Köpeklerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?

Kulak temizliği, köpek bakımının ihmal edilmemesi gereken bir yönüdür. Köpeğiniz düzenli olarak profesyonel bir veterineri ziyaret ediyorsa, köpek kulak temizliği kontrolünün veterinerde yapılması iyi bir fikir olabilir. Düzenli temizlik olmadan, kulakta balmumu ve yağlar birikerek kulak enfeksiyonu ve işitme hasarı riskini artırır. Bunu akılda tutarak, herhangi bir evcil hayvan sahibinin köpek kulaklarını nasıl temizleyeceğini bilmesi gerekir. Köpeklerde kulak temizliği nasıl yapılır? Köpeklerin kulak temizliği hakkında tüm detaylar aşağıda maddeler hâlinde sizlere sunulmaktadır.

Köpeğimin Kulaklarını Temizlemek için Hangi Malzemeleri Kullanabilirim?

Veterinerinize köpeğinizin kulaklarını kontrol ettirerek, yavrularınızın kulaklarını düzgün bir şekilde temizlemek, doğru malzemelere sahip olmakla başlar. İhtiyacınız olan şeyler:

Köpeklerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?

Kulak Temizleyici

Veteriner hekimin önerdiği ticari temizlik solüsyonunu almalısınız. Köpeğinizin hassas kulaklarını tahriş edebilecek alkol veya hidrojen peroksit içeren temizleyicilerden kaçının. Köpeğinizde bir ürünü kullanmanın uygun olup olmadığından emin değilseniz, veterinerinize veya köpek eğitmeninize “köpeğimin kulağını nasıl temizlerim?” sorusunu yöneltmekten çekinmeyin.

Pamuk Topları veya Pedleri

Dış kulak sırtlarını temizlemek için pamuklu çubuklar da kullanılabilir, ancak asla kulak kanalına sokulmamalıdır. Aksi takdirde kalıcı işitme hasarına neden olabilirsiniz.

Cımbız

Köpeğinizin kulaklarında çok fazla tüy varsa bunların bir kısmını cımbızla azaltmayı deneyebilirsiniz.

Havlu

Bu, özellikle köpeğiniz kulaklarına bir şey kaçtığında başını sallamaya eğilimliyse, potansiyel karışıklıkları önlemek için önerilir.

Köpeklerin Kulakları Nasıl Temizlenir?

Başlamadan önce, köpeğinizin kulaklarını incelemek için bir dakikanızı ayırın. Kırmızı veya iltihaplı görünüyorlarsa, kötü kokuyorlar ya da kaşınıyorlarsa, durun ve veterinerinize başvurun. Köpeğinizin her ikisinin de tedavi edilmesi gereken bir enfeksiyonu veya kulak akarları sorunu olabilir. Köpeğinizin çok fazla tüyü varsa, tüyleri kulak kanalından temizlemek için cımbız kullanın. Kulaklar temizlendikten sonra her şey normal göründüğünde, kulak temizleyicinin üzerindeki talimatları okuyun. Köpeğinizin kulaklarını temizlemek için bu adım adım işlemleri de takip edebilirsiniz:

• Yavru köpeğinizin oturmasını sağladıktan sonra, onu bir ödül tableti ile ödüllendirin ve kulak temizleyici şişesini incelemesine izin verin.
• Kulakları dik değilse, kulak kıvrımını dik tutun ve kulak kanalını dikkatlice temizleme solüsyonuyla doldurun.
• Kulak tabanına yaklaşık yirmi saniye boyunca parmaklarınızla hafifçe masaj yapın.
• Kulağı serbest bırakın ve köpeğinizin isterse başını sallamasına izin verin. Çözeltinin her yere dağılmasını önlemek için başının üzerinde bir havlu tutun.
• Köpeğinizin kulak kanalının ve dış kulağının görünen kısmını hafifçe silmek için bir pamuk topu veya işaret parmağınızın etrafına sarılmış bir pamuklu ped kullanın. Pamuklu çubuğu sadece gerekirse ve sadece köpeğinizin kulağının görünür kısmında kullanın.
• Yavrunuzu başka bir mama ile ödüllendirin ve bu adımları diğer kulak için tekrarlayın.

Köpeklerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?
Köpeklerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?

Köpeklerde Kulak Temizliğini Kolaylaştırmak İçin İpuçları

Köpek kulaklarının nasıl temizleneceği ile ilgili adımlar oldukça basit olsa da, hem sizin hem de köpeğinizin daha az zorlanmasını sağlayacak birkaç ipucu vardır.

Her yerde su olmasını istemiyorsanız, köpeğinizin kapalı bir alanda olduğundan emin olun. Köpeğinizi bir küvete koyun ya da dışarı çıkarın. Temizleme solüsyonu üzerinize bulaşırsa, lekelenmesi önemli olmayan eski kıyafetler giydiğinizden emin olun.

Ayrıca, temizleme solüsyonundan kaçmayın. Köpeğinizin kulak kanalında görebildiğinizden çok daha fazla kir bulunmaktadır. Tüm kanalın solüsyonla doldurulması, tüm kulağın temizlenmesini sağlayacaktır. Silinmeyen fazla temizleyiciler, başını sallayan köpeğiniz tarafından atılır. İşiniz bittiğinde kulaklar hala kirli görünüyorsa, devam edin ve işlemi tekrarlayın. Kulak temizliği sırasında kızarıklık veya kanama fark ederseniz veya köpeğiniz rahatsızlık belirtileri gösterirse derhal durun.

Bazı köpeklerin, özellikle kısa kulakları olan ve çok fazla tüyleri olmayanların, kirli görünmeye başladığında kulaklarının ara sıra silinmesi gerekebilir. Yumuşak ve sarkık kulaklı köpeklerin ve kulaklarının etrafında çok yoğun tüyleri olan türlerin en az iki haftada bir daha kapsamlı bir kulak muayenesi ve temizliği yapılmalıdır.

Köpek kulaklarının nasıl temizleneceğini bilmek, evcil hayvanınızın bakımının temel bir parçasıdır. Bunun düzenli olarak yapıldığından emin olmak işitme duyusunun korunmasına yardımcı olur ve yavrularınızın kulaklarının hayatı boyunca sağlıklı kalmasını sağlar.

Tavsiye Bağlantı: Köpeklerde Kulak Akıntısı ve Tedavi Yöntemleri

Bir Köpeğin Kulaklarının Ne Zaman Temizlenmesi Gerektiği Nasıl Anlaşılır?

Köpeğin kulaklarının temizlenmesinden önce temizliğin gerçekten gerekip gerekmediğini kontrol edin. Köpeğinizin kulaklarını aşırı temizlemek enfeksiyona ve tahrişe yol açabilir. Bu nedenle sağlıklı, temiz bir kulağın neye benzediğini (pembe, kokusuz, kirsiz ve iltihapsız) bilmeniz gerekecektir. Bazı köpekler nadiren kulak temizliğine ihtiyaç duyarken, kulak enfeksiyonlarına yatkın olanlar veya suda çok fazla zaman geçiren köpekler ise sıklıkla temizliğe ihtiyaç duyabilir. Sıkça yüzen köpeklerde topikal büzücü kullanarak ve banyo sırasında suyun kulak kanallarına girmesini önleyerek kulak kanallarının kuru kalması sağlanabilir.

Hafif bir koku fark ederseniz veya köpeğinizin kafasını normalden daha fazla salladığını görürseniz, muhtemelen temizlik zamanı gelmiş demektir. Köpeğinizin kulağı kızarmış ve iltihaplı görünüyorsa, maya kokuyorsa veya acı çekiyor gibi görünüyorsa, veterinerinize başvurun. Bu belirtiler kulak enfeksiyonu, pire veya kulak akarları veya alerjileri gösterebilir; dahası tıbbi müdahale gerektirir. Başka bir hastalığın varlığı durumunda bilinçsizde yapacağınız köpeklerde kulak temizliği, evcil hayvanınıza yarardan çok zarar verebilir. Bu yüzden mutlaka gerekli temel bilgileri edinmek adına bir veterinerden yardım almayı düşünmelisiniz.

Köpekler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Köpek forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın