Akvaryum Hobisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
akvaryum-hobisi.jpg
Akvaryum hobisi
nesilden nesile uzanan yeni başlayanların şüpheyle baktığı başlayanın ise neredeyse bağımlısı olduğu, vazgeçilmez bir tutkudur diyebiliriz. özellikle çocuklarımızın hayvan sevgisi ile büyümesini istiyorsak, ufak yaşlarda onları hayvanlarla yakınlaştırmalı, onları tanıması sevmesi için ön ayak olmalıyız. Günümüzde yaşanan hayvanlara yönelik şiddetin ana sebebi, sevgisizlik ve bilinçsiz olduğunu varsayarsak çocuklarımıza karşı en önemli sorumluluklarımızdan biri sevgiyi, şefkati ve paylaşmayı öğretmek olmalıdır. Su canlılarına olan merakınızı sadece belgeseller izleyerek değil, onlara emek harcayıp onları gözlemlemek, beslemek, gelişimine katkıda bulunmak istiyorsanız, hiç durmayın hemen sualtının sayısız güzelliklerini keşfe başlayın derim.

Akvaryum Hobisine Yeni Başlayanlar

Öncelikle ne istediğinize karar verin. Evinizde akvaryum hobisi için ayırabileceğiniz alan ve zamana karar verin. Bu hobide yeni iseniz, acele etmeden önce bütün şartları oluşturabileceğinizden emin olun. Yeni başladığınızı varsayarsak, ufak bir akvaryum ilk etapta sizin işinizi görecektir. Ama unutmayın akvaryumdan önce hangi balığı seçeceğinize karar vermelisiniz.

Akvaryum İçin Balık Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Acemi bir akvarist öncelikle tecrübe kazanmak için dayanıklı balıkları tercih etmelidir. Balık almadan önce mutlaka güzel bir araştırma yapmalı, beslediği türe en uygun ortamı sağlayabilmelidir. Başlangıç için dayanıklı balıklardan önerebileceğimiz bazıları türler şötledir;

  • Zebra cıchlıd (zebra çiklet).
  • Sarı, mavi, beyaz prenses cıchlıd.
  • Beta balığı
  • Corydoras (çöpçü balığı)
  • Japon balığı
  • Vatoz balığı (özellikle shortfinler)
  • Yunus cıchlıd (yunus balığı)
  • Canlı doğuranlar
  • Melek balığı
Beslemek istediğimiz balığa karar verdik diyelim, şimdi seçtiğimiz balığın yaşam alanını araştırıyoruz. Hangi şartlarda, hangi su sıcaklığında, hangi ph seviyesinde yaşar. Saklanma alanlarına ihtiyaç duyar mı, yoksa herhangi bir dekor istemez mi. Bunların hepsini titizlikle araştırmalı kendimize göre değil aldığımız canlıya göre bir ortam dekore etmeliyiz. Eğer yeteri kadar tecrübe sahibi iseniz daha hassas balıklarıda aynı hassasiyeti göstererek rahatlıkla bakabilirsiniz.

Her Balık Birlikte Yaşar mı?

Bunun cevabı kesinlikle hayır olacaktır. Her canlının yaşam alanı ve standartları farklılık göstermektedir. Kimi balıklar soğuk iklimde sert ph oranına sahip sularda yaşarken kimi balılar sıcak iklimde yumuşak ph oranına sahip sularda yaşamaktadır. Farklı iklim şartlarından balıkları aynı akvaryumda besleye çalışmak özellikle bir balığın mutlak kaybı ile sonuçlanacaktır. İklim şartlarının dışında dikkat edilmesi gereken hassas konulardan biride Bazı balıklar protein ağırlıklı beslenirken bazı balılar ise bitkisel ağırlıklı beslenmesidir. Farklı beslenme alışkanlıklarına sahip balıkları aynı akvaryumda beslemek oldukça riskli ve hastalığa davetiye çıkaran sebeplerden biridir. Balık seçerken bu konulara oldukça dikkat etmenizi öneririm.

