Akvaryum Malzemeleri Hakkında Yardım Eder Misiniz?

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

muhammet27

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
3 Nis 2020
Mesajlar
37
Tepkime puanı
3
Puanları
8
Konum
gaziantep
arkadaslar ben akvaryum aldim ama simdi hava moturu isitici vs vs seylerler ilgli sizden yardim istiyorum. akvaryumum 1 metredir ona hava motoru vs vs yazarsaniz sevinirim yardimci olun bana
 

eypcn.ytmz

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
8 Mar 2020
Mesajlar
44
Tepkime puanı
44
Puanları
18
Konum
Ukrayna
Akvaryum tam ebatları söylemeniz lazım en boy derinlik olarak.
Ne kadar maddi durumunuz olduğunu(az çok)bilmemiz gerekiyor çünkü 120tlyede dış filtre var aynı kapasitede de 500/600tlye de dış filtre var.
Ayrıca hangi tür balık besleyeceğinizi de bilmemiz gerek ona göre kum seçimi yapılması lazım.
Akvaryumun hangi ortamda olduğunu bilmemiz gerekiyor ,yazın sorun olmaz ama şu aralar havalar soğuk eğerki akvaryum soğuk ısıtma olmayan bir odada olacaksa ısıtıcı kesinlikle gerekiyor.
Siz daha fazla detay verirseniz daha detaylı gereken ekipmanları marka belirtterek size söyleyebilirim. Ama kabaca dış filtre,iç filtre,aydınlatma için floresan(kesinlikle beyaz yada gün ışığı saçma sapan mavi sarı kırmızı renkler almaya kalkışmayın bile),hava motoru,eğerki bitki olmayan ciklet,japon(kalın birkaç bitkili) gibi bitki gerektirmeyen balıklat beslenecek isr bir 15/18kilo kadar silis kum,eğerki bitkili kurulacaksa zaten iş çok değişiyor aydınlatma kum vs hepsi değişiyor.
Size ilk önerim asla acele etmeyin ilk ekipmanları tamamlayalım sırasıyla gerisi hallolur hela balıkları asla almayın balıklar akvaryum kurulumundan en az 1 hafta 10 gün sonra gelecek,belki şuanda bidonlara ağzı açık şekilde 120/150litre kadar su depolayabilirsin içşndrki klor uçsun diye bu sürede de gerekli ekipmanlar ayarlanır ve akvaryum kurulumu gerçekleşir.
 

Beyzpl

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
265
Tepkime puanı
165
Puanları
43
Yaş
18
Konum
İstanbul
Merhabalar. Bu hobiye hoş geldiniz öncelikle.

İlk olarak akvaryumun tam hacmini belirtirseniz iyi olur. Genişlik×derinlik×yükseklik÷1000 formülü ile hacmi hesaplayabilirsiniz.
Akvaryum hacmine göre ihtiyacınız olacak şeyler,
-Filtre. Suyu mekanik ve biyolojik anlamda temizler. En uygunu sump. Bakteriler için çok uygun bir alan oluşturu. Değilse dış filtre yada hamburg filtreyi inceleyebilirsiniz.
-Isıtıcı. Su sıcaklığı balıklar için önemlidir. Bunun için su sıcaklığını sabit tutmanız lazım.
-Kum. Kum hem daha güzel görüntü oluşturmak için hem de yararlı bakteriler için gerekir. Bakacağınız türe göre kum seçebilirsiniz.
-Işıklandırma. Canlı bitki bakmak isterseniz şart. Değilse basit bir şerit led de işinizi görür. Watt değeri fazla olursa yosuna neden olacaktır. Bu yüzden fazla güçlü olmamalı. Bitki olmayacağı için günde 5-6 saat ışıklandırma yapabilirsiniz. Akşam vakti yakmanız balıkların dengesini bozup strese girmesine neden olur. Renk olarak en iyisi beyaz renk.
-Türe göre dekorasyon malzemesi lazım. Yapay ve boyalı olanlardan kaçının. Seçtiğiniz türe göre kaya, dal, kök, canlı bitki ile dekorasyon yapabilirsiniz.
-Tabikide balık ve yem. :)
Yem olarak sakın petshoplarda kalitesiz, kilitli ambalajlarda satılan yerlerden almayın. Bu yemler dropsy, bloat, kabızlık gibi hastalıklara neden olabilir. Bu yüzden hikari, tropical, prodac, sera, tetra, jbl, ahm gibi kaliteli markaların, seçtiğiniz balık için üretilmiş olanlardan tercih edin. Tek yem kullanmayın, en az üç çeşit olsun. Türe göre canlı yem (su piresi, kan kurdu, mikro kurt, un kurdu vb.) yada sebze (haşlanmış bezelye, haşlanmış marul, haşlanmış ıspanak vb.) ile besleyin.

Kabaca ihtiyacınız olanlar bunlar. Akvaryum litresini söyleyince balık ve ekipman tavsiyesinde bulunabiliriz. Ek olarak bu iş için ayırdığınız bütçe yaklaşık olarak nedir onu da söylerseniz iyi olur.
 

bowie

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
24 Eki 2019
Mesajlar
90
Tepkime puanı
56
Puanları
18
Yaş
32
Konum
Eskişehir
Besleyeceğiniz canlı burada çok önemli. Balıklardan anlamıyorum ama örneğin kaplumbağa besleniyorsa o akvaryumda tek başına yaşasa dahi on balığın iki ayda yaptığını tek başına bir ayda yapacaktır ve bu yüzden filtrenin güçlü olması gerekecektir. Hava motorunun her canlıda yetersiz olacağını düşünüyorum. Pisliği toplayacak bir filtre olabilmesi daha iyi gibi sanki. Dış ya da iç filtre seçimlerinde de elbette bütçe önemli. İnternetten alıyorsanız bilemem ama dükkandan aldığınızda bence iç filtede süngere iyi bakın. KAplumbağa beslediğim için en büyük derdim her zaman bu oldu benim. 1 yıla dek filtrelerimin performansı iyiydi, son filtrenin kabloyu yedikten sonra aldığım filtrenin süngeri öylesine sıkıydı ki dışkıları içine almıyor ve yüzeyinde yapıştırıyordu, Üstelik motoru en güçlü olanlardan biriydi ve normalde bir ay temizlemesem sadece sapsarı renge dönecek olan akvaryumum iki-üç haftada sarılığın yanında bir de hareket ettikçe havalanan pislikle dolmuş, hayvancağızın kabuğu yosun gibi olmuş pislikle kaplanmıştı. Filtre en önemli seçim, balık besleyecekseniz ve çokça balık olacaksa(100 m dediniz diye diyorum), durumunuz elverişliyse en uygunundan dış filtre alın derim, iç filrede de watt'ı, litre başı deviri ve süngeri iyi(daha gevşek, mümkünse filtre sepetine yapışık değil de içinde hafifçe sallanır şekilde kolayca sıkıldığında temizlenecek) olsun.
Isıtıcı konusuna gelirsek bunda bir şey söyleyemiyorum çünkü kaplumbağada 25-28 arası kullanıyorum ben ama balık besleyecekseniz sanırım her balık türünün uygun sıcaklığı farklı olabilir. Balıktan anlayan arkadaşlar sizi doğru bilgilendirecektir. Yine tek bildiğim kaplumbağa paladaryumu olduğu için balık için olması gereken habitat, dekor konularında da pek bir şey söyleyemeyeceğim.
 

muhammet27

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
3 Nis 2020
Mesajlar
37
Tepkime puanı
3
Puanları
8
Konum
gaziantep
arkadaslar akvaryumum 135 litrelik nasil bir balik turude besleyecegimide bilmiyorum yardimci olursaniz sevinirim
 

Beyzpl

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
265
Tepkime puanı
165
Puanları
43
Yaş
18
Konum
İstanbul
@muhammet27, 130 litre ciklet türleri için yeterli değil. Bu yüzden karma bir tank yapmanızı tavsiye ederim. Canlı doğuran türlerine bakmanızı öneririm. Forumda canlı doğuran türlerinin ikisi hakkında konu açıldı. Linkleri aşağıda. Piyasada bulabileceğiniz kılıçkuyruk, plati, endler, lepistes, moli gibi türler var.
Moli Balığı
Lepistes-Guppy (Poecilia reticulata)
Ayrıca canlı doğuranlar hakkında genel bir konu da var,
Canlı Doğuranlar

Canlı doğuranlar genel olarak kolay üretenlerin bir türdür. Birşey yapmasanız da yavru alabilirsiniz. Yavru balık gelişimini yumurta içinde tamamlar ama yumurta canlının içinde kalır. (Buna ovovivipar denir) Balık doğuruyor gibi gözükür bu yüzden.
Yetişkin balıklar yavruları yer. Çünkü onlar için canlı yemden farksız kalır bir süre sonra. Bu yüzden doğum yapacak balığı yavruluğa koyarlar. Ama yavruluk hem anne balığın strese girmesine neden olur hem de yavruların yüzme alanı kısıtlı olduğundan dolayı güzel gelişmesini engeller. Yani yavruluk zararlıdır. Onun yerine akvaryumu canlı bitki ile dekor edebilirsiniz. Sık yapraklı ve bakımı kolay bitkiler yeni doğmuş balıklara saklanma alanı sunar. Ayrıca yetişkin balıkların diyetinde canlı yem (su piresi, mikro kurt, kan kurdu, un kurdu) olursa yavrulara ilgileri de azalabilir.
Canlılar doğuran türlerinin yanı sıra birkaç tane uyumlu tetra ve balık türlerini de bakabilirsiniz. Mesela neon tetra, ember tetra, gök incisi danio, rasbora, albino vatoz, çöpçü gibi türleri bakabilirsiniz. Bunlar ile karma bir bitkili akvaryum güzel olacaktır. :)
Eğer canlı doğuran yerine daha büyük bir tür isterseniz güzel japon balığı çeşitleri var. Onlara bakabilirsiniz.
Japon Balığı Çeşitleri

