Köpeğin dişlerinin fırçalanması ağız sağlığı açısından son derece önemlidir. Bu yazımızda köpeklerin dişleri nasıl fırçalanır sorusunu yanıtlıyor ve birkaç tüyo…
Köpek Sağlığı
Köpeklerde kene kaynaklı hastalıklar, hem köpeğin hem de insan sağlığı için büyük bir tehdittir. Keneler, kendilerini hayvanlara ve insanlara bağlayan,…
Köpeklerde ve birçok memeli hayvanda insanlarınki gibi bir menstrual döngü söz konusu değildir. Köpeklerde görülen kanlı akıntı, duygu değişimi insanların…
Kuduz virüsü, vücuda girdiği andan itibaren çok kısa süre içerisinde beyne ve omuriliğe yerleşmesi ve hastalığa yakalanan canlıyı ölüme sürüklemesi…
Köpekler, köpekten köpeğe farklılık göstermekle birlikte 58 ile 68 gün arası hamilelik süreci geçirir. Bazı köpeklerin karın bölgeleri hamilelik döneminde…
Sigara içiyor olsanız da olmasanız da, etrafınızdaki insanlardan pasif içicilik hakkında şüphesiz çok şey duymuşsunuzdur. Ancak sık sık duymadığınız bir…
Köpeğinizi hayati tehlikesi bulunan bir durumda görmek, özellikle köpeğin tepkisiz olması durumunda korkutucu ve stresli bir deneyim olabilir. Köpeğinizin durumunu…
Köpeklerde kulak akıntısı gerçekten spesifik bir durum değildir. Çoğu köpeğin kulağı akar veya akıntı kulak enfeksiyonu gibi altta yatan bir…
Artık yemek yemeyen bir köpek sağlıklı bir köpek olamaz. Köpeklerde iştahsızlık, hayvanın vücudunda veya zihninde bir şeylerin yanlış olduğunun bir…
Aşağıdakiler, köpeklerinizin maruz kalabileceği en fazla görülen hastalıkların bir listesidir. Bölgenizde listelenmeyen belirli riskler olabilir. Bölgenizdeki spesifik hastalıklar hakkında daha…
Bir köpek sahibi açısından önemli hastalıkları bilmek ciddi bir sorumluluktur. Eğer köpeklerinizin yaşadığı sorunlardan bihaber kalırsanız onların hem yaşamlarını kısaltmış hem de acı çekmelerine izin vermiş olursunuz. Köpek dostlarının bir yavru sahiplenmende önce mutlaka önemli sayılabilecek hastalıklarını bilmesi gerekir.
Köpek sağlığı konusunda yeterli bilgi sahibi olmak zamanında müdahale açısından da gerekli bir durumdur. Uzun ömürlü ve kaliteli bir yaşama sahip olması için köpeklerinizin başına gelebilecek olan her türden sorunu bilmek ciddi bir sorumluluğunuzdur.
Çok Görülen Köpek Hastalıkları
Köpeklerde çok sık görülen birtakım hastalıklar vardır. Bunların bazıları kalıtsal bazıları ise iyi bakılmadıklarında ortaya çıkabiliyor. Bu hastalıklar şu şekilde açıklanabilir:
Köpeklerde Şeker Hastalığı
Birçok köpekte görülebilecek olan şeker hastalığı ciddi bir sorundur. İnsülin hormonu yetersiz kaldığında ortaya çıkan bu sorun insülin üretiminin yetersiz kalmasında ortaya çıkar. Kan şekeri seviyesi yükselen köpeklerde birçok hastalık meydana gelebilir.
Kennel Öksürük
Köpeklerin çok fazla yaşadığı sorunlardan birisi de Kennel öksürük adı verilen sorundur. Bu sorun solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklanır. Bulaşıcı bir hastalıktır ve diğer köpeklerle temas ettiğinde onlara da bulaşabilir. Sevimli dostların bu hastalığı tedavi edilmediğinde ciğerlerinde çok ciddi tahribatlar meydana getirebilir.
Bağırsak Parazitlerinin Oluşması
Birçok köpek türünde görülen bağırsak parazitleri farklı şekillerde oluşurlar. Kancalı kurtlar, yuvarlak kurtlar ve tenya gibi görülebilen bu sorunlar köpeklere ya köpek dışkılarından ya da kirlenen kürklerinden bulaşıyor. Bu parazitler köpeklerde ishal ve kusma gibi sorunlar ortaya çıkarabilir. Bağırsak parazitlerine karşı daha sağlıklı olabilmeleri için mutlaka aşılarının zamanında yapılmış olmasına özen göstermeniz gerekiyor.
Kanser Türleri
Köpeklerde de insanlarda olduğu gibi kanser türlerine rastlanabiliyor. Bu sorun ölümcül köpek hastalıkları arasında yer alıyor. İnsanlarda da rastlandığı gibi kanser hücreleri tek bir doku ile sınırlı kalmıyor. Aksine tedavi edilmediğinde tüm vücutlarına yayılma gösterebiliyor.
Kenelerden Kaynaklanan Rahatsızlıklar
Köