Van Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Van kedisi, yüzyıllar boyunca Van gölü çevresinde yaşamışlardır. Van kedilerinin tarihi çok eski yıllarla dayanmaktadır. Arkeolojik kazılarda, 5000 yıllık Van kedileri çizimleri, oyma eserleri bulunmuştur. Van kedisi, 1950 yıllarında yurt dışına çıkarılmış ve yurt dışında da ünlenmiş bir kedi cinsidir.

Van Kedisi Sahiplerinin Bilmesi Gerekenler

  • Enerjik, cana yakın ve uysal bir karakter taşırlar. Sahiplerine bağlı ve sadıktırlar.
    Dışarıdan gelen yüksek seslere karşı duyarlı olup böyle durumlarda hırlayarak korumacı bir içgüdüyle hareket ederler.
  • Van kedisi suda yüzmeyi ve suda oynamayı seven tek kedi cinsi olarak bilinmektedir.
  • Çocuklarla araları çok iyidir. Bebekler ve çocuklarla oyun oynamayı ve onlarla vakit geçirmeyi severler.
  • Diğer kedilerle anlaşabildiği gibi uysal köpeklerle de son derece iyi anlaşabilirler.
  • Normalde burunları pembedir. Ancak; sinirlendikleri zaman burunları kırmızıya dönebilir. Böyle zamanlarda kediyi rahat bırakmak en doğrusudur.
  • Van kedileri beslenme konusunda da uysaldırlar. Bu noktada; Van kedisi sahiplerinin markasından emin olduğu mamaları satın almalıdır.
  • Dikkatli ve özenli bakılırsa son derece sağlıklı bir ömre sahip olabilirler.
  • Sağlıkları için aşılarını zamanında yapılması gereklidir. Bunun yanı sıra düzenli bir şekilde veteriner kontrolüne götürülmelidir. Eğer, kedide normalin dışında belirtiler ya da gariplikler görülürse kesinlikle ertelenmemeli ve hemen muayene ettirilmelidir. Her hayvan için geçerli olduğu gibi Van kedileri içinde erken teşhislerin önemi büyüktür.

Van Kedilerinin Özellikleri

Göz Renkleri

Van Kedisi

Her iki gözü mavi, her iki gözü kehribar
Bir gözü mavi diğer gözü kehribar renkte olabilir. Van kedilerinde göz rengi, genellikle turkuaz mavisi özelliği gösterir. Çok ender olarak kehribar göz kahverengi olabilir.
Yeni doğan Van kedilerinde yavruların gözleri grimsi renktedir. Doğumdan yaklaşık 25 gün sonra göz rengi farklılık göstermeye başlar. 40 gün sonrasında ise göz rengi netleşmeye başlar.

Siyah Nokta

Genellikle bu cins kedi yavrularının iki kulağı arasında bir ya da iki tane siyah nokta bulunmaktadır. İki siyah noktası olan yavruların çoğu tek göz olmaktadır. Ancak; bu noktalar doğumdan sonra yaklaşık olarak iki ay içinde kaybolurlar. Bazen bu noktaların olduğu yerde 8-30 arasında değişen miktarlarda siyah kıllar olarak kalır.

Van Kedisi
Van Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Van Kedileri Kaç Kilo Olurlar?

Van kedilerinin erkeklerinde ağırlık yaklaşık olarak 3600 gram olmaktadır. Dişilerde ise 2900 gram civarında seyreder.

Van Kedileri Sağır Mıdır?

Genelde Van kedilerinin sağır olduğu ya da sağırlığa yatkın olduğu düşünülür. Oldukça yaygın olan bu düşünce tamamıyla doğru değildir. Tek göz ve mavi gözlü kedilerde ancak yüzde iki ya da üç civarında sağırlık vardır ki bu da çok düşük bir orandır.

Van Kedilerinde Kızgınlık Dönemi

Van kedileri her yılın Şubat- Mart ve Haziran aylarından bir tanesinde kızgınlık periyoduna girmektedirler. Bu periyod yaklaşık olarak on gün kadar devam eder. Kızgınlık döneminde eğer hamile kalırsa o yıl içerisinde bir daha kızgınlık göstermez.

Van Kedilerinde Gebelik Dönemi Nasıldır?

Gebelik dönemi, 62 gün kadar sürebilir. Gebeliğin birinci ayından itibaren karın şişmeye başlar. Bu dönemle birlikte karınlarına dokunmak imkansız olur. Diğer kedi cinslerinde olduğu gibi Van kedileri de herkesten uzakta ve yalnız doğum yapmayı sever. Birinci ayın sonundan itibaren ise karanlık ve gözlerden uzak yerler aramaya başlar. Doğum sonrasında göbek bağı yani; plasenta kedi tarafından ısırılarak koparılır. Anne kedi, yavrularını elli ya da altmış gün süreyle emzirmeye devam eder. Ancak; bu süre değişkenlik gösterebilir.

Tavsiye Bağlantı: Scottish Fold Özellikleri ve Bakımı

Van Kedisi Yavruları

Van kedileri bir batında dört tane yavru doğurabilirler. Yavruların gözleri ortalama olarak on günde açılır. Anne kedi yavrularını yalayarak temizler ve emzirmeye başlar. Anne kedi, doğum yaptığı yeri güvensiz bulur ve rahatsız olursa yavrularını başka bir yere taşımaya başlar. Yavrularının yanındadır, onları pek yalnız bırakmaz. Yalnızca kendi ihtiyaçları için yanlarından ayrılır. Söz gelimi; yemek yemek ve tuvalet ihtiyacı için onların yanından ayrılır.

Van Kedisi Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

  • Tüyleri gür ve uzundur. Bu nedenle; her hafta düzenli olarak tüylerinin taranması gerekir. Böylece, kedi rahatlayacak bununla beraber daha az tüy dökecektir.
  • Suyu sevdiği için yıkanırken de her hangi bir problem çıkarmaz. Ancak; tüyleri gür diye çok sıklıkla yıkanmamalıdır. Özellikle kış aylarında yıkanması önerilmez. Sanılanın aksine Van kedileri çok üşür.
  • Tırnak bakımı yaptırılmalıdır. Belli periyodlarla tırnaklarının kestirilmesi gerekir.
  • Göz temizliği de Van kedisi bakımında önemli bir yer tutar. Bir gözün temizlendiği bezle ikinci göz temizlenmemelidir. Her bir göze ayrı bir bezle temizlik yapılmalıdır. Gözler silinirken çok bastırmadan hafif dokunuşlarla temizliğin yapılması gerekir.
  • Haftada bir kez olmak üzere kulakları kontrol edilmelidir. Eğer kulaklarda çok kir biriktiyse incitmeden yavaşça kulaklar silinmelidir. Kulak temizliği dikkat ister. En ufak bir yanlış bile kedinin iç kulağında hasarlara yol açabilir.
  • Kumun düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Uzun süre temizlenmeyen kumlar birçok hastalığa yol açabilir. Aynı zamanda Van kedileri çok temiz ve titiz hayvanlardır. Pislenen kumları kullanmak istemezler.
Kediler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Kedi forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı