Akvaryum Kurulumu Nasıl Yapılır?

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Mnemosynes

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
266
Tepkime puanı
312
Puanları
63
Konum
İstanbul
Akvaryumlar ev içerisinde hem göze hitap eden canlıları barındırır hem de müthiş bir hobidir. Uzaktan bakıldığında kolay gibi görünse de aslında akvaryum kurmak ve içerisindeki canlılara ev sahipliği yapmak oldukça zor olabilmektedir. Akvaryumlar doğal sakinleştirici gibilerdir. Gün içerisinde yaşadığınız stresten ve yoğunluktan uzaklaştırarak sizi dinlendirir. Tatlı su akvaryumu kurmak güzel bir hobi başlangıcı olabilecektir.
Akvaryum Kurulumu İçin Nelere İhtiyacınız Olacak?

Tatlı su akvaryumu kurmak için gereken ekipmanlar kısaca şunlardır diyebiliriz:
  • Seçtiğiniz boyutta bir akvaryum,
  • Akvaryum standı
  • Doğal çakıl,
  • 200W hassas ısıtıcı,
  • Dikey termometre,
  • Filtre,
  • Klor nötrleştirici...
Adım 1: Akvaryum ve Akvaryum Standının Kurulumu
Akvaryumun içindeki canlılar doğrudan güneş alması durumunda hastalanabilecek ve ölebilecektir. Akvaryum içindeki canlıların sağlığı için akvaryum için seçilecek olan yerin kesinlikle güneşi doğrudan almıyor olması gerekmektedir. Eğer akvaryum duvara yakın bir yere kurulacaksa duvarla arasında filtrenin konabileceği kadar yer bulunması gerekir. Bu aralık filtrenin büyüklüğüne göre değişebilmektedir. Akvaryumun konacağı yerin kesinlikle düz olması gerekir.

Adım 2: Çakıl ve Su Ekleyin
Akvaryumda gereken malzemelerden bir tanesi de çakıldır. Akvaryum malzemleri için satılan plastik ve renkli çakıllar aslında balıklar için sağlıklı değildir. Balıkların sağlığı için kullanılacak olan çakılın kesinlikle doğal çakıl olması gerekmektedir. Çakılları akvaryuma koymadan önce yıkamak ve temiz olduğundan emin olmak gerekir. Akvaryuma su eklerken çakıllar yerinden oynayabilir ve suyu bulandırabilir. Çakılların üzerine tencere kapağı, tabak gibi bir eşya koyarak dağılmalarını engellemek gerekir. Türkiye’de musluk sularının birçoğunda klor bulunduğundan akvaryumda mutlaka klor nötrleştirici kullanmak gerekir. Aksi takdirde balıklar hayata tutunamazlar. Eğer akvaryuma daha sonra dekorasyon yapılacaksa su tamamen doldurulmamalı ancak yarıya kadar doldurulmalıdır.

Akvaryum Kurulumu Nasıl Yapılır.jpeg


Adım 3: Filtre ve Isıtıcıyı Takın
Filtre ve ısıtıcı akvaryumların vazgeçilmezi gibidir. Filtre ve ısıtıcıyı kullanım talimatlarına uygun şekilde kurduktan sonra oluşabilecek arızaları engellemek için fişe takmamak gerekir. Mümkünse ısıtıcı filtrenin girişine yakın ve su seviyesinin altında olmalıdır. Öncelikle akvaryumun güç filtresini devreye sokmak gerekir. Ardından balıkların daima uygun sıcaklıkta kaldıklarını görmek için uygun bir yere termometre konmalıdır.

Adım 4: Akvaryumu Süsleyin
Akvaryumu kurduktan sonra akvaryumların vazgeçilmezi olan dekoratif malzemeler tercihe göre eklenebilir. Dekoratif malzemeler kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta balıkların refahını bozmayacak malzemelerin tercih edilmesidir. Aynı zamanda çok sayıda malzeme ile akvaryumu daraltmak balıkların mutsuz olmasına sebep olabilecektir. Malzemeler kullanılmadan önce bol su ile yıkanmalıdır. Canlı bitkiler, akvaryum bitkileri dekoratif malzemeler arasında tercih edilebilecek en güzel malzemelerdendir. Akvaryum içine tüm malzemeler eklendikten sonra akvaryumun suyu sonuna kadar doldurulabilir.

Adım 5: Balıkları Ekleyin
Akvaryum içine balık konmadan önce 24 saat beklenmeli ve suyun dengelenmesi sağlanmalıdır. Suyun kendini dengelediğinden emin olduktan sonra balıklar akvaryuma konabilir. Balıklar akvaryuma eklenmeden önce dikkat edilmesi gereken nokta azot döngüsünün dengeli olmasıdır. Balıklar ve çoğu canlılar yaşamlarının sürekliliği için oksijene ihtiyaç duydukları gibi azota da ihtiyaç duyarlar. Bu durumda akvaryum içerisinde azot döngüsünün bozulmaması çok önemlidir. Akvaryuma ilk seferde 10’dan fazla balık eklemek riskli olabileceğinden mümkünse ilk nüfus 10 ve 10’dan daha az olmalıdır. Balıkları yeni akvaryumlarına alıştırmak için direkt poşetinden çıkarılıp akvaryuma konmamalı, başta poşetiyle suyun içine bırakılmalı ve akvaryumu tanınması sağlanmalıdır. Nihayet akvaryuma eklenen balıklar 1 ay gözetim altında olmalı ve 1 ayın sonunda amonyak ve nitrit testi yapılmalıdır. Amonyak ve nitrit seviyesinin normalden düşük veya yüksek olması bir sorun olduğu anlamına geliyor olabileceğinden akvaryumu yeniden gözden geçirmek gerekir. Eğer seviyeler olması gerektiği gibiyse yeniden akvaryuma balık eklenebilir. Akvaryuma konacak olan balıkların birbiriyle anlaşması da oldukça önemlidir. Bu sebeple balık almadan önce mutlaka tür araştırması yapılmalı, hangi balıkların hangi balıklarla yaşayabildiğine dikkat edilmelidir. Dikkatsizce yan yana getirilen balıklar kavga edebilir ve birbirlerine ciddi zararlar verebilirler. Aynı zamanda küçük akvaryumlarda balık nüfusu da oldukça az olmalıdır. Küçük akvaryumlarda çok nüfuslu yaşayan balıklarda çeşitli hastalıklar görülebilmekte, ölümler artmaktadır.
@Gülce tarafından yeniden yazılmış ve düzenlenmiştir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
971
Çözümler
26
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
Ellerinize sağlık, çok bilgilendirici bir yazı olmuş 🙂👏
 

Benzer konular