardır. Bu sebeple ev içerisinde doğal ortamına benzeyen bir alan oluşturulması gerekir. Kafes içerisinde ağaç dalı yerleştirerek veya tırmanacağı ürünler yerleştirilmelidir.

Dallara ek olarak canlı yapraklar konularak da doğal bir yaşam alanı hisse verilmelidir. Kısaca bir bukalemunun en mutlu yaşayacağı alan doğal alanına en benzer şekilde olan alandır. Koyulan bitkilerin bukalemun sağlığı için zararlı olan bitkilerden seçilmemesine dikkat edilmelidir.

Kafes ebatı büyük olmalıdır. Dar alanda bir bukalemunun sağlıklı yaşaması beklenemez. Büyük bir bukalemunun kafesi en az 1 m x 1 m x 1,5 m ölçülerinde olmalıdır. Daha büyük bir kafes olması her zaman için en iyisidir. Kafeslerin tellerinden bukalemununuzun ayaklarının zarar görmemesi için tellerin üzerini vinil kaplama ile kaplatmalısınız.

Bukalemunlar, evde beslenen diğer hayvanlar gibi tabaktan veya kaptan su içmez. Su içmek için yaprakların üzerindeki su damlacıklarını kullanır. Bukalemununuzun susuz kalmaması için kafesin üzerine su damlatan bir düzenek kurmanız gerekir. Bu sistem ile günde en az 2 kez yaprakların üzerinde su damlatılmalıdır.

Kafes temizliği düzenli olarak yapılmalı, kuruyan yapraklar atılarak canlı yapraklar yerleştirilmelidir. Bukalemununuzun yemesini önlemek için kafes içerisinde küçük talaş veya odun parçaları bulundurulmamalıdır. Dil boyutu uzun olan bukalemunlar kafes içerisinde kendisine uzak olan odun veya talaş parçasını böcek zannederek yeme girişimi gösterebilir. Bu mide ve bağırsak sorunlarına yol açacaktır.

Bukalemun İçin Işık

Bukalemun bakımında bir diğer önemli nokta ışık konusudur. Bukalemunların güneş ışığı haricinde UV ve UVB ışını alması gerekir. Bunu sağlayabilmek için güneş ışığını filtreleyerek dönüştüren cam kullanılmalıdır. Veteriner hekimlerden veya üretici firmalardan gerekli bilgi alınarak filtre cam kullanılabilir.

Bu camların kullanılması oldukça risklidir çünkü yanlış kullanımda bukalemununuzun vücudunda termal yanıklar oluşabilir. Üretici ile detaylı konuşmak ve kullanım talimatını okuyarak uygulamak çok önemlidir.

Bukalemunlar Nasıl Beslenir?

Maalesef bukalemunlar için özel üretilen bukalemun maması gibi ürünler bulunmamaktadır. Bukalemunların böcekler ile beslendiğinden bahsetmiştik, küçük böcekleri günlük olarak kafesin içerisine yerleştirerek beslenmesini sağlayabilirsiniz.

Bazen bitkiler ile de beslenmesini destekleyebilirsiniz. Ancak marul, ıspanak ve lahana gibi bukalemunlar için toksik olan sebzelerden uzak durulmalıdır.

Yaygın Sağlık Sorunları

Bukalemunlar, A vitamini eksiliğine çok yakındır çünkü A vitamini içeren besinleri bulmakta zorlanır. Bukalemunların yatkın olduğu bir diğer hastalık ise metabolik kemik hastalığıdır. Bu hastalıkta kemikler sertliğini yitirir ve adeta süngerimsi bir hal alır. Erken teşhis edilip tedaviye başlanmazsa bu hastalık ölümcül olabilir.

Bukalemununuzun hastalandığını düşündüğünüzde mutlaka sürüngenler konusunda deneyim sahibi bir veteriner hekime danışmanız gerekir. Her veteriner konu ile ilgili derin bilgiye sahip olmayabilir. Bukalemunların hassas canlılar olduğu unutulmamalıdır. Doğru hekim seçimi, bukalemununuz hastalanırsa teşhis ve tedavi için önemlidir.

Evde Beslemek İçin Bukalemun Seçimi

Evde bukalemun beslemek istiyorsanız kesinlikle doğal yaşamında yaşayan bir bukalemunu alıp eve getirmemelisiniz. Bu hem doğaya bir müdahale olur hem de bukalemunun stres altında kalmasına sebep olacaktır. Alıştığı ortamdan uzaklaşan bukalemunlar, stresten çok kolay etkilenir ve hastalanabilir.

Ayrıca vahşi doğada yaşayan bir bukalemunun üzerinde çeşitli parazitler bulunabilir. Kendisine zararlı olmasa da ev ortamına getirdiğinizde size ve evde yaşayan diğer canlılara bulaşarak hastalığa yol açabilir.

Bukalemun beslemek istiyorsanız özel olarak üretilen, ev ortamında yaşamaya alışkın bukalemunlar arasından seçim yapmalısınız. Kısaca bukalemun konusunda deneyimli olmayan kişilerin bukalemun beslememesi, doğal yaşam alanından ayırmaması tavsiye edilir. Düzenli olarak beslenme, su ve temizlik ihtiyacı sağlanamazsa ölümle bile sonuçlanabilen etkilere sebebiyet verecektir.
 

Benzer konular