Alexander iskender papağanı

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Scarlett

Hayvansever
Kus Dostu
Katılım
11 Eki 2020
Mesajlar
20
Tepkime puanı
6
Puanları
3
Konum
Antalya
Merhaba, aranıza yeni katıldım. Daha önce kedi köpek besledim fakat bir kuşla yaşamışlığım hayatımın ilk 2 yılı bir jakoyla devamında ara ara muhabbet kuşuyla oldu. Şuan 18 aylık bir kızım var papağanları aşırı seviyor. Sultan papağanı almayı düşünüyorduk fakat karşımıza bir alexander iskender papağanı çıktı. Sahibinin söylediğine göre en fazla 13-14 aylık bir dişi. Konuşuyormuş bizim yanımızda konuşmasa da. Ki konuşması çok önemli değil yeterki bizimle iyi anlaşsın. Sahibinin omzundan, kızımı tuttuğum kolumun omzuna geldi yaklaşık yarım saat boyunca oynadılar ve bu papağan bizi seçti diye düşünüyorum. Bakımı nasıl? Nelere dikkat etmeliyim. Sıcak bir ilde yaşıyoruz ısınma ve soğutmayı klimayla sağlıyoruz. Düşük fanda yaz kış 22-24 derece arasında evimiz. Isıyla ilgili ne yapmalıyım? Orada çocuğumla iyi anlaştı fakat evde hırçınlık vs olursa nasıl alıştırmalıyız? Eve gelince direk ne yapmalıyız? Hemen açalımmı kafesini yoksa bir süre bekleyelimmi? Fikirleriniz, benim için çok değerli şimdiden teşekkürler
 

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
@Tevfik @Sultanım müsait olduklarında size yardımcı olacaklardır. Adminimin ve sevgili üyemizin bilgisine güveniyorum bu konuda. 😊
 

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
970
Çözümler
25
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
Öncelikle; mesajı biraz geç gördüm kusura bakmayın 😁.
İkinci olarak eve geldiğinde hemen eve salmayın, sizinle iyi anlaşması güzel bir avantaj ama ne olursa olsun evi tanımadığı, kafese yabancı olduğu ve bilmediği bir ortama geldiği için bir süre (1-2 hafta falan) dalmadan ortamı tanımasına izin verin. Muhtemelen size yakın davrandığı için evde muhtemelen hırçınlaşmaz.
 

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
970
Çözümler
25
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
İskender papağanlarının kökü Hindistan'a dayanmaktadır. Ortalama 30-40 yıl ömrü olan bu türler üreme dönemleri dışında sürü halinde yaşarlar. Büyük boy papağan sınıfına giren bu tür 50-60 cm arasında bir boya erişebilir. Sosyal ve oyuncu olmalarının yanı sıra çok zeki ve yeteneklidirler. Konuşmayı, komutları ve akrobatik hareketleri öğrenebilirler. Hastalıklara ve soğuğa-sıcağa karşı dayanıklıdırlar. Cinsiyet ayrımı belli bir yaştan sonra çok kolaydır; erkek iskenderlerin boynunda ince bir siyah-gül renginde bir halka olur, dişilerde ise böyle bir şey olmaz. Ama halka oluşmamış yavru-genç papağanlarda cinsiyet tahmini için en iyi ve güvenilir yol DNA testidir.

→BESLENME←
İskender papağanı için satılan hazır yemler dışında meyve-sebze, yemiş ve başka bazı ek gıdalar ile beslenmelidir. Hergün belli bir miktarda taze meyve sebze vermeniz gerekir. Verdikleriniz çürümeden önünden almalısınız.
İskender papağanına verebileceğiniz meyveler şunlardır;
•Narenciye (turunçgiller)
•Elma
•Muz
•Çilek
•Nar
•Erik
• Bamya
• Mısır
•Kuru incir
•Kuru üzüm
•Kuru kuş üzümü
İskender papağanına verebileceğiniz sebzelet şunlardır;
(çiğ olarak)
• Salatalık
•Havuç
•Lahana
•Turp
•Bamya
(pişmiş olarak)
• Kuşkonmaz
• Patates
•Tatlı patates
•Kabak
•Brokoli
•Karnabahar
verebilirisin. Bu sebze ve meyveleri verirken dikkat etmeniz gereken husus çekirdeklerini, çukur yerlerini ve sapların vermemeniz.
Bunlar dışında
•Fasulye
•Mercimek
•Yulaf
•Buğday
•Arpa
gibi şeylerde verebilirsiniz. Özellille buğdayı her hafta düzenli olarak çimlenmiş bir şekilde vermelisiniz.
Verebileceğiniz yemişlerde şunlardır;
•Ayçekirdeği
•Kabak çekirdeği
•Badem
•Fındık
•Fıstık
•Ceviz
Bu yemişleriden fındık, fıstık, badem ve cevizi her hafta her birinden birkaç tane vermeniz yeterli olur. Kabak ve ayçekirdeğini ise haftada küçük bir yemlik dolusu vermeniz yeterlidir. Fazla vermeniz kilo almasına, karaciğerin yağlanması A sebep olabilir.
Ayda bir kere protein amaçlı ve çok az miktarda sığır eti, koyun eti, tavuk eti, hindi eti, somon, ton balığı veya ciğer verebilirsiniz. Lor peynir ve yumurtayı haftada bir kere yiyebilirler. Az miktarda olduğu sürece yoğurt, ekmek, makarna ve gevrek yemelerinde bir sıkıntı yok ama kesinlikle yağ, tuz ve şeker olmamalı. Kesinlikle çikolata, cips gibi abur cuburları, kafein içeren herhangi bir şeyi, yağ, tuz veya şeker içeren herhangi bir besini, toksik içeren herhangi bir bitki veya bitkinin toksitli kısmını (mesela elmanın çekirdeğini kesinlikle vermemeniz gerekir), süt ve avakadoyu vermemeniz gerekiyor.
Ayrıca aklınızda olsun; sabah aç karna beyaz dut yemeleride onlar için çok iyidir, birkaç haftada bir sabahları verebilirsiniz.

→KAFES VE OYUN←
İskender papağanı için büyük boy bir kafes gerekmektedir. Ortalama 50×50×150 cm lik sağlam bir kafeste bakmalısınız. Günde en az 3-4 saat kafes dışında vakit geçirmesi şarttır. Eğerki vaktiniz ve alanınız varsa papağanı dışarıya alıştırıp dışarıda vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.
İskender papağanlarını gagası büyük bir türdür, sürekli birşeyleri kemirip parçalaması gerekir. Eğer kapı ve dolaplarınızı kemirmesini istemiyorsanız ona kemirmesi için oyuncaklar ve dallar vermeniz gerekir. Bu hem gagasını törpülemesine hemde stresini atmasına yardımcı olur. Bu oyuncakları isterseniz kendizi yapabilirsiniz, istersenizde satın alabilirsiniz. Ama şunu belirtmem gerekir, bu tür oyuncakları sürekli temin etmeniz gerekir çünkü bunları kısa bir sürede kemirip bitirecektir. İpe dizilmiş boncuklar, ahşap objeler ve dallar bu ihtiyaçları için yeterli olacaktır.
Bu papağanlar için gerekli olan ikinci oyuncak ise zeka oyuncaklarıdır. Doğal hayatta yemek ararken ve avcılardan kaçarken geliştirdikleri stretejiler sayesinde zekalarını kullanabilir. Ama evde beslenen kuşlar ne avcılardan kaçıyor, nede yemek arıyorlar. Yani akıllarını kullanmıyorlar. Kelime, komut öğretimi de zekalarını kullanmalarını sağlasada ekstradan oyuncaklar da olmalı. Bunlar kuru meyve ve yemiş saklayan bulmaca oyuncaklardır. Bunun için hiç uğraşmanız gerekmez aslında, karton rulonun içine sevdiği bir meyveyi veya yemişi gözü önünde koyun, ardından rulonun ağzını kapatın. Burda püf nokta papağanın önünde yapmak. Kuş kendisi ruloyu açmaya çalışırken aklını kullanır zaten. Yada aynı şekilde karton bir kutunun içine meyve veya yemiş koyduktan sonra kutuya iple dolayabilirsiniz. Ama bunlarda tek seferlik oyuncaklardır, yani belli bir süre sonra yenilerini yapmanız gerekir. İsterseniz internetten hazır oyuncaklarda alabilirsiniz.
Üçüncü ve son oyuncak ise egzersiz oyuncaklarıdır. Bunlar kuşun gagasını, ayaklarını ve kanatlarını çalıştırır. Gagası için yukarıda bahsettiğim ahşap objeler ve dallar gerekir. Ayakları, yani pençelerini kullandırtan oyuncaklar papağanın tırmanması, tutması, çekmesi içindir. Kanatlar ise uçması anlamına gelir. Bunların toplamı -yani gaga, pençe ve kanat hareketlerinin toplamı- oyun alanı anlamına gelir. Yeterince büyük ve dolu dolu bir oyun alanı ile uçabileceği geniş bir alan papağanın günlük egzersizleri için yeterlidir. Yani kısaca zeka oyuncakları ve oyun alanı sadece oyun anlamına gelmez; papağanınızın zekasını geliştirir, sağlıklı ve zinde olmasını sağlar, aynı zamanda strese girmemesini ve mutlu olmasını sağlar.

→ÜREME←
İskender papağanının belli bir üreme dönemi yoktur. Bu dönem ısıya göre farklılık gösterir. Ve üreme döneminde biraz hırçın ve agrasif olabilir. Bu yavrularını koruması için içgüdüsel birşeydir. Ama bu dönemde eclectus papağanı gibi eşleri ayırmanız gerekmez, sadece birden fazla çiftiniz varsa onlardan ayırmanız gerekir. Doğal hayatta da bu dönemde sürü halinde değil çift halinde dolaşırlar.
Ortalama 2-4 arasında yumurta yaparlar ve kuluçka süresi 26 gündür. Önce yumurtadan hava almak için küçük bir delik açan yavru 24-48 saat arasında yumurtadan çıkarlar. 7-8 haftalık olduktan sonra yuvadan, 10. haftadan sonra ise anneden ayrılabilirler.

Son birkaç konu daha var; bunlardan biri tüy dönemi. Bildiğiniz üzere tüy dönemi kuşların çok hassas oldukları bir dönemdir. Üstelik yılda iki kere tüye girer ve bu dönem yaklaşık 3 hafta sürer. Bu dönemde onu pek rahatsız etmenin ve yumurta, badem gibi bol proteinli besinler verin. Yumurtayı haftada 2-3 kere, bademi ise günde 1-2 tane verebilirsiniz.
Yukarıdada bahsettiğim gibi üreme dönemi dışında genel olarak uysal ve sakin yapılı bir türdür. Diğer türlerle rahatlıkla anlaşırlar.
Bunun dışında sıcak bir yerde yaşaması çok sıkıntı olmaz ama klimanın kesinlikle kuşa doğru olmaması gerekiyor. Eğerki bunlar dışında aklıma gelen bir konu olursa veya sizin aklınıza takılan bir şey olursa yardımcı olurum.
 

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
970
Çözümler
25
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
Birde çok meraklı kuşlardır, odaya salınca kapı veya pencereyi açık bırakmayın hemen kaçar gider.
 

Scarlett

Hayvansever
Kus Dostu
Katılım
11 Eki 2020
Mesajlar
20
Tepkime puanı
6
Puanları
3
Konum
Antalya
Birde çok meraklı kuşlardır, odaya salınca kapı veya pencereyi açık bırakmayın hemen kaçar gider.
Çok teşekkürler bilgi için fakat biz sahipkenemeden başkasına vermişler 🥺 başka araştırıyoruz şuanda. Amazon paoağanı var bir tane 10 aylık belki onu sahipleneceğiz. Veya tekrar iskender papaşanı bekleyeceğiz