Akvaryum Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Beslemek istediğimiz balığa karar verdiysek akvaryumumuzu seçebiliriz. Burada en çok dikkat etmemiz gereken konu beslemek istediğimiz türün sağlıklı yaşayabileceği genişlikte alanı sağlamak olacaktır. Kimi balıklar sürü ile kimi balılar yalnız yaşadığını düşünerek aldığımız balığın sayısına da aynı oranda dikkat etmeliyiz. Bir beta balığının yaşam alanı ile yunus çikletin yaşam alanı aynı olmayacaktır. Akvaryumu kuracağımız yeri belirleyip almak istediğimiz türe ve balık sayısına uygun ölçülerde akvaryum almalısınız. Aldığınız canlıya göre içini dizayn etmelisiniz.

Hava Motoru Olmadan Balık Yaşar mı?

Kesinlikle hayır. Akvaryum hobisine yeni başlayan çoğu yeni hobicinin yaptığı çok acemice hatalardan biride, elektrik tasarrufu sağlamak için hava motoru ve ısıtıcı kullanmamalarıdır. Hava her canlı için hayati önem taşımaktayken beslediğimiz canlının nefessiz yaşamasını beklemek ne derece doğrudur. Beslediğimiz türe, akvaryum ölçüleri ve balık sayısına göre ısıtıcımızı ve filtre malzemelerimizi temin etmeliyiz. Akvaryumda kullanılan elektrikli eşyalar düşündüğünüz gibi fazla cep yakmaz tam tersine hemen hepsi çok düşük voltajda çalıştığı için sizi neredeyse hiç etkilemez. Aldığınız canlıya bir süs eşyası muamelesi yapacak ve gerekli şartları sağlayamayacaksanız lütfen herhangi bir canlıyı sahiplenmeyin.

Artık Balıkları Akvaryuma Bırakabiliriz

Akvaryumumuzu gerekli kriterleri yerine getirerek kurduk ve suyumuzu doldurduk. Belirli miktarda bakteri kültürü ve su düzenleyici ekleyerek, Sudaki klorun uçması ve bakteri kültürünün oturması için ortalama 5 gün balık eklemeden boş bir şekilde çalıştırıyoruz. Daha sonra aldığımız balıkları aşılama yöntemi ile akvaryuma salabiliriz. Artık yapmanız gereken aldığınız eşsiz canlıların büyülü dünyasında seyre dalmak, Balıklarımızı kendi diyetine göre besleyip akvaryum temizliğine özen göstermeyi de ihmal etmiyoruz.

Dipnot: Eklemek istediğiniz alternatif düşünceleriniz var ise yorum olarak belirtmekten çekinmeyin.
 

Beyzpl

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
265
Tepkime puanı
165
Puanları
43
Yaş
18
Konum
İstanbul
Elinize sağlık, kendini okutan ve güzel bir yazı olmuş. :)
Yeni başlayanlara yönelik yazılar genel olarak hatalı ve eksik şeyler söylüyor nedense, bu açıdan güvenilir bir kaynak oldu. 😁

Eklemek istediğim tek şey, araştırma konusu. İnsanlar hobiye başlamadan önce araştırıyor tamam da internette de çok fazla bilgi kirliliği var. Yanlış bilgiyi doğru diye alabilir. Bu yüzden konu açıp sormak, tecrübesi olana danışmak da lazım araştırmanın yanında bence.
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
@Beyzpl, kesinlikle bu konuda hemfikirim. Blog üzerinde bilgiyi sağlıyoruz ama en doğru şekilde okuyucuya aktarmaya çalışıyoruz. Birisi başka bir blog üzerinden yanlış tavsiyelerde bulunsa hayvanların Allah korusun ölümüne kadar yolu olabilir. O nedenle ince eleyip, sık dokumak gerekli.
 

Benzer konular