Aşırı üreyen kedi ve köpek gibi hayvanların neden uyutulmasına izin verilmiyor?

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

kubbra

Hayvansever
Kopek Dostu
Katılım
2 Nis 2021
Mesajlar
11
Tepkime puanı
3
Puanları
3
Konum
Kastamonu
Merhaba. Bu siteye ve foruma yeni katıldım. Sorduğum soruya umarım cevap verirsiniz. Bu sitede bilinçli, duyarlı, bana ve diğer insanlara yaptıklarıyla yol gösterecek bazı insanların bulunduğunu biliyorum.
Yaşadığım çevrede kedi ve köpeklere çok az önem verilir. Türkiye'deki diğer iller gibi kedi ve köpekler çöplerden beslenir, insanlardan yemek dilenirler vs. Bulunduğum yer aynı zamanda dehşet içerikli barınak hikayeleriyle de doludur. Bir ara sokaktan toplanan köpekler bir barınağa alınmıştı ve yemek verilmeden birbirlerini yemeleri ve donmalarına izin verilmişti örneğin. Bu olay tüm türkiye'de haber olduğunda aynı köpekleri ormanlara saldılar. İlçeden onlarca kilometre uzaklıktaki ormana saldılar. Birkaç kulübe yaptılar. Fakat oranın yakınındaki köylüler kendi hayvanlarına ve ekinlerine zarar verdiği gerekçesiyle köpeklerin bulunduğu bölgede yangın çıkardı. İşte bu bilinçte insanlarımız var. Tabii ki herkesin aynı bilinçte olmasını bekleyemiyorum çünkü herkesin öncelikleri farklı biliyorum. Sonuç olarak köpekler ormana dağıldı ve bu evcil köpekler soğukta yaşamaya zorlandı. Başka diğer köpekler ise toplatıldı ve ilçenin yukarısındaki ormanlık alana yollandılar.
Bugün bildiğim bazı köpekleri beslemeye çalışıyordum. Bu köpeklerin yaşadığı yerin yakınında binlerce kişilik bir site var. Aynı zamanda diğer tarafta da çarpık kentleşmenin daha oralara uzamadığı kocaman tarlalar ve ormanlar... Oradaki hiç kimse köpeklere mama vermeye tenezzül etmez. Verse de yetmez. Çünkü çok fazlalar. İnsanların peşine takılıyorlar, tanımadıkları bir arabanın arkasına takılıyorlar vs. Fakat bugün dehşete kapıldığım olay bu olmadı. Yanımda fazlasıyla eğlenceli olan bu köpekler bir kuş gördü. Nasıl bir kuş olduğunu bilmiyorum fakat daha önce görmediğim bir kuştu. Büyüktü ve ağır hareket ediyordu. Bu sevimli köpekler korkunç bir şekilde havlamaya ve koşmaya başladılar. Kuş fazlasıyla ağır uçuyordu. Ne kadar uçabilirdi ve burada nasıl yaşabiliyordu bilmiyorum. Sanırım arkadaki ormandan gelmişti. Kuşun arkasından 2-3 kilometreye kadar hızlıca koşmaya başladılar. Kuş biraz da aşağıdan uçuyordu. Çünkü yapısı böyleydi. Neden böyle uçtuğu hakkında onu sorgulayamazsınız.
Neyse ki kuşu köpekler yakalayamadılar. Sonra ben bu kuşun arkasından bile ne kadar korkunç bir şekilde koştuklarını gördüm köpeklerin. Gözlemlediğim yerde neden serçe, karga ve güvercinlerden başka gözlemlenecek kuş türü olmadığını da anladım. Yakınımda ormanlar var. Hayatımda sincabı sadece köye gittiğimde, herkesin kendi köpeğinin olduğu ve başıboş kedi/köpeğin neredeyse olmadığı o yerde gördüm. Bulunduğum yer gördüğünüz gibi biraz da kırsalda olmasına karşın çevrede yılan veya başka sürüngenler göremiyorum. Çevrede peygamber devesi göremiyorum. Büyük böcekler göremiyorum. Çünkü varolan kedilerin de onları yediğini biliyorum.
Son olarak şunu da söylemek istiyorum. Tavukların keneleri azalttığı söylenir. Bizim bir grup tavuğumuz da var. Onları köpeklerin yememesi için bir yerde tutsak ediyoruz elbette. Bu tavuklar sadece böcek yumurtası yemiyorlar. Canlı olan her şeyi yiyorlar neredeyse. Tavukların olduğu bölge birkaç yıl içerisinde çok çok fazla kuraklaştı. Çiçekler büyüyemez oldu. Burada da yorumu size bırakıyorum.
Şimdi sormak istediğim soruya sadece sıcak evinde kedi köpeklerine bakan ve dışarıda iki tane köpeğe ve kediye mama verdiği için bu günahın çemberinden çıktığını zanneden kedi/köpektaparların cevap vermemesini rica ediyorum: Neden sokaktaki yababi hayatı tehdit eden aşırı sayıdaki bu hayvanların uyutulmasına izin verilmiyor?
Hayvanları Koruma Kanunu'nda dördüncü maddeyi gördüm:
a) Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir.
b) Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir.
e) Nesli yok olma tehlikesi altında bulunan tür ve bunların yaşama ortamlarının korunması esastır.


Bu maddeyi sadece kedi/köpeklere değil de tüm hayvanları kapsayan bir madde olarak düşünürseniz sorumu daha iyi anlayabilirsiniz sanıyorum.
Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
 

Elif çomruk

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
23 Ocak 2021
Mesajlar
133
Tepkime puanı
65
Puanları
28
Konum
Kahramanmaraş
Bir hayvanı uyutmak onun yaşama hakkını elinden almaktır.Bunun yerine hayvanlara kısırlaştırma iğnesi(yurtdışında var ve uygun fiyatlı bir yöntem)yapılsın.Ayrıca her sokağa bir barınak olsun gidip de tüm şehirdeki binlerce hayvanı aynı yere tıkamazsın.Barınak şartları iyileştirilsin,bir tane daha altın musluk alacaklarına gidip te hayvanların aşısını yaptırıp mamasını versinler!
 

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
970
Çözümler
25
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
Benim kendi görüşüm bu uyutma meselesi oldukça yanlış bir bakış açısı. Evet ortalıkta onlarca kedi ve köpek var, aç kaldıklarından dolayı çevredeki yaban hayatına zarar veriyorlar. Ama bu yaptıkları şey doğal bir davranış. Yani kedi, köpek ve öteki tüm etçil hayvanlar etraflarındaki av katagorisine giren canlılara saldırır. Buradaki sorun bu hayvanlar değil, böyle bir olayın yaşanmasına izin veren insanlarda. Bu köpekleri -ve öteki hayvanları- beslemek zorundayız çünkü bu yaşama onları biz ittik. Bir ilçede ormandaki geyikler, havadaki kuşlar beslenirken bir bölgede sokakta bizlerle yaşayan canlılara bir kap su bile konmuyor. Sokaklarda bu kadar kedi ve köpeğin yaşamaması, sokaktaki canlı nüfusunun bu kadar artmaması için üreme kontrollü bir şekilde yapılabilir, hayvanların bir kısmı (örneğin 3-4 kere hamile olup doğum yapan, yaşlanmış olan, hasta yada sakat olan v.b. kedi ve köpekler) kısırlaştırılabilir. Üreme onların doğasında olan bir şey ve bunun yüzünden onları suçlayamayız. Saydığınız "...bütün hayvanlar eşit doğar..." ve "...sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." maddelerinde denildiği gibi tüm hayvanlar eşittir (evde yaşayan canlılar, sokakta yaşayan canlılar, doğada yaşayan canlılar) ve sahipli olan kediler/köpekler ile sahipsiz olan kediler/köpekler aynı değerde, aynı öneme sahip olmalıdır. Evde hayatın bir parçası, insanın en değerlisi, dostu olan bu canlılar sokakta olduğunda neden bu şekilde muamele görüyor? İnsanların hataları niye onların hayatına mâl ediliyor? İnsan nüfusu da gitgide artarken neden insanlar için böyle bir şey söz konusu dahi edilmiyor? Üstelik doğaya bir kedi yada köpekten daha çok zarar verirken. Burada sorun bu hayvanların nüfusunun çok olması değil, insanların bu canlıları beslememesi, koruyup kollamaması.
Yani kısaca kısırlaştırma, mama verip karınlarını doyurma, koruyup kollama ve buna benzer başka yöntemler varken bir canlının hayatına son verilmesi benim kanımca oldukça yanlış bir düşünce, kötü bir bakış açısı.
Tabi bir de niye bunu niye yapmadıkları hakkında benim bir fikrim var. Bence benim gibi düşünen, sokak canlılarının bir zararı olmadığını düşünen, herşeyi doğasına göre bırakılmasını talep eden yada hayvanlara aşırı bağlı onca insanın tepkilerini üzerine çekmemek için yapmazlar. Sonuçta bir barınakta olduğu gibi 10-20 canlının değil, yüzlerce canlının hayatı ile ilgili bir konu.
 

