Köpeklere Kemik Verilmeli Mi? Kemik Faydalı Mı?

Muhtemelen köpeklerin kemik çiğnemeyi sevdiğini duymuşsunuzdur. Kemiklerin köpekler için tehlikeli olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Köpeklerin kemiklerle beslenmesi hakkındaki tüm çelişkili bilgilerle, hem sağlık açısından yararları hem de riskler de dahil olmak üzere gerçeklerin ne olduğunu bilmek önemlidir. Gerçek şu ki, köpeğinize kemik vermek çok tehlikeli olabilir. Öte yandan iyi bilgilendirilir ve bazı basit kurallara uyarsanız, yavrularınız için güvenli ve hatta iyi bir beslenme kaynağı sağlayabilirsiniz. İşte köpeğiniz için hangi kemiklerin iyi olacağını ve hangilerinden kaçınılması gerektiğini belirlemenize yardımcı olacak bilgiler. Köpeklere Kemik Verilmeli Mi? Kemik Faydalı Mı? Maddeler hâlinde yer almaktadır.

Pişmiş Kemiklerden Kaçının

Sofra artıkları da dahil olmak üzere pişmiş kemikler, köpeklerin yemesi için güvenli değildir. Kolayca kırılıp parçalanabilirler. Pişmiş kemik yiyen köpekler sonrasında aşağıdakilerden mustarip olabilir:

Köpeklere Kemik Verilmeli Mi?
  • Kırık dişler
  • Ağız veya dil yaralanmaları
  • Nefes borusu, yemek borusu veya midede tıkanma
  • Kabızlık
  • Rektal kanama
  • Mide veya bağırsakta delinme nedeniyle karın bakteriyel enfeksiyonu

Köpeklere Hazır Kemik Verilmesi Hakkında

FDA, genellikle işlenen ve bir kasaptan alabileceğiniz kemiklerden farklı olarak, piyasada bulunan kemik ödülleri konusunda da hayvan sahiplerini uyarmaktadır. Bu kemiklerin benzer tehlikeler gösterebileceği ve köpeklerde hastalıklara neden olabileceği gözlemlenmiştir. 2015 yılında FDA, ham kemikler de dahil olmak üzere ticari olarak temin edilebilen kemik ürünleriyle ilgili çeşitli durumlardan mustarip 35 rapor almıştır. Şirketler genellikle bu ürünleri tütsüleme veya fırınlama yoluyla kurutur ve koruyucu maddeler, baharatlar veya duman aromaları ekler. Raporlardaki köpekler aşağıdakilerden ötürü çeşitli şikayetler yaşamıştır:

  • Mide kasılmaları
  • Boğulma benzeri nefes sorunları
  • Ağızda veya bademciklerde kesilme
  • Kusma
  • İshal
  • Rektal kanama
  • Ölüm (sekiz köpek)

Köpeklere Yapay Ürünler Verilmeli mi?

Çiğneme ürünleri, bazen mağazadan satın alınan kemikten köpek ödülleri ile benzer sonuçlara neden olur. Bu kemiklerin üretim süreci, eser miktarda toksik kimyasallar bırakır ve Salmonella veya E. coli bakterileri barındırma potansiyeline sahiptir. Bu çiğneme ürünleri sindirim problemlerine ve tıkanıklıklara neden olabilir. Ek olarak, yapay çiğneme ürünleri jelatin, yapay tatlandırıcılar ve toksik veya kansere neden olabilecek diğer katkı maddeleri ve koruyucuları içerebilir.

Köpeklere Kemik Verilmeli Mi?
Köpeklere Kemik Verilmeli Mi?

Köpeklere Hangi Kemikler Verilebilir?

Pişmemiş çiğ kemiklerin çoğu köpekler tarafından yenilebilir. Çiğ tavuk, hindi, kuzu veya sığır eti kemikleri çiğnemek, yemek ve sindirmek için yeterince yumuşaktır. Bununla birlikte, tüm kemiklerde, köpeğinizin tamamen çiğnemeden yutması durumunda boğulma riski bulunur. Çok sert kemikler dişlere zarar verebilir. Aşağıdaki güvenlik yönergelerine uyduğunuz sürece, çiğ kemikleri köpeğinize güvenle verebilirsiniz.

Eğlence kemikleri yenilebilir olarak değil, köpekler tarafından çiğnenerek eğlence amaçlı üretilir. Bu ürünler sığır gibi büyük başların kalça kemiklerini içerebilir ve kemik iliği ile doldurulur. Bu kemiklerde hala bağlı et, kıkırdak veya yumuşak doku olabilir. Bunları genellikle kasapta da bulabilirsiniz. Yine, köpeğinize bu tür kemikler vermenin riskleri vardır, ancak güvenlik yönergelerine uyduğunuz müddetçe, yavrularınız güvenle kemiklerden zevk alabilir.

Güvenlik Yönergeleri

Yemesi veya çiğnemesi için köpeğinize kemik vermek istiyorsanız, bu kuralları takip ederek güvenli bir şekilde kemiklerin tadını çıkarmasını sağlayın.

Çiğnemeyi denetleyin. Köpeğinizi kemikleri çiğnerken yalnız bırakmayın. Kemiği çok fazla ısırmaları ve çok agresif bir şekilde davranmaları boğulmaya ve yaralanmaya neden olabilir.

Kemirilmiş kemikleri dışarı atın. Köpeğiniz kırılgan kısımlara sahip bir kemik çiğnerse, parçalanma bir sorun haline gelir. Ek olarak, çok küçük çiğnenmiş bir kemik boğulma tehlikesi oluşturur.

Diş tedavisi gören bir köpeğe kemik vermeyin. Bu köpekler diş kırılması ve diş problemleri bakımından risk altındadır.

Pankreası rahatsız olan köpeklere kemik iliği ile kemik vermeyin. Kemik iliği yağ oranı yüksektir ve ishale neden olabilir.

Büyük parçaları yutması muhtemel bir köpeğe kemik vermeyin. Köpeğinizin nasıl yediğini muhakkak biliyorsunuzdur. Köpeğiniz çiğnemek yerine yiyecekleri hızla yutmaya eğilimliyse, kemik bir risk oluşturur.

Kemiği yemekten sonra verin. Daha az aç bir köpeğin kemiği hızla çiğneme ve yutma olasılığı daha düşüktür.

Bütün olarak yutulabilen köpek kemiklerini vermeyin. Bu, köpeğinizin büyüklüğüne bağlıdır. Örneğin, küçük bir tavuk kemiği bir Danua için güvenli değildir.

Ağızlarınızın uzunluğundan daha uzun olan kemikler verin. Bu, onların kemiği yutmasını imkansız hale getirecektir.

Köpeğinizi uzunlamasına kesilmiş bir kemik ile beslemeyin. Örneğin kesilmiş bir bacak kemiğinin parçalanması daha olasıdır.

Köpeğinizi domuz veya kaburga kemikleri ile beslemeyin. Bu, kemiklerin parçalanma olasılığı daha yüksektir.

Köpeğinizin bir seferde maksimum 10 ila 15 dakika çiğnemesine izin verin. Bu, yaralanma olasılığını azaltır.

Tavsiye Bağlantı: Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Hakkında

Kemiklerin Sağlığa Faydaları

Çiğneme, köpekler için doğal ve önemli bir davranıştır. Hayvan kemikleri, köpeğin dişleri için bir fırça ve diş ipi görevi görür. Kemikler tartarı parçalar ve dişetlerini temizler. Çiğneme ayrıca plak birikimini önleyen tükürük enzimlerini uyarır. Kemik çiğneyen köpeklerin kendi patilerini çizme veya yalama olasılığı daha düşüktür. Ayrıca kemikler iyi bir kalsiyum, fosfor ve diğer mineral kaynağıdır. Mide kaslarını güçlendirmek, şişmeyi önlemek, sağlıklı bağırsak hareketlerini teşvik etmek ve anal bez problemlerini önlemek de dahil olmak üzere sindirim sistemine faydaları vardır. Fiziksel sağlığa ek olarak, kemik çiğneme köpekleri zihinsel olarak uyarır. Bu da aslında yüksek tansiyon ve kalp hastalığına bağlı anksiyeteyi azaltabilir.

Köpekler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Köpek forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın