Tüysüz Kedi Cinsleri

Tüysüz Kedi Cinsleri, görülmesi gereken birer manzaradır. Oldukça nadir cinslerdir ve bu yüzden her gün bu güzel patilere rastlayamayız. Ülkemizde tanınan birkaç ırkı mevcuttur ve her birisi özeldir. Bazı tüysüz kediler de çok ince tüyler bulunurken, bazılarında ise hiç tüy bulunmamaktadır ve pürüzsüz olmaktadırlar.

Tüysüz kedi türü arasında birçok cins bulunmaktadır. Koruyucu olan kürklerinin olmaması mutasyonların bir sonucudur. Bu kedilerin özel bakımlara ihtiyacı bulunmaktadır. Genellikle sık olarak üşürler, kazak ve kıyafetler ile ısınmaları gerekmektedir. Pencereden uzanmaya seven bir tüysüz kedi sahibiyseniz güneş kremine ihtiyacınız olabilir. Bazı tüysüz kedi cinslerinin ise cildinde yağ birikmesini önleyebilmek için düzenli olarak banyo yaptırmanız gerekebilir. Tüysüz kediler daha yüksek metabolizma hızına sahip olduğu için daha aktif hareket ederler. Enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmek için diğer kedilere göre daha yüksek kalitede mamalara ihtiyaçları duymaktadırlar.

Tüysüz kedi cinsleri hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, aşağıda yer alan Tüysüz Kedi Cinsleri listemize göz atabilirsiniz.

Donskoy Kedisi

Donskoy Kedisi, Rus tüysüz ve Don sfenks adları ile de bilinmektedir. Sfenksten daha farklı özellikleri bulundurur. Sfenks, tüysüzlüğünü çekinik bir genetik mutasyondan alır. Donskoy kedisi ise tüysüzlüğünü baskın bir genden alır. İlginç bir şekilde, Donskoy ırkı hava soğuduğunda kışlık tüy geliştirir ve yazın dökerler. Uzunlukları 25 ile 30 cm aralığındadır. Ağırlıkları ise 3 ila 7 kilogram arasında değişiklik gösterebilmektedir.

Elf Kedisi

Elf Kedisi, oldukça arkadaş canlısı ve oyuncu bir kedi ırkıdır. Bu kedilere dokunduğunuzda, şeftali tüyüne benzeyen bir tüy hissedersiniz, Bu nedenle kuyruk, burun ve pati kısımlarında hafif tüyleri bulunmaktadır. Uzunlukları 20 ila 25 cm arasındadır. Ağırlıkları ise 4,5 ila 7 kilogram arasındadır.

Sfenks Kedisi

Sfenks Kedisi (Sphynx), dünya üzerinde en çok bilinen tüysüz kedi cinsi arasında yer alır. 1960’lı yıllarda Kanada’da ortaya çıkmıştır. Doğal olarak çekinik bir genetik mutasyondan kaynaklanan Sfenks kedisi, geniş ve sağlıklı bir gen havuzu oluşturulması hedeflenmiştir, ancak kısa tüylü kedilerle melezleme sonucunda sfenks kedisi gelişmiştir. Bazı sfenks kedilerinde bacaklarda, kuyrukta ve yüzde tüyler bulunmaktadır. Uzunlukları 20 ila 25 cm arasındadır. Ağırlıkları ise 4,5 ila 6 kilogram arasında değişiklik gösterebilmektedir.

Sfenks Melezi

Sfenks Melezi, yetiştiriciler tarafından yeni mutasyonlar oluşturmak için kullanılmaktadır. Örneğin, bunun sonucunda 2015 yılında ortaya çıkan sphynxiebob, bir sfenks ve Amerikan kısa kuyruk melezidir. Çoğu melezler resmi olarak bilinen ırklar olmasa da tüysüz kedilerin çoğunlukta olmasını sağlıyor.

Peterbald Kedisi

Peterbald Kedisi, belirgin özellikleri uzun uvuzları bulunan zarif bir kedidir. Tüm peterbald kedisi tüysüz doğmazlar, bu nedenle bazı yavru kedilerin sonradan döktükleri tüyleri bulunmaktadır. Ya da ömür boyu üzerinde kalan tüyleri de bulunabilmektedir. Bazen ise tipik bir kedi ırkı gibi tam bir kürkle doğar. Uzunlukları 20 ila 25 cm arasında değişmektedir. Ağırlıkları ise 3 ila 4,5 kilogram arasında olmaktadır.

Levkoy Kedisi

Levkoy kedisi, Scottish Fold ve Donskoy (Don Sphynx) kedilerinin melezi olarak ortaya çıkan bir tüysüz kedi cinsidir. Bu cins, özellikle kulaklarındaki özgün şekliyle tanınır. Levkoy kedilerinin kulakları, aşağı doğru katlanmış veya eğilmiş bir şekle sahiptir. Bu kulak yapısı, bu cinsi diğer tüysüz kedilerden ayırır ve onları benzersiz kılar.

Bambino Kedisi

Bambino kedisi, Sphynx ve Munchkin kedilerinin melezi olarak ortaya çıkan benzersiz bir kedi cinsidir. Bu cins, Sphynx’in tüysüz görünümünü ve Munchkin’in kısa bacaklarını bir araya getirir. Bambino kelimesi İtalyanca “çocuk” anlamına gelir ve bu isim, bu cinsin küçük boyutlarına ve sevimliliğine atıfta bulunur.

Kediler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Kedi forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın