Albino Vatoz Balığı Özellikleri ve Bakımı

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Mnemosynes

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
266
Tepkime puanı
312
Puanları
63
Konum
İstanbul
Albino Vatoz Balığı, nispeten büyük bir kafaya sahip küçük bir tatlı su balığıdır. Ayrıca çok sayıda bıyıkları ile dikkat çekmektedir. Uyumlu yapısı ile çok çeşitli su parametrelerine uyum sağlayabilir. Albino vatozlar tipik olarak büyük değildir ve 13- 15 cm büyüklüğüne kadar gelişir. Boyutları 7 - 12 cm arasında değişir ve 90 litre akvaryumu onlar için idealdir.

Bu balıkları muhafaza etmek için kullanılan tankın iyi bir filtre ve önemli miktarda bitki kaynağı ile donatılması önemlidir. Albino vatozların hayatta kalma içgüdüsü güçlüdür. Ayrıca, küçük agresif balıklardan gelen saldırılara karşı kendini savunabilir. Bunun yanında, dayanıklı ve obur bir alg yiyicidir.

Albino Vatoz Balığı Genel Özellikleri
Bilimsel adı Albino Brestlenose Pleco olan bu balıklar Loricariidae ailesine aittirler ve huzurlu mizaçları ile bilinirler. Balığın kökeni Güney Amerika’ya dayanmaktadır. Gözleri ışığa karşı fazla duyarlı ve hassas olabilir. Vücutlarında kahverengi lekeler bulunsa da genel anlamda renksizdirler. Ayrıca bir süper güç olarak doğal çevrede kendilerini kamufle edebilirler. Bu onları kötü yırtıcılardan korur. Ayrıca, bulundukları ortama kolayca uyum sağlayabilirler. Birçok kişinin bu balıkları besleme sebebi yosunlara meydan okumalarıdır. Çok fazla büyümeyen ve çevrelerini temiz tutan gizli tank temizleyicileridir.

Albino Vatoz Balığını Besleme
Bu balık ırkı otçuldur ve yüksek kaliteli yiyecekler ile beslenmeleri idealdir. Zamanlarının çoğunu yiyecek aramak ve yemek yemek için harcadıklarını bilmeniz gerekir. Yüzeyde kalmayıp batan peletleri tercih edebilirsiniz çünkü genelde akvaryumun alt katmanında dolaşırlar; yemeklerini de bu kısımda yemeyi severler. Beslenme biçimleri % 15 protein ve % 85 bitki içermelidir.

Albino Vatoz Balığı Özellikleri ve Bakımı.jpg


Lahana, havuç, bezelye, kabak ve salatalık gibi taze sebzeler verebilirsiniz. Suyun kirlenmesine neden olabileceğinden, yenmemiş yiyecekleri çıkardığınızdan emin olun. Yenmeyen yiyecekler 24 saatten daha fazla akvaryumda kalmamalıdır. Günde bir veya iki kez beslemek yeterli olacaktır. Aşırı beslemenin toksik etkisi yaratacağını unutmamalısınız.

Albino Vatoz Balığı Üretmek
Albino Vatoz Balıkları utangaç ve muhafazakar bir mizaca sahiptir. Saklanmak için akvaryum içerisinde mağaralar ararlar. Yeterli gizlilik sağlandığında bu balıkların üremesi kolaydır. Bir çiftten daha fazla Albino Vatoz besleyecekseniz de erkeğin tek olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde kavga edebilirler. Dişi sayısının daha fazla olmasında ise sorun yoktur. Erkeklerin ağız çevresindeki bıyıkları dişilerinkinden daha uzundur. Ayrıca dişiler boyut olarak daha küçüktür.

Erkek albino vatoz balığı üremeye hazır olduğunda, bir mağarayı oymaya ve yüzeyi temizlemeye başlayacaktır. Babalık içgüdüleri ile yaklaşan yumurtalara yer açtıklarını fark edebilirsiniz. Sonrasında dişi balığı hazır hale getirdiği mağaraya girmeye ikna edecektir. Dişi balık, parlak renkli yumurtaları temiz alana bırakır. Bir seferde ortalama 20 – 200 yumurta bırakabilir. Yumurtaları bıraktıktan sonra dişi mağaradan ayrılır. Yumurtaları koruma görevi ise erkeğindir.

Balık yavrularının yumurtadan çıkması yaklaşık 4-10 gün sürer. Erkek balık yavruları kendi başlarına yüzmeye hazır olana kadar koruyacaktır. Yumurtadan çıktıktan sonra, bu küçük balıklar çok hızlı büyüyecek ve sadece 6 ay içinde ebeveynleri ile aynı boyutta olacaktır. Serbestçe yüzdükten sonra yosunlarla beslenmeye başlarlar. Hatta kabak ve bezelye gibi sebze püreleri de verebilirsiniz.
 

Benzer konular