Beta İle Bakılabilecek Türler

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Beyzpl

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
265
Tepkime puanı
165
Puanları
43
Yaş
18
Konum
İstanbul
Merhabalar,
Beta balıkları (betta splendens) birçok hobici için çok ayrı yere sahip bir tür. Bunun en büyük sebebi tabiki birbirinden güzel yüzgeç şekilleri, birbirinden farklı renk şekilleri oluyor. Ama besleyenler bilir ki bu balığı kişiliği de çok farklı. Size gösteriler yapan, sahibini tanıyan, bilen ve neredeyse anlayan bir balık. Birçok balık türünden farklı ile bu balıklar ile saha güçlü bir ilişki kurabilirsiniz. Agresif olduğundan bir akvaryumda tek beslenir. Bu da balıkla daha sıkı bağlarla bağlanmamızı sağlıyor.
Peki gerçekten böyle mi, "agresif olduğundan bir akvaryumda tek beslenir"? Gerçekten başka hiçbir balık ile anlaşamıyor mu? İşte bugün bunun hakkında bir yazı yazmak istedim. Çünkü aslında tam olarak böyle olmayan, detayları olan bir konu. :)
images.jpeg


Betaların Karakterleri
Beta balıkları agresif mizaçlı ve bölgeci balıklardır. Yani bu demek oluyor ki bir bölgeyi sahiplenip oraya başka bir balık sokmamakta oldukça kararlı davranırlar. Başka bir balık türü alanına yani akvaryumuna girerse tabiki saldırma gibi bir durum söz konusu olmaz. Bu yüzden yanılmamanız lazım. Bir uyumsuz denildiği halde başka bir balıkla aynı yerde kavga etmiyorsa bu beraber beslemenin doğru olduğunu göstermiyor. Eğer alanına giren balık ondan ufak ise zaman zaman kovalayıp güçlü çenesi ile ısırmaya çalışabilir.
Eğer akvaryumuna koyduğunuz balık ondan baskın, boy olarak büyük mantıken daha güçlü ise bu sefer kaçıp saklanmaya, yüzmemeye başlar. Siz betanın çekinip strese girdiğini fark edemeyebilirsiniz. Bu bir süre sonra hastalık, renk dolması, form kaybı olarak ortaya çıkar maalesef. İşte bu nedenle beta ile seçtiğiniz balıkların uyumlu olup olmadığını doğrulayan birden fazla kaynak olsun muhakkak.
Burada betanın karakteri de çok önemli unutmayın. En başta karakterli balıklar olduklarını söylemiştim. İşte bazen denk geliyorsunuz ki cidden çok agresif, baskın bir balık. Bu tarz betaları karma akvaryumda beslemek mantıklı bir fikir olmaz. Bu yüzden önceden betanın karakterini biliyor olmanız şart.

Beta Ne Gibi Balıklar Bakılabilir?
🔸Öncelikle, bu türlerin tabiki beta gibi gölgeci ve agresif olmaması gerekiyor. İki tane alan sahiplenen balığı aynı akvaryumda tutmak hiçbir zaman iyi bir fikir değildir. Buna örnek olarak cüce cichlidler veya guramiler gösterilebilir. Beta ile beraber beslemek iyi bir fikir olmaz bu tarz türlerde.
🔸İkinci olarak, yüzgeç tırtıklama huyu olmaması gerekir. Bazı türler özellikle uzun, gösterişli ve canlı renklere sahip yüzgeçleri olan balıklar için tehlikeli olabilir. Çünkü bu yüzgeçleri gelip gidip ısırarak balığın strese girmesine sebep olur. Buna örnek olarak penguen tetra veya kırmızı burun tetra gösterilebilir, kuyruk yeme huyu olabilecek balık türlerindendir ikisi de.
🔸Üçüncü olarak, çok ufak boyuttaki, çekingen türler olmamaları iyi olur. Beta baskın bir tür sonuç olarak, o tarz narin balık türleri uyumlu ve aynı boydaki balıklar ile sağlıklı bir şekilde bakılabilir. Örneğin yakut tetra veya sivrisinek rasbora ile beta beslenmesi doğru olmaz, beta zarar verebilir.
🔸Ve tabiki farklı habitatların, suların balıkları da olmamalı lazım. Olabildiğince aynı diyetlere, ortamlara, ihtiyaçlara sahip olmaları önemli. Bu tüm türlerde geçerli. Bu yüzden ikisi de cichlid türü olmasına rağmen bir sarı prenses ile tropheus beraber bakılamaz. Çünkü ayrı göllerin, habitatların balıkları.
🔸Ve herkesin bildiği gibi, kendi türü ile de kesinlikle aynı ortamda bakılmamalıdır. Birden fazla erkeği yan yana koyarsanız direk olarak bir kavga başlayacaktır bu sefer. Balıklar birbirlerinin yüzgeçlerini, hatta pullarını ısırmaya çalışıp biri ölünceye kadar kavga edeceklerdir. Doğada bu, biri diğerinin üstünlüğünü kabul edene kadar devam eder. Tabi geniş sularda yaşayan bu balıklardan biri mağlup olunca oradan direk olarak uzaklaşabilir. 200 litrelik, 300 litrelik bir akvaryum alıp birden fazla beta besleyebilirim o zaman diye düşünmeyin. Bu bahsettiğimiz su hacmi tonlarca. Belki 5-6 tonluk sığ bir akvaryuma sahip olursa bu akvaryumu betalara adıyabilirsiniz. 🙃 Aynı şekilde kim ne derse desin erkek bir beta ile ne dişi beta yaşar nede anlattığım gibi erkek beta yaşar. Bazen akvaryum kurup ben besledim diyenler çıkabilir. Ama emin olun orada sağlıksız bir durum vardır ve bu hobide istisnalar kaideyi bozmaz.

Beta İle Bakılabilecek Türler

Eveet sıra geldi beta ile bakabilceğiniz tank arkadaşlarına. 😄 Aşağıya bu listeye girebilecek türleri sırayla yazmaya çalıştım. Bu türler hem teoride beta ile anlaşır hem de pratikte anlaşır, bu birçok kez gözlemlenmiştir. O zaman bunları bir listeleyelim değil mi.:))



InShot_20210714_194533903.jpg

Rasboralar
Rasbora türleri genel olarak beta ile beslenmeye uygundur. Ama en çok gördüğümüz harlequin rasbora türüdür. Oldukça sakın mizaçlı bu balık hemen hemen beta ile aynı boyda olduğu için hiçbir problem çıkmayacaktır. Eğer bu rasbora türünü seçerseniz buradan bakımını öğrenebilirsiniz. Harlequin dışında sawbwa, boraras, sundadanio birer seçenek mesela.



InShot_20210714_195128591.jpg

Kuhli
Aslında baktığımızda kuhliler çekingen yapıya sahip bir tür ve sert mizaçlı balıklar ile beraber bakılmamalı. Ama bu, büyük boyuttaki türler için geçerli. Uzunluğu hemen hemen betadan daha fazla olduğu için beta ile bir problem yaşamayacaktır. Oldukça değişik görünüşte, sempatik bir sürü balığıdır.



InShot_20210714_204104250.jpg

Tetralar
Tetralar aslında kalabalık bir aile. Nereden baksam yüze yakın tetra türü vardır. Ama bunlardan en çok kardinal tetra ve neon tetra beta ile bakılıyor. Bunlar dışında örnek vermek gerekirse siyah neon tetra, yeşil neon tetra, ember tetra da uyumlu olur. Aralarında agresif türler de var tabi. Eğer bir tetra türü ile betanın uyumlu olup olmayacağını merak ederseniz, o tetra türüne "agresif" "bölgeci" "çekingen" "saldırgan" gibi yorumların gelmediğine emin oluncaya kadar araştırın. 😉



InShot_20210714_205508751.jpg

Coryler
Corylerin de birçok türü vardır ve genel olarak birbirlerine yakın mizaçları vardır. Boyut olarak çok büyük olmayan cory türleri beta ile rahatlıkla beslenebilir. Coryler hakkında genel bir bilgi için burayı inceleyebilirsiniz.



InShot_20210714_205826237.jpg
Vatozlar

Vatozları da birçok türü var. 20 cm büyüyen de, 5 cm büyüyen de. Bunlardan ufak boyutlu olan türler ile betayı beraber bakabilirsiniz. Oldukça değişik renkleri olan bu balıklar akvaryuma ayrı bir hava katacaktır. Vatozlar ile ilgili bilgi için burayı bir inceleyebilirsiniz. .



InShot_20210714_211510823.jpg

Gök incisi danio
Galaksy rasbora olarak da bilinen bu tür danio türlerinden birisidir. Genel olarak sakın mizaçlı, hoş desenli sürü balıklarıdır. Büyük bir ihtimalle beta ile anlaşabilirler.



InShot_20210714_210627641.jpg

Lepistes
Bazı hobiciler lepistes ile betanın uyumsuz olduğunu söyler. Ama bunu tam olarak doğrulayacak bir bilgi yok. Uyumlu, kuyruk yemeyen canlı doğuranlardan biridir lepistes. Yavru istiyorsanız tabi beta gibi avcı bir balık iyi olmaz. Ama çok gösterişli olmayan lepistesler ile beta beslenebilir.
Birde lepistes ile beta beslemeye karar verirseniz dikkat etmeniz gereken bir husus var. İki balığı yan yana koyup bırakmamanız lazım. Bir süre dikkatli bir şekilde birbirlerine tutumlarını gözlemlemebiz şart. Eğer anlaşamama durumu olursa iki türden birine hemen bir akvaryum kurma imkanınız olmalı veya zaten hazırsa bir akvaryum bulunmalı.



InShot_20210714_215111938.jpg

Dişi betalar
Evet dişi betalar..) Bu şöyle mümkün olur, dişi betalar agresif olsalar da erkekler kadar bölgeci değildir. Bu sayede beraber yaşayabilirler. Ama burada çok önemli bir husus var. Muhakak kardeş balıklar olmalılar. Birbirlerine alışık, teklenmemiş, yavruluğundan itibaren aynı akvaryumda olan dişiler beraber barış içinde yaşarlar. Değilse yine birilerine zarar vermekten geri durmazlar ve kısa zamanda akvaryumda ölümler yaşanır.


Karma Bir Beta Akvaryumu
Beta İle beslediğiniz türün önemi kadar, besleyeceğiniz akvaryum da önemlidir. Her ne kadar "uyumlu" desek de sonuç olarak bölgeci bir balık beta. Bu yüzden her zaman ufak kovalamacalar olabilir. Beta sanki üstünlüğü bırakmamak için arada bir diğer balıklara kabarabilir. Bunların birer stres kaynağı olmaması için üç tane maddeye dikkat etmeniz şart.
images (4).jpeg

🔸Akvaryumun hacmi bu durumda çok önemli. Ne kadar alan o kadar iyi olacaktır. Eğer en az hacim söylenecek olursa, 40-50 litre olur. Yani 40-50 litrelik bir akvaryumdan daha ufak bir hacimde beta ile başka bir balık bakmayın.
🔸Balık sayısı, türler uyumlu bile olsa, kalabalık olmasın. Betalar kalabalık akvaryum balığı değildir. Olabildiğince az balık sayısı olmasına dikkat edin.
🔸Akvaryumda bolca kuytu alan, saklanma yeri olmalı. Bununla ilgili birkaç fotoğraf örneği bıraktım. Gördüğünüz gibi gerektiğinde balıkların saklanabilecekleceği sık bitkiler, mağaralar, yapraklar ve dallar var.
InShot_20210714_214730288.jpg
InShot_20210714_214851956.jpg
InShot_20210714_214815494.jpg
InShot_20210714_214637527.jpg
 
Son düzenleme:

Serkan

Hayvansever
Kopek Dostu
Katılım
26 Haz 2021
Mesajlar
221
Çözümler
2
Tepkime puanı
130
Puanları
13
Konum
Kayseri
Çok açıklayıcı bir yazı olmuş, ellerine sağlık 😊
 

Beyzpl

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
265
Tepkime puanı
165
Puanları
43
Yaş
18
Konum
İstanbul
@Serkan, teşekkürler. Bol fotoğraflı, okutturan bir yazı yazmaya çalıştım. Umarım başarmışımdır. 😅 :)
 

Aquafilozof

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
24 Şub 2022
Mesajlar
44
Çözümler
1
Tepkime puanı
38
Puanları
18
Konum
Elazığ
Çok güzel olmuş. Ben daha önce Lepistesler ile bettayı aynı akvaryuma koymak gibi bir hata yaptım, sabah kalktığımda bettayı öldürmüşlerdi, benden söylemesi 😄
 

Beyzpl

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
265
Tepkime puanı
165
Puanları
43
Yaş
18
Konum
İstanbul
Çok güzel olmuş. Ben daha önce Lepistesler ile bettayı aynı akvaryuma koymak gibi bir hata yaptım, sabah kalktığımda bettayı öldürmüşlerdi, benden söylemesi 😄
Lepisteslerin öldürdüğüne üzüldüm. O kadar agresif bir balık olduğunu düşünmüyordum. Şaşırtıcı olmuş.
 

Aquafilozof

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
24 Şub 2022
Mesajlar
44
Çözümler
1
Tepkime puanı
38
Puanları
18
Konum
Elazığ
Lepisteslerin öldürdüğüne üzüldüm. O kadar agresif bir balık olduğunu düşünmüyordum. Şaşırtıcı olmuş.
Ya benim balıklar agresif yada gerçekten betta ile anlaşamıyorlar🙂 Geniş bir hacime sahip bir akvaryumdu ona rağmen betta saklanamamış demek ki. Bettanın yavaş lepisteslerin ise nispeten daha hızlı yüzüşü de etkili olabilir diye düşünüyorum.
 

Benzer konular