Arı Türleri (Cinsleri) Nelerdir?

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Begüm

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
6 Ağu 2019
Mesajlar
424
Tepkime puanı
220
Puanları
43
Konum
Zonguldak
Çalışkanlıklarıyla tanıdığımız arıların, dünya üzerinde yüzü aşkın türü olduğu bilinmektedir. Çok fazla arı türünün/cinsinin olması “Arı türleri nelerdir?” sorusunu akla getirmektedir. Arılar dünyanın dört bir yanına yayılmış durumdadırlar. Farklı arı türlerinin bulunması onların davranışlarının da farklı olduğunu gösterir. Örneğin bütün arılar bal yapmaz. Çeşitli farklılıklarla arılar ekosistemimizin en önemli parçalarından biridir. Dünyanın çoğu yerinde olduğu gibi ülkemizde arı habitatı bulunmaktadır. Eşek arıları ve bal arıları ülkemizde bulunan sıkça duyduğunuz türlerdendir.

BAL ARISI​


Bal Arısı.jpg
Bal arısı doğada genellikle ağaç kovuklarında ve dağ yamaçlarında yer yaşarken insan kontrolünde kovanlarda da yaşamaktadırlar. İnsanların en çok etkileşim içerisinde olduğu arı türüdür. Bal arısı adından da anlaşıldığı üzere bal üretir ve balları insanların besin listesinin üst sıralarında yer alır. İnsan-bal arısı etkileşimi sadece balla sınırlı kalmaz, bu arıları insanlar sağlığı için çok faydalı olan propolis, arı sütü ve arı zehri gibi değerli ürünler üretirler.

Bal arıları kraliçe/ana arı liderliğinde kalabalık bir popülâsyonda yaşarlar. Bir kolonide ki sayıları 40000 civarındadır. Toplulukları ana arı haricinde çoğunluğu işçiler olmak üzere işçi ve erkek arılar şeklinde ayrılır. Boyutları eşek arılarında biraz kısa ve vücudu daha ovaldir. Vücutları tüylü ve koyu renklidir. Arı türleri içerisinde en zeki türlerden birisidir.

YABAN ARISI/SARICA​


Yaban Arısı Sarıca.jpg
Ülkemizde en sık rastlanan arı türü yaban arısıdır. Kalabalık bir yapıda yaşamadıkları için daha çok yerde yayılım gösterirler. Şehir hayatında bile varlık gösteren yaban arıları buldukları her yere yuvalarını inşa ederler. Çatı kenarları ve duvar oyukları kolayca yuva yapacakları alanlardır. Bal arılarının aksine etçildirler. Daha çok ısırmayı tercih etseler de iğnelerini kullanmaktan çekinmezler. İğnelerinde diğer arılara göre daha kuvvetli bir zehir barındırırlar. Soktuklarında büyük şişlikler ve alerjiler oluşturabilir. İğnelerini yenileyebildikleri için bir kere soktuklarında ölmezler ve defalarca sokabilirler. Kendi boyutlarında her canlıya saldırabilen yaban arılarından tarımda haşerelerle mücadele etmek için yararlanılmaktadır. Ayrıca bal arısı üreticileri içinde baş belası niteliğinde olan sarıcalar bal arısı kolonilerine sıkça saldırır, balı hatta bal arılarını besin olarak tükettiği için kolonilere ciddi hasarlar verebilir. Kraliçe liderliğinde yaşayan sarıcalar kışa girerken ölürler ve kolonide kışı geçirecek sadece kraliçe arı kalır. Bahar başlangıcı ile birlikte kraliçe arı ile tekrar nüfusları artar. Sarıca, isminden de anlaşıldığı üzere meşhur sarı-siyah çizgili renkleriyle tanınır.

BOMBUS ARISI​


Bombus Arısı.jpg
Bombus arılarının keşfi 1980’li yıllarda çok yakın denilebilecek tarihlerde gerçekleşmiştir. Yeni tanındığı için özellikleri de yeni yeni keşfedilmekte bombus arıları üzerinde incelemeler devam etmektedir. İnsanlar için çok yararlı ve farklı meziyetleri olan bir arı türüdür. Özellikle tozlaşmadaki rolleriyle ön plana çıkarlar. Bu yüzden seracılık faaliyetlerinde sıkça tercih edilen bombus arıları tarımsal faaliyetlerde önem arz ederler. Tüylü bir fiziksel görünüme sahiptirler. Diğer arılarda küçük bir vücut yapıları vardır. Tehlikede hissetmediği sürece sokmayan bombus arıları soktuklarında ise zehirlerindeki kimyasalın direk kana nüfus etmesi nedeni ile ciddi alerjik reaksiyonlara sebep olabilirler.

DUVARCI ARISI​


Duvarcı Arısı.jpg
Duvarcı arısı görünüş itibariyle bal arılarına, boyut olarak ise bombus arılarına benzerler. Diğer arı ırklarından farklı olarak koloni kurmazlar ve yalnız yaşamayı tercih ederler. Bal mumu üretmeyen davarcı arısı yavrularını bıraktıktan sonra yuvarlarını çamurla örter.

Ayrıca yavrularını yumurtadan çıkmadan cinsiyetini bilme becerisindedir ve yuvayı ona göre düzenlerler. Bal veya benzeri bir besin üretmeyen bu arılar koruma içgüdülerini çok fazla kullanmazlar. Bu sayede insanlar için tehlike oluşturmazlar.

YALNIZ ARILAR​


Yalnız Arı.jpg
Yalnız arılar, adlarından da anlaşıldığı üzere yalnız yaşamayı tercih etseler yuvaları birbirine yakın mesafelerde bulunur. Kırsal alanları yurt edinirler. Yuvalarını toprağın yüzeyine yakın olacak şekilde inşa ederler. Hava koşullarına dayanıklılık gösterebilir ve etkinlik sağlayabilirler.