Arndiol

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
28 Ağu 2020
Mesajlar
1,854
Çözümler
26
Tepkime puanı
974
Puanları
113
Konum
İzmir
Bildiğim kadarıyla yurtdışında bazı ülkelerde barınakta belli bir süre sahiplenilmesi için şans verilip sonrasında uyutuluyor. Böylece başka hayvanları boşalan yerlere alıp onlara da bir şans veriliyor.

Açıkçası yaşama hakkı tüm canlılarda olduğu gibi hayvanlarda da var. Uyutulma genel olarak hos olmasa bile bazı kriterlerde seçeneklere alınmalı.

Saldırganlık ve siddete eğilimli hayvanlarda
Kendi başına yaşamsal faliyetlerini sürdüremeyecek fiziksel durumda olan hayvanlarda
Belli bir yaş üstü hayvanlarda

Uyutulma uygulanabilir


Çünkü sanıldığı gibi "kedi köpek bi şekilde sokakta yasar" olayı değil. Sıkıntıları olan bir köpegin acı çekerek açlıktan ya da donarak ölmesi daha iyi değil.

Bunun aksini savunmak için hayvanlara ciddi bağış yapıp söz söyleme hakkı olmalı insanlarin.

Kapıda 2 köpeğe kediye mama vermek ile olmuyor, modern barınaklara değil uzaklardaki barınaklara maddi manevi destek icin bir gidin önce, bakın ne haldeler. Hasta yaşlı sakat hayvanlar donarak ya da yemek payını kaptırıp açlıktan ölüyor.
 

kubbra

Hayvansever
Kopek Dostu
Katılım
2 Nis 2021
Mesajlar
11
Tepkime puanı
3
Puanları
3
Konum
Kastamonu
Bir hayvanı uyutmak onun yaşama hakkını elinden almaktır.Bunun yerine hayvanlara kısırlaştırma iğnesi(yurtdışında var ve uygun fiyatlı bir yöntem)yapılsın.Ayrıca her sokağa bir barınak olsun gidip de tüm şehirdeki binlerce hayvanı aynı yere tıkamazsın.Barınak şartları iyileştirilsin,bir tane daha altın musluk alacaklarına gidip te hayvanların aşısını yaptırıp mamasını versinler!
bu nedenle yukarıdaki tüm olayları anlattım. köpeklerde kısırlaştırma oldukça az. ben küçükken klips takılırdı kulaklarına artık o köpeklerden asla göremiyorum. bu köpek/kedilerin daha yıllar yaşayıp ekosistemi tahrip etmesi mantıklı değil. siz köpek kedilere kıyamıyorsunuz ama onlar nesli tükenmekte olan ve belki dünyaya bu hayvanlardan daha çok yarar sağlayan vahşi hayvanları öldürüyorlar ve bir felaket zincirini başlatıyorlar adeta. bizde son yıllarda köyden kente göç devasa boyutlara ulaştığı için bu tip bir aşırılığın yaklaşık 10-20 yıldır zirveye ulaştığını düşünüyorum.
Benim kendi görüşüm bu uyutma meselesi oldukça yanlış bir bakış açısı. Evet ortalıkta onlarca kedi ve köpek var, aç kaldıklarından dolayı çevredeki yaban hayatına zarar veriyorlar. Ama bu yaptıkları şey doğal bir davranış. Yani kedi, köpek ve öteki tüm etçil hayvanlar etraflarındaki av katagorisine giren canlılara saldırır. Buradaki sorun bu hayvanlar değil, böyle bir olayın yaşanmasına izin veren insanlarda. Bu köpekleri -ve öteki hayvanları- beslemek zorundayız çünkü bu yaşama onları biz ittik. Bir ilçede ormandaki geyikler, havadaki kuşlar beslenirken bir bölgede sokakta bizlerle yaşayan canlılara bir kap su bile konmuyor. Sokaklarda bu kadar kedi ve köpeğin yaşamaması, sokaktaki canlı nüfusunun bu kadar artmaması için üreme kontrollü bir şekilde yapılabilir, hayvanların bir kısmı (örneğin 3-4 kere hamile olup doğum yapan, yaşlanmış olan, hasta yada sakat olan v.b. kedi ve köpekler) kısırlaştırılabilir. Üreme onların doğasında olan bir şey ve bunun yüzünden onları suçlayamayız. Saydığınız "...bütün hayvanlar eşit doğar..." ve "...sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." maddelerinde denildiği gibi tüm hayvanlar eşittir (evde yaşayan canlılar, sokakta yaşayan canlılar, doğada yaşayan canlılar) ve sahipli olan kediler/köpekler ile sahipsiz olan kediler/köpekler aynı değerde, aynı öneme sahip olmalıdır. Evde hayatın bir parçası, insanın en değerlisi, dostu olan bu canlılar sokakta olduğunda neden bu şekilde muamele görüyor? İnsanların hataları niye onların hayatına mâl ediliyor? İnsan nüfusu da gitgide artarken neden insanlar için böyle bir şey söz konusu dahi edilmiyor? Üstelik doğaya bir kedi yada köpekten daha çok zarar verirken. Burada sorun bu hayvanların nüfusunun çok olması değil, insanların bu canlıları beslememesi, koruyup kollamaması.
Yani kısaca kısırlaştırma, mama verip karınlarını doyurma, koruyup kollama ve buna benzer başka yöntemler varken bir canlının hayatına son verilmesi benim kanımca oldukça yanlış bir düşünce, kötü bir bakış açısı.
Tabi bir de niye bunu niye yapmadıkları hakkında benim bir fikrim var. Bence benim gibi düşünen, sokak canlılarının bir zararı olmadığını düşünen, herşeyi doğasına göre bırakılmasını talep eden yada hayvanlara aşırı bağlı onca insanın tepkilerini üzerine çekmemek için yapmazlar. Sonuçta bir barınakta olduğu gibi 10-20 canlının değil, yüzlerce canlının hayatı ile ilgili bir konu.
hey şeyin aşırısı kesinlikle felaketi getirir. yukarıda asıl soruyu sormadan önce hikayemi paylaşmamın nedeni buydu. doğadaki hayvanlar köpek/kedilerden çok daha savunmasız. canları asla korunmuyor. bakmadığımız köpekler/kediler ve onların doğurdukları, sokağa ve ormana salınıyor. bu son yıllarda daha da arttı. hiç kimse onlara bakmıyor. hayvansever bir grup insanın her gün verdikleri birkaç kilo mama ile daha ne kadar yaşayabilir bu hayvanlar? hem mama verildikten sonra da doyduklarını sanmayın. hayvanların içgüdülerinde kendilerinden savunmasızı öldürmek olduğu için tok olsalar dahi kesinlikle hayvan öldürmeye devam ediyorlar. bunu nasıl durdurabilirsiniz? yarattığımız bu çığ doğal olarak gösterilemez. doğal davrandıkları söylenilemez. bu dünyada maalesef kedi köpek ve muhabbet kuşundan daha fazla hayvan var ve onları da gözetmek zorundayız.
Bildiğim kadarıyla yurtdışında bazı ülkelerde barınakta belli bir süre sahiplenilmesi için şans verilip sonrasında uyutuluyor. Böylece başka hayvanları boşalan yerlere alıp onlara da bir şans veriliyor.