Ayrıca bu akvaryuma 200w ısıtıcı lazım. Bütçenizi belirtmemişsiniz ama fiyatı daha uygun olan atman yada smart markalarına kullanabilirsiniz. Daha pahalı olan eheim yada serayı da tercih edebilirsiniz.
Filtre olarak benim tavsiyem sump kurmanız. İnternete "sump nedir", "sump nasıl kurulur", "sump dizilimi" tarzında başlıklar aratarak nasıl yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Eğer akvaryum dolabı kullanıyorsanız aşağıya sump yapabilirsiniz. Değilse yandan yada arkadan sump yapabilirsiniz. (Bu arada görüntü rahatsız etmezse hamburg sistemini incelemenizi öneririm, çok daha uygun fiyatlı olur.)
Işık işi biraz karışık. Pahalı gelmezse en iyisi power led ile armatür yapmak. Onun dışında bitkili akvaryum için florasanlar satılıyor ama onlar hem sürekli değiştirme olduğu için hem de cidden pahalı tuttuğu için tavsiye etmem. Eğer power led ile armatür yapmak yada almak pahalı gelirse bildiğimiz led ampullerde kolay bir takım bitkilerin gelişimine yeterli olur. Kablolu duy yada mandallı masa lambası alıp ampulu bunlara takabilirsiniz.

Bakacağınız balık türüne karar verince kum, bitki, yem vb. şeylerde de yardımcı olabilirim. :)
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
@Beyzpl, Sump makalelerini yakın zaman içerisinde forumda açılabilir. O nedenle direkt siteden de aratabilir :D
 

Beyzpl

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
265
Tepkime puanı
165
Puanları
43
Yaş
18
Konum
İstanbul
@Beyzpl, Sump makalelerini yakın zaman içerisinde forumda açılabilir. O nedenle direkt siteden de aratabilir :D
Keşke forum biraz daha aktif olsa a bu tür şeyleri de forumdan örnek verebilsem. Ama gittikçe daha fazla bilgi paylaşımı bulunuluyor, yakın zamanda birçok içeriğin olacağına kuşkum yok.☺❤
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
@Beyzpl, reklam çalışmasına hazırlanıyoruz. Çekilişler ile güzel reklamlar yapacağız gerekli yerlerde ama insanlarda maalesef sosyal medya çılgınlığı var. İnanın, çok az insan forumların kıymetini biliyor. Ki, o kadar da geliştirdik forum sitemizi :)
 

muhammet27

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
3 Nis 2020
Mesajlar
37
Tepkime puanı
3
Puanları
8
Konum
gaziantep
arkadaslar dis filtre eheim 2213 nasil 135 litrelik akvaryuma temizler mi
 

Beyzpl

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
265
Tepkime puanı
165
Puanları
43
Yaş
18
Konum
İstanbul
Tekrardan merhabalar.
Konu bölünmesin diye buradan soruyorum. Filtre işini hallettiniz mi, yada bir karar verdiniz mi?
Bir adet ısıtıcıya da ihtiyacınız olacaktır. 135 litreye 100w ısıtıcı iş görür. Ben atman markasını tavsiye ederim. Maddi durumunuz daha iyilerine el veriyorsa tetra yada ser tarzı markaları da kullanabilirsiniz.
Bir de termometre alırsanız iyi olur. Çünkü ısıtıcılar bir süreden sonra her makine gibi bozuluyor. Bu bozulma yüzünden suyu çok fazla yada az ısıtabilir. Bunu fark etmeniz için termometre alın. Ayrıca aldığınız ısıtıcının termostatında şaşma olursa (eheim markasında rastlanan bir durum daha çok) bunu fark edebilirsiniz. Siz 27'ye ayarlarsınız o 32 derece ısıtır örneğin. Bunu fark edip ısıtıcıyı 22'ye ayarlayabilirsiniz. Eğer klasik termometrelerden alırsanız 10 lira tutar yaklaşık olarak. Dijital olanlar 20-30 lira oluyor.
Birde bakacağınız türe karar verdiniz mi? Türe göre kum seçmelisiniz. Mesela japonlara silis uygunken meleklere daha çok dere kumu, bazalt tarzı kumlar uygun olur.
Kumu da alınca suyu tamamen doldurup filtreyi çalıştırın. Isıtıcıyı balık ekleyince çalıştırırsınız. En az 10 gün sonra az miktarda balık ekleyin. Onu izleyen 20-30 gün sonra (yaklaşık olarak bir ay sonra) balık sayısını arttırabilirsiniz.
 

Beyzpl

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
265
Tepkime puanı
165
Puanları
43
Yaş
18
Konum
İstanbul
Dekorasyon olarak şunları örnek alabilirsiniz,
images (18).jpeg
images (16).jpeg
images (12).jpeg
images (14).jpeg
images (15).jpeg
images (13).jpeg
 

Benzer konular