Şehir habitatlarında doğallığın sürdürülebilmesi ve tozlaşmanın gerçekleştirilebilmesinde önem arz ederler.

MOR ODUN ARISI​


Mor Odun Arısı.jpg
Mor odun arıları sıcak bölgelerde yaşamlarını sürdürmektedirler. Diğer arılara istinaden çok daha farklı olan mor renkli bir görünüşe sahiptirler. Tamamen siyah bir renge de sahip olabilirler. Ayrıca daha büyüktürler. Görünüşleri dev bir karasineği andırır. Uçarken vızıldamaları yüksek ses çıkarır. Ahşap-odun gibi maddeleri delerek yuvalarını inşa ederler. Ahşap oranın fazla olduğu yapılar mor odun arılarının en sevdiği mekânlardır. İğneleri oldukça can yakıcıdır. Kızdıklarında insanlar için tehlikeli olabilirler.
 

Semih

Hayvansever
Kopek Dostu
Katılım
18 Nis 2019
Mesajlar
6
Tepkime puanı
5
Puanları
3
Konum
Kayseri
Arı Türleri hakkında ilave etmek istediklerimi ben de yazayım :) Arılar tarih boyunca insanoğluyla aynı çevreyi paylaşan, besinlerinden ve görevlerinden faydalandığımız canlıların başını çeker. Arıları lezzetli ballarıyla ya da acı verici sokmalarıyla tanırız. Ve elbette Arıların en önemli görevlerinden birisi milyonlarca bitkiyi dölleyerek çevrenin ve yaşamın devamını sağlamaktır. Arılar Arı, zar kanatlılar takımına ait Apoidea familyasının fertleridir. Ülkemizde ve dünyada birçok tür arı vardır. Bazı arı türleri insanoğlu için faydalıyken bazı arı türlerinin ise insanlar için ölümcül sonuçları olabilir.

Türkiye’deki Arı Türleri Nelerdir?​

Bal Arısı (Apis Mellifera):​

Arı türleri arasında adını en sık duyduğumuz türlerin başını çekerler. Bal arıları isminden de anlaşıldığı üzere bal, bal mumu, arı sütü gibi yaptığı doğal maddelerden yararlanılan bir türdür. Ülkemizdeki arıcılık faaliyetleri dolayısıyla oldukça fazla popülasyona sahiptirler. Bal arıları sayıları 75000’e yaklaşan koloniler halinde yaşarlar. Kolonilerini ağaç kovukları gibi güvenli ve kovan şartlarına uygun ortamlarda kurarlar. Kendi içlerinde kraliçe arı ve bal arısı olmak üzere iki türe ayrılır. Arı, larva döneminde arı sütü ile beslenirse kraliçe arı; çiçektozu, polen gibi besinlerle beslenirse işçi arı olur. Bir kovanda genellikle bir kraliçe arı olur. Renkleri sarı ve siyah ağırlıklıdır. Tüylülerdir.

Yaban Arısı (Vespula Vulgaris):​

Halk arasında bilinen ismi ile eşek arısı, yaban arısı türleri arasında ülkemizde en yüksek arı popülasyona sahip türlerden biridir. Acı verici sokmaları ve kullandığımız besinlere olan düşkünlükleriyle tanınırlar. Arı sokmasına alerjisi olan insanlar için ölümcül riskler doğurabilirler. Yaban arılarını kolonilerini ağaç kovuğu, çatı araları gibi kolay ulaşılabilir alanlarda kurarlar. Koloniler, sayıları 25000’e varan arıya ev sahipliği yapar. Renkleri sarı ve siyah ağırlıklıdır bal arılarına oranla daha tüysüzlerdir.

Avrupa Eşek Arısı (Vespa crabro):​

Dört santimetreye kadar uzayan boylarıyla tanınırlar. Yuvalarını ağaç kovuğu, duvar içleri, çatı gibi erişilebilir yerlere kurarlar. Bir koloni 700 arı büyüklüğüne kadar ulaşabilir. İnsanlar için zararlı bir türdür. Tehdit algıladıklarında tüm kovan aynı anda saldırıya geçebilir. Aynı anda hem ısırabilir hemde sokabilirler. Açık kahverengi renkleriyle bilinirler.
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Arılar hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için muhteşem yazılar olmuş, emeğinize sağlık.
 

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir

Buna ek olarak ben de birkaç bir şey eklemek isterim.

Arı Türleri ve Çeşitleri Nelerdir?​

Dünya genelindeki Arı türleri ve çeşitleri en yaygın kanatlı böceklerden olup Apoidea familyasının Hymenoptera alt takımına aittir.20.000 kadar arı türü kayda geçmiştir. Arılar, kahverengi ya da siyah renkte olup, üzerindeki kırmızı, sarı ya da parlak mavi şeritlerle süslenmişlerdir. Karıncalar ile yakın akraba olan arılar, polen ve nektar toplamak için bir çiçekten diğerine konarak dünya ekosisteminde çok önemli bir rol oynarlar. Polenleşme, yani tozlaşmayı, sağlayarak çiçeklerin üremesine yardımcı olan arılar, aynı zamanda bal arısı gibi türleri kovanlarında bal üreterek insanlara da saf ve değerli bir besin sağlarlar. Çoğunlukla zehirli olan arıların arka kısmındaki iğneler çeşitli böcekler için ölümcül, insanlar içinse alerjik olabilir. Arı tehdit altında hissederse öleceğini bilse bile iğnesini kullanmaktan çekinmez. Antarktika kıtası dışındaki bütün karalarda yaşayabilen arıları türlerinin çoğu büyük koloniler halinde yaşarken bazı yalnız yaşayan arı türleri de vardır.