Açıkçası yaşama hakkı tüm canlılarda olduğu gibi hayvanlarda da var. Uyutulma genel olarak hos olmasa bile bazı kriterlerde seçeneklere alınmalı.

Saldırganlık ve siddete eğilimli hayvanlarda
Kendi başına yaşamsal faliyetlerini sürdüremeyecek fiziksel durumda olan hayvanlarda
Belli bir yaş üstü hayvanlarda

Uyutulma uygulanabilir


Çünkü sanıldığı gibi "kedi köpek bi şekilde sokakta yasar" olayı değil. Sıkıntıları olan bir köpegin acı çekerek açlıktan ya da donarak ölmesi daha iyi değil.

Bunun aksini savunmak için hayvanlara ciddi bağış yapıp söz söyleme hakkı olmalı insanlarin.

Kapıda 2 köpeğe kediye mama vermek ile olmuyor, modern barınaklara değil uzaklardaki barınaklara maddi manevi destek icin bir gidin önce, bakın ne haldeler. Hasta yaşlı sakat hayvanlar donarak ya da yemek payını kaptırıp açlıktan ölüyor.
hayvanları koruma kanunundan başka hayvanlar ile ilgili bir kanun var mıdır? maalesef hukuki işlerle pek ilgili değilim. vahşi yaşamdaki nesli tükenmekte olan türleri yok etmeleri nedeniyle bazı köpek ve kedilerin uyutulmasına izin verilir mi?
 
Son düzenleme:

Elif çomruk

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
23 Ocak 2021
Mesajlar
133
Tepkime puanı
65
Puanları
28
Konum
Kahramanmaraş
İnsanlar da aşırı ürüyor ve bu da ekosisteme zarar veriyor.Ne yani,gidip insanları da mı uyutalım?Uyutmak yerine kısırlaştırsak daha iyi olmaz mı?Bu mantıkla düşün.Kısırlaştırırsak belirli bir süre sonra dengeyi kurarız.Bence bunlar hem kedi-köpekler hem de insanlar için geçerli.Çocuk istemememin sebeplerinden birisi de bu.
 

Arndiol

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
28 Ağu 2020
Mesajlar
1,854
Çözümler
26
Tepkime puanı
974
Puanları
113
Konum
İzmir
@kubbra Hukuki kısmını bilmiyorum ancak insanlar ekosistemi bozduğu için bunun etkileri ile belli türler zorunlu avlanma yapılıyor. Mesela kurtlarin yaşam alanı bizim yüzümüzden değiştiğinde geyik neslini riske atıyor ise kurtlar için av serbestliği gelir avcıları yönlendirirler.

Muhtemel bir türü tehdit eden durumlarda uygulaniyordur
 

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
970
Çözümler
25
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
@kubbra, kasteddiğim de bu zaten, belediye -yada hayvanlar ile kimler ilgileniyorsa- hayvanları uyutmak yerine biraz masrafa girerek belli bir kısmını kısırlaştırır ise böyle sorunlar da ortadan kalkacaktır. Sırf bir canlı için öteki canlıların hayatına son vermek oldukça mantıksız. Buradaki bakış açısı nesli tehlikede olan ve olmayan değil; bir can, bir hayat olarak olmalı. Kabul ediyorum, belki bir kısım hayvanın neslini tehlikeye sokabilir ama tehlikeye sılanı öldürerek bir yere varamayız. İnsanlar yüzlerce hayvanın neslini sırf eğlenmek, zevk yada para için bitirdiği halde bir ceza almazken hayatlarını devam ettirebilmek için bazı canılarn hayatlarını tehlikeye soktukları için kedi/köpek yada öteki tüm canlıları öldürmek ne kadar doğru? Kimse mama vermiyorsa, kimse aşı yaptırmıyorsa, kimse kısırlaştırmıyorsa bunun sonucu ölüm olmamalı.
hayvanların içgüdülerinde kendilerinden savunmasızı öldürmek olduğu için tok olsalar dahi kesinlikle hayvan öldürmeye devam ediyorlar.
Ve size bu konuda katılmıyorum, hiç bir hayvanın sırf içgüdüsel olarak başka bir canlıyı öldürdüğünü ne gördüm ne de duydum. Ya aç olduğu için avlanır, ya tehlikede olduğu için saldırır, yada alanına girmiş bir tehtid olarak algılıyorsa alanını savunur.
 

kubbra

Hayvansever
Kopek Dostu
Katılım
2 Nis 2021
Mesajlar
11
Tepkime puanı
3
Puanları
3
Konum
Kastamonu
İnsanlar da aşırı ürüyor ve bu da ekosisteme zarar veriyor.Ne yani,gidip insanları da mı uyutalım?Uyutmak yerine kısırlaştırsak daha iyi olmaz mı?Bu mantıkla düşün.Kısırlaştırırsak belirli bir süre sonra dengeyi kurarız.Bence bunlar hem kedi-köpekler hem de insanlar için geçerli.Çocuk istemememin sebeplerinden birisi de bu.
elbette sadist biri değilim hanımefendi. hayvan kısırlaştırılmasını ve öncelikle yaşamalarına önem verilmesini ben de çok isterim. fakat insanlar çok duyarsız. yeterli sayıda veteriner kliniği yok bunu yapan sanıyorum. çünkü dediğim gibi çok az hayvan gördüm şu yaşıma kadar kısırlaştırılmış. maaliyetli ve zaman gerektiriyor bunu yapmak galiba belediyeler için de. şu ana kadar bunun için neredeyse hiçbir mücadele verilmemiş olmasını ve bu hayvanların kendi hallerine bırakılmış olmasını buna bağlıyorum. bunun için hiç kimse sadece mama verip bırakmanın da canlılar dünyasının yaşamı için çok pasif bir mücadele olduğunu düşünüyorum. çünkü yok ediyorlar. istilacı bir tür olageldiler zamanla. kısırlaştırsanız bile ölümünü bekleyeceksiniz ki bu da çok verimsiz.
@kubbra Hukuki kısmını bilmiyorum ancak insanlar ekosistemi bozduğu için bunun etkileri ile belli türler zorunlu avlanma yapılıyor. Mesela kurtlarin yaşam alanı bizim yüzümüzden değiştiğinde geyik neslini riske atıyor ise kurtlar için av serbestliği gelir avcıları yönlendirirler.

Muhtemel bir türü tehdit eden durumlarda uygulaniyordur
bununla ilgili bazı makaleleri görmüştüm. yani hangi canlı türlerinin kedi/köpekler nedeniyle neslinin giderek tükenme tehlikesine girdiğini. belki bununla ilgili bi araştırma yapılabilir. belki araştırma yapılıp rapor edilirse belediyeler tahribatı daha açık görür ve bunun için daha çabuk önem alırlar.
@kubbra, kasteddiğim de bu zaten, belediye -yada hayvanlar ile kimler ilgileniyorsa- hayvanları uyutmak yerine biraz masrafa girerek belli bir kısmını kısırlaştırır ise böyle sorunlar da ortadan kalkacaktır. Sırf bir canlı için öteki canlıların hayatına son vermek oldukça mantıksız. Buradaki bakış açısı nesli tehlikede olan ve olmayan değil; bir can, bir hayat olarak olmalı. Kabul ediyorum, belki bir kısım hayvanın neslini tehlikeye sokabilir ama tehlikeye sılanı öldürerek bir yere varamayız. İnsanlar yüzlerce hayvanın neslini sırf eğlenmek, zevk yada para için bitirdiği halde bir ceza almazken hayatlarını devam ettirebilmek için bazı canılarn hayatlarını tehlikeye soktukları için kedi/köpek yada öteki tüm canlıları öldürmek ne kadar doğru? Kimse mama vermiyorsa, kimse aşı yaptırmıyorsa, kimse kısırlaştırmıyorsa bunun sonucu ölüm olmamalı.

Ve size bu konuda katılmıyorum, hiç bir hayvanın sırf içgüdüsel olarak başka bir canlıyı öldürdüğünü ne gördüm ne de duydum. Ya aç olduğu için avlanır, ya tehlikede olduğu için saldırır, yada alanına girmiş bir tehtid olarak algılıyorsa alanını savunur.
size cevap vermeyeceğim. dediklerinizi sağlam kafayla okursanız dediklerinizin ne kadar mantıksız olduğunu kendiniz de göreceksiniz çünkü. yani umarım görürsünüz. kedi/köpektaparlarda sorun bu oluyor. gözlerine perde inmiş oluyor ve gerçekleri göremiyorlar.
 
Son düzenleme:

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
970
Çözümler
25
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
@kubbra, kedi/köpek tapar derken tam olarak neyi kastediyorsunuz? Ben sizin dediğiniz çok saçma, oldukça mantıksız demiyorum ki. Uyutarak hayvanların neslini korumaya çalışılmasını anlıyorum, bu fikrinde kendince mantıklı açıklamaları var. Başka çözümler varken bunlar sırf maliyetli, sırf zor diye bunları tercih etmemenin yanlış olduğunu söylemeye çalışıyorum. Tabiki bir kişi böyle bir işe kalkışamaz. Bunca insanım yapamadığı şeyi ne siz yapabilirsiniz, ne de ben. İnsan haliyle daha kolay olan yollara başvuruyor. Siz burada bu konu hakkında insanların fikirlerini öğrenmek, bu konu hakkında konuşmak istemediniz mi? Yoksa ben mi yanlış anladım? Size kendi fikrimi söyediğim zaman neden kedi/köpek tapar diye laf söylüyorsunuz? Hehangi bir canlıyı nedeni ne olursa olsun uyutmanın -öldürmenin- doğru olduğunu düşünmemem benim gözümde perde olsuğu anlamına gelmez. Gerçekler açık; sizin çevrenizdeki kedilerin ve köpekerin nüfusu çok fazla, bu yüzden çevreye ve haliyle doğal ortamlara zarar veriyor. Siz bunun için neden uyutmaya başvurulmuyor diyorsunuz. Bense öteki yöntemler zor diye böyle bir şey yapılma fikrini hoş görmüyorum ve karşı çıkıyorum. Gerçekleri görmeyecek bir durum yok ortada.
 

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Maalesef devlet ve belediye işbirliği içinde çalışıp hayvan refahına uygun barınaklar inşa ederek sokak hayvanlarını kontrol altına almadığı sürece göçmen kuşlar, sincaplar ve daha birçok canlı tehlike altında olacak. Belediye barınakları hayvanları uyutmak yerine ormana terk etmeyi seçtiğinde aslında daha acımasız bir yöntem seçmiş oluyor çünkü o bölgeye biri yemek-su bırakmadığı sürece canlılar açlıktan ve susuzluktan hayatını kaybediyor.
Yurtdışında barınaklarda yer olmaması durumunda canlı 10 gün sonra biri tarafından sahiplenilmezse uyutuluyor, bu diğer canlıların refahı için iyi bir çözüm olsa da bence daha insancıl yöntemlere gidilebilir.
Türkiye getirdiği mikroçip zorunluluğu ile sahipli hayvanların sokağa atılmasının önüne geçmeyi amaçlıyor. Eğer bu uygulama işe yararsa sokak hayvanları sorununda ciddi bir adım atılmış olur. İşini iyi yapan belediyeler bazı dönemlerde sokaktan hayvanları toplayıp kısırlaştırıyor veya aşılıyor. Tüm belediyeler sokak hayvanlarını kısırlaştırmaya ve popülasyonu kontrol etmeye yönelik adım atmaya başlarsa hem sokakta yaşayan canlıların daha fazla acı çekmeyeceğini hem de ormana salma, ölüme terk etme, aç bırakma gibi durumların önüne geçileceğini düşünüyorum.
 

kubbra

Hayvansever
Kopek Dostu
Katılım
2 Nis 2021
Mesajlar
11
Tepkime puanı
3
Puanları
3
Konum
Kastamonu
Maalesef devlet ve belediye işbirliği içinde çalışıp hayvan refahına uygun barınaklar inşa ederek sokak hayvanlarını kontrol altına almadığı sürece göçmen kuşlar, sincaplar ve daha birçok canlı tehlike altında olacak. Belediye barınakları hayvanları uyutmak yerine ormana terk etmeyi seçtiğinde aslında daha acımasız bir yöntem seçmiş oluyor çünkü o bölgeye biri yemek-su bırakmadığı sürece canlılar açlıktan ve susuzluktan hayatını kaybediyor.
Yurtdışında barınaklarda yer olmaması durumunda canlı 10 gün sonra biri tarafından sahiplenilmezse uyutuluyor, bu diğer canlıların refahı için iyi bir çözüm olsa da bence daha insancıl yöntemlere gidilebilir.
Türkiye getirdiği mikroçip zorunluluğu ile sahipli hayvanların sokağa atılmasının önüne geçmeyi amaçlıyor. Eğer bu uygulama işe yararsa sokak hayvanları sorununda ciddi bir adım atılmış olur. İşini iyi yapan belediyeler bazı dönemlerde sokaktan hayvanları toplayıp kısırlaştırıyor veya aşılıyor. Tüm belediyeler sokak hayvanlarını kısırlaştırmaya ve popülasyonu kontrol etmeye yönelik adım atmaya başlarsa hem sokakta yaşayan canlıların daha fazla acı çekmeyeceğini hem de ormana salma, ölüme terk etme, aç bırakma gibi durumların önüne geçileceğini düşünüyorum.
evet tekrar dediğim gibi. kısırlaştırılamıyorlar. çünkü zaman gerektiriyor ve pahalı. bugün kısırlaştırılmadığı fark edilmeyen köpekler (kedilere girmiyorum, zira köpekler göze hoş görünmediği ve ısırma tehlikesi bulunduğu için bu şekilde yaklaşılıyor. oysa sokakta sürekli besleyerek iyilik yaptığını sanan insanlarca yaşatılan ama yine oradaki yaşam hayatını mahveden köpeklerden kat kat fazla kedi olduğuna eminim) kendi kendilerine çiftleşseler dahi bir yıl içerisinde onlarca yavru dünyaya getirebiliyorlar. ben bu şekilde bir çözüm bulabileceğini sanmıyorum. hayvanların kısırlaştırılmasını "dilemekle" işlere çözüm getiremiyorsunuz. artan kedi ve köpek popülasyonunun diğer savunmasız hayvanları öldürmesine izin veriyorsunuz. siz ne başka bir çözüm getiriyorsunuz ne de kılınızı kıpırdatıyorsunuz. işte buna gerçekten çok üzülüyorum.