Ara (Macaw) Papağanı Özellikleri ve Bakımı

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Ara papağanı, canlı renkleri, keskin zekası ve güzelliği sebebiyle en çok tercih edilen papağan türleri arasında yer alır. Macaw papağanı olarak da bilinen Ara papağanının kökeni Güney Amerika’ya dayansa da günümüzde birçok ülkede üretilmektedir. Rengarenk tüyleri bakanları kendine hayran bırakır. Bazı papağanlar bireysel yaşamaya meyilli olur ve çevresinde fazla canlı istemez. Ancak Ara papağanı kesinlikle bu papağanlardan değildir. Sosyalliği ile bilinir ve sahibi ile sıkı bir bağ kurar. Sizler için Ara papağanı özellikleri ve bakımı hakkında detaylı bilgi vermeye çalıştık.

Ara (Macaw) Papağanı Özellikleri​


ara-macaw-papagani-ozellikleri-ve-bakimi.png
Ara papağanı, birçok alt türe sahip geniş bir ailedir. Tür farklılığına göre Ara papağanının renkleri, fiziksel özellikleri ve bakım şekilleri değişiklik gösterebilir.

Mavi Sarı Ara Papağanı: Bu Ara papağanı türünün bir diğer adı Ara Ararauna’dır. Mavi ve sarı tüy renkleri diğer türlerden ayırt edilmesini sağlayan en belirgin özelliğidir. Kafasının üst kısmında yeşil veya beyaz tüyler bulunur. 75-85 cm’e ulaşabilen boyu ile papağanlar arasında iri türlerden sayılır. Mavi sarı ara papağanının nesli tükenme ile karşı karşıyadır. Mavi sarı ara papağanı beslemek isteyen kişiler, ona büyük bir yaşam alanı sunmalı ve çok ilgi göstermelidir. Sahibine çok bağlı olduğu için alıştığı yuvadan ayrıldığında depresyona girebilir.

Sarı Kırmızı Ara Papağanı: Bu Ara Papağanının diğer adı Ara Macao’dur. Kafasının üst kısmından başlayan parlak kırmızı tüyleri, gövdesi ve kuyruk kısmında devam eden canlı sarı ve mavi tüyleri ile görenleri kendine hayran bırakır. Boyu 80-90 cm’e kadar ulaşabilen Sarı Kırmızı Ara Papağanının evde beslenmesi zordur. Doğal yaşam alanları yağmur ormanlarıdır.

Mavi Göğüslü Ara Papağanı: Nesli tükenme ile karşı karşıya olan bir diğer Ara Papağanı türüdür. Renklerinin oldukça güzel olması sebebiyle bu türe çok talep olması, bilinçsiz yakalamayı da beraberinde getirmiştir.

Yeşil Kanatlı Ara Papağanı: Ara Papağanı türleri arasında en uzun kanat açıklığına sahip türdür. Bu sebeple evde veya kapalı alanda beslenmesi çok uygun değildir.

Mavi Başlı Ara Papağanı: Bu tür Ara Papağanı türleri arasında en az bilgi edinilen türdür. Adını baş kısmındaki mavi tüylerinden alır. Vücudunun ger kalan tüylerinde ise yeşil ve mavi tonları hakimdir.

Asker Ara Papağanı: Kafa tüylerinin diğer Ara Papağanı türlerinden farklı olması ve kişilik olarak biraz daha salgınlar davranışlar sergilemesi sebebiyle bu ismi almıştır. Kelime haznesi en geniş türlerden biridir ve kısa zamanda birçok kelime öğrenebilir.

Hahn Ara Papağanı: Ara Papağanı türler arasında en küçük ebatlara sahip olan türdür. Tüyleri yeşil ağırlıklıdır.

Hyacınth Ara Papağanı: Bu türün tüyleri masmavidir, sarı gözleri vardır. Gaga çevresinde de sarı bir halka bulunur. Çok hareketlidir, oyun oynamayı çok sevmesi ile bilinir.

Ara (Macaw) Papağanı Yaşam Alanı​


Ara Papağanının kökeni Güney Amerika’ya dayanır. Yağmur ormanlarında hayat sürdükleri bilinir. Ayrıca yeşil alanı bol olan diğer bölgelerde de yaşamaktadır. Evde beslemek isteyen kişilerin Ara Papağanı’na geniş bir yaşam alanı sunması gerektiği unutulmamalıdır. Kanatlarını açınca oldukça büyük ebatlara sahip olan Ara Papağanları dar alanlarda kendini özgür hissedemez ve hayata adapte olamaz. Kapalı alanlarda besleyecek kişiler geniş bir alan hazırlamalıdır. Ayrıca farklı tünekler hazırlayarak doğal yaşamında hissetmesi sağlanabilir. Kısacası bir Ara Papağanı beslemek istiyorsanız ona doğal yaşamına benzeyen bir alan oluşturmalısınız. Küçük bir kafesin içerisinde mutlu bir hayat geçirmesi olanaksızdır.

Ara (Macaw) Papağanı Bakım ve Beslenme​


Ara Papağanı bakım ve beslenmesi çok kolay değildir. Çünkü hem büyük ebatlara sahip canlılardır hem de rahata ve özgürlüğe düşkünlüğü ile bilinir. Bakımı için gerekli olan kafesin büyük olması gerektiğinden bahsetmiştik. Kafes boyutu ayarlanırken rahat hareket edebileceği bir kafes ayarlanması çok önemlidir. Ara Papağanlarının kuyrukları çok uzundur. Kafes içerisinde tünekler yerleştirilirken kuyruğu kafese değmeyecek şekilde konumlandırılmalıdır. Kuyruğu kafes tellerine değerse tüyleri bükülüp kırılabilir.

Beslenme konusu tüm papağan türlerinde benzerlik gösterir. Ara Papağanı da diğer papağanlar gibi tohum, meyve, yaprak, çiçek gibi besinler ile beslenir. Bazı Ara (Macaw) Papağanı farklı olarak kil ile beslenmektedir.

Ara Papağanı Kişilik ve Davranış​


Ara Papağanı yüksek ve dikkat çeken ses tonuna sahip, bulunduğu ortamda varlığını hissettiren güçlü canlılardır. Bazı kuşlar o kadar sessiz ve kendi halindedir ki orada olduğu bazen unutulur. Macaw Papağanı kesinlikle bu tarz bir yapıya sahip değildir. Kanat çırpışları ile bile gücünü hissettirir.

Bunun yanı sıra sahibine sıkı bir bağ ile bağlanan sevgi dolu papağan türü olarak bilinir. Ortam değişikliklerinden veya stres faktörlerden çabuk etkilenip hastalanabilir.

Zekası ile bilinen Ara Papağanı oyunlar öğrenebilir. Taklit yetenekleri geçişmiştir. Eşyaları çiğnemeyi çok sever. Doğal yaşamından ayrılıp bir odanın hatta bir kafesin içerisinde yaşamaya başlayan bir papağanın sıkılması çok doğaldır. Evde bakılacak papağanlara oynayabilecekleri oyuncaklar alınmalı, sıkılmaması için farklı oyunlar oynatılmalıdır.

Ara Papağanının ses tonu çok yüksektir. Heyecanlandığında, sinirlendiğinde çığlık atabilir. Bu çığlıklar da oldukça yüksek tonlara sahiptir. Apartmanda yaşayan veya etrafında rahatsız olacak kişiler bulunanların Ara Papağanı besleme konusunda 2 kere düşünmesi gerekir.

Kelime ezberleme, taklit yapma gibi konularda başarıları ile bilinen Ara Papağanı, ev içerisinde duyduğu kelimeleri kendi kendine ezberleyebilir.
 

Benzer konular