Muhabbet Kuşu Tüy Dökme Nedenleri

Evcil muhabbet kuşları birkaç nedenden dolayı tüylerini kaybedebilirler. Yaygın sorunlar arasında tüy dökülmesi (normal veya anormal), stres (birçok nedenden kaynaklı), tüy tahrip edici davranış bozuklukları, viral veya bakteriyel enfeksiyonlar bulunur. Gördüğünüz gibi muhabbet kuşu tüy dökme nedenleri oldukça çeşitli olabilir. Bu yüzden her bir nedenin alt sebeplerine inerek asıl sorunu bulmak gerekmektedir. Kuşlarda en yaygın görülen sorunlardan biri olan bu problem, sebebi anlaşıldığı takdirde kolayca çözülebilir. Bunun için öncelikle dikkatlice gözlem yapmanız ve kuşunuzu incelemeniz gerekir.

Muhabbet Kuşunda Tüy Dökme Sorunu

Tüm normal kuşlar yılda bir kez tüy dökümü geçirir, ancak bu, özellikle gün ışığının düzensiz olduğu kapalı alanlarda tutulan kuşlar için değişebilir. Tüyler neredeyse dökülmeye hazırsa ve kuş korkmuş veya stresliyse, tüyleri yeni tüylerin büyüme şansı elde etmesinden önce çıplak yamalar bırakarak düşebilir. Bu durumlarda sadece sabırlı olmak ve kuşunuzun iyi beslenme ve vitamin almasını sağlamak tüy kaybını gidermek için gereken tek şey olabilir.

Muhabbet Kuşu Tüy Dökme Nedenleri

Muhabbet Kuşunda Strese Bağlı Tüy Dökme Sorunu

Stres ayrıca kuşun tüy dökmeye hazır olan veya olmayan tüyleri koparmaya başladığı yıkıcı davranışlara da yol açabilir. Bu, örneğin, baskın bir kuşun bir kafes arkadaşını korkuttuğu veya bazen kasıtlı olarak zarar verdiği durumlarda meydana gelebilir. İdeal olarak, strese neyin sebep olduğunu bulmak ve çevresel koşullardaki değişimi en aza indirgemek en iyisidir. Bu, zor olabilir.

Genellikle tüy koparma stresini tetikleyen kaynak, sahibi ve kuş arasındaki ilişki olabilir. Özellikle muhabbet kuşları, sahipleriyle yakın bağ kurabilir. Sahipleri eve başka bir evcil hayvan aldığında, evlendiğinde ya da taşındığında hayal kırıklığına uğrayabilirler. Bu durumdaki kuşlar genellikle göğüs kısmındaki tüyleri yolarlar, ancak tüy yolma davranışı herhangi bir yerde gerçekleşebilir.

Virüsler ve Bakteriler

Virüsler ve bakteriler bazı muhabbet kuşlarında tüy kaybına neden olabilir. Başta, vücutta ve kanatlarda tüy kaybına neden olabilen Circovirüs, kuşlarda yaygındır. Daha çok vahşi ortamda yaşayan kuşlarda görülür. Yine de muhabbet kuşlarında tüy hasarına neden olan aynı virüstür. Polyomavirüs tüy kaybı ile ilişkili başka bir virüstür. Bakteri veya mayalardan kaynaklanan cilt enfeksiyonları da kuşların cildinde tüy hasarına ve çıplak kısımlara neden olabilir.

İlk sebep ne olursa olsun, tüy folikülünde kalıcı hasar varsa, tüy hasarının ilk nedeni geçmiş olsa bile kuşların tüyleri yeniden çıkamayabilir. Tüyün yeniden büyümesi için en iyi şansı sağlamak için, sorun fark edilir edilmez tüy kaybı olan muhabbet kuşlarının bir veteriner tarafından kontrol edilmesi gerekir. Sorunun birçok farklı nedeni olmasına rağmen, erken müdahale sorunun çözülmesi için en iyi şansı sağlayacaktır.

Tüy Sorunlarının Ana Nedenleri

Tüy sorunlarının çoğu beş şeyden kaynaklanır:

  • Beslenme yetersizlikleri (tohum ve su yeterli değildir)
  • Viral enfeksiyonlar
  • Hormonal dengesizlikler
  • Psikolojik faktörler / can sıkıntısı
  • Parazitler – bitler ve akarlar

Bu listeyi göz önünde bulundurarak, kuşunuzda tüy dökme sorunu varsa aşağıdakileri yaptığınızdan emin olun.

  • Çeşitli beslenmeyi sağlayın: tohum, su, pancar, ıspanak, havuç, brokoli, meyveler, ticari kuş yemi peletleri, yumurta, bisküvi ve mineral ile besleyin.
  • Mümkünse günlük olarak kafes dışına çıkartın. Kuş, kafesin dışında olduğunda kapıların, pencerelerin, ocak gözlerinin ve fanın kapalı olduğundan emin olun.
  • Gündüzleri kuş evde yalnız ise radyo / TV gibi ses çıkaran cihazları açık bırakın.
  • Kuşun doğal uyku düzenine sağdık kaldığından emin olun. Yani normal gece ve gündüz uzunluğuna dikkat edin. Kuşun uykuda olması gereken saatlerde kafesinin üstünü örtün ve kuşu sessiz bir odaya alın.
  • Aynı kafeste çok sayıda kuş beslemeyin. Her kuş kafes içinde kendi özerkliğine sahip olmak ister. Kuş için kafeste kamuflaj alanları sağlayabilmek önemlidir.
  • Kafesteki eski tüyler ve pislik kendi kendini yolma dürtüsünü uyarabileceğinden, kafesi günlük olarak temizleyin.
  • Sık sık bir kuş banyosu verin.
  • Stresli durumlardan koruyun, ör. köpekler, kediler, yabani kuşlar, aşırı sıcaklıklardan kuşunuzu uzak tutun.
Muhabbet Kuşu Tüy Dökme Nedenleri
Muhabbet Kuşu Tüy Dökme Nedenleri

Muhabbet Kuşunda Fransız Tüy Dökümü Hastalığı

Polyomavirüs (Fransız Tüy Dökümü Hastalığı), özellikle bir haftadan iki aya kadar yavru kuşlarda, kafes kuşlarında ciddi hastalığa hatta ölüme neden olabilecek bir virüstür. Kuş polyomavirüsü, bazen başka hastalıklara da yol açan oldukça bulaşıcı bir DNA virüsü olan bir papovavirüstür. Fransız Tüy Dökümü Hastalığı, başta muhabbet kuşları ve papağanlar olmak üzere tüm dünyadaki kuşları etkiler.

Şu anda, kuş polyomavirüsü için herhangi bir tedavi yoktur, bu nedenle salgınlar nedeniyle her yıl çok sayıda yavru ölmeye devam etmektedir. Virüs hem ölümcül hem de kolayca yayılabilir olduğundan, kuş meraklılarının ve yetiştiricilerinin, belirtileri ve semptomları, potansiyel nedenleri ve salgın riskini en aza indirmek için herhangi bir adım da dahil olmak üzere polyoma virüsü ve Fransız Tüy Dökümü Hastalığı hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmaları önerilir.

Damızlık kuş yetiştiricisi bu gibi hastalıkların farkında değilse üreme, kuşların gösterilmesi, satın alınması ve satılması güvencesiz olabilir. Bu hastalığın kuşunuzu enfekte etmesini önlemenin en iyi yolu, yeni kuşları karantinaya almak, hijyenik bir ortam ve doğru beslenmeyi sağlamak da dahil olmak üzere bazı önleyici tedbirler almaktır. Yetişkin kuşlar için bir aşı da mevcuttur, ancak elbette, bu zaten hasta olan kuşlara yardımcı olmaz.

Öncelikle çok genç muhabbet kuşlarında ve papağanlarda görülen polyomavirüs, genellikle yavru kuş tüylerinin durumu nedeniyle başlangıçta fark edilir. Virüslü yavrular genellikle oldukça normal görünümle doğarlar, ancak altı ila sekiz hafta arasında tüylerdeki düzensizlikler gözlemlenebilir hale gelir. Ebeveyn bakımından kesildikten kısa bir süre sonra, enfekte yavrular tüylerini kaybetmeye başlar veya tüyler gelişmez.

Tavsiye Bağlantı: Muhabbet Kuşu Davranışları ve Anlamları

Muhabbet Kuşunda Fransız Tüy Dökümü Hastalığı Nedenleri

Normalde büyüyen tüylere sahip yavru kuşlar, aniden tüm kuş tüylerini ve kuş üzerindeki en uzun tüyler olan kuyruk tüylerini düşürebilir. Bazı kuşlar daha büyük tüylerden birkaçını düşürür, ancak kuyruk tüyünü korur. En küçük tüyler, hangi nedenle olursa olsun, genellikle viral ilerlemeden etkilenmez. Göbek tipik olarak etkilenmeyen bir bölgedir. Ne yazık ki, kuş polyomavirüsü ile enfekte olan çoğu kuş, kanat ve kuyruk tüylerindeki kayıp (veya anormallikler) nedeniyle asla uçamazlar.

Bununla birlikte, bazı kuşlar sağlıklı görünen tüyleri yeniden çıkarır, ancak yine de üreme için teşvik edilmemelidir. Bazı sahipler, tüm kuş kafesini enfeksiyon riskine sokabilecek bir durum olan bağışıklık sistemi zayıflığından dolayı kuşu kafesten çıkarmayı seçecektir. Yetişkin kuşlar virüsün taşıyıcılarıdır; tipik olarak tüylerin kaybı veya gecikmiş büyümesi dahil olmak üzere belirtiler veya semptomlar göstermezler. Yetişkin kuşların antikor geliştirdiği gözlemlenmiştir. Bunun nedeni ise bilinmemektedir.

Fransız Tüy Dökümü Hastalığına neden olan veya semptomları ortaya çıkaran şey, kuş uzmanları arasında da tartışılmaktadır. Virüsün dolaylı olarak bir kuştan diğerine dışkı maddesi, akciğer salgıları ve solunum damlacıkları, tüy tozu, akarlar veya kepek yoluyla yayılabileceğine inanılmaktadır. Kuştan yumurtaya bulaşma veya ebeveyn besleme ve bakım yoluyla kuştan doğrudan temas da olası bir bulaşma biçimi olarak belirtilmiştir. Birçok yavru kuş, hastalığın belirtilerini göstermeden önce ölecektir. Diğerlerinde, hızlı bir uyuşukluk başlangıcı, ayrıca olası morarma ve küçük yaralar vardır.

Kuşlarda polyomavirüs tanısı veteriner hekim tarafından tipik olarak fizik muayene, DNA incelemesi ve kan örneği alınarak konulur. Hastalığın birincil özelliği tüylerin kaybıdır. Farklı bir enfeksiyon türüne işaret eden diğer klinik semptomların yokluğunda, veteriner muhabbet kuşu tüy dökme hastalığını teşhis edecektir.

Yazar
Oktay Bozacı

Muhabbet Kuşları ile ilgili bir sorunuz mu var?

Muhabbet kuşu forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

“Muhabbet Kuşu Tüy Dökme Nedenleri” üzerine 9 yorum

    • Merhaba Sinem hanım, dişi muhabbet kuşunuzun erkek kuşun tüylerini koparmasının sebebi kızgınlıktan dolayı mı? Yoksa muhabbet kuşunuz strese mi girmiş olabilir? Tüyleri ortalama 1 – 4 hafta arasında kendini toparlar.

      Yanıtla
  1. merhaba, dişi kuşum sol göz çevresini ve gagasının üstünü sürekli kaşıyor ve kanatıyordu. şu an orasında ciddi bir dökülme var, ishal de mevcut. veteriner antibiyotik ve sprey verdi. kaşınma durdu, ishal iyileşme gösterir gibi fakat yine de devam ediyor. yazınızı okuyunca bununla beraber aldığımız kuş gidip yerine başka kuş geldiği için stres yapmış olabileceğini düşündüm çünkü hiç ısırmazken artık çok ciddi ısırmalara da başladı.

    Yanıtla
    • Rabia hanım öncelikle geçmiş olsun, muhabbet kuşunuzda hâlen ishal devam ediyor ise sizlere önereceğimiz en iyi yem kanarya yemidir. Muhabbet kuşu besleyen hayvanseverlere diğer önerilerimiz ise haşlanmış patates vermeniz veya kürdanın ucu ile çok minik seviyede koyacağınız Türk kahvesidir. Türk kahvesini muhabbet kuşunuzun suluğunu ilave ediniz fakat ortalama 6 saat kalmalıdır. Yeniden suluğunu değiştirip yeni su ile değiştirmelisiniz, 24 saat geçtikten sonra ise yeniden çok minik seviyede Türk kahvesini ilave edin ve tekrar değiştirin. Bunu toplamda 2 defa yapmanız yeterli olacaktır ve muhabbet kuşunuzun ishalini kesecektir.

      Yanıtla
        • Rica ederiz Rabia hanım, eğer muhabbet kuşunuzla ilgili sorun yaşarsanız internet sitemizin forum alanına girip ücretsiz kayıt oluşturarak uygun kategoriye konu açabilirsiniz.

          Yanıtla
  2. İyi akşamlar sevda papağanın hasta olmuş tüylü yolma yapılıyor gözleri kötü olmuş bu nedir karaciğer mi mantar mı yoksa parazit hiçbiri anlamıyorum işitme engelliyim yardımcı olabilir misiniz

    Yanıtla
  3. Muhabbet kuşu genel olarak tüyü dökülüyor ve kafesin etrafında ki poşeti yiyor ne yapmalıyız hangi ilaçları kullanalım tavsiyeniz nedir

    Yanıtla

Yorum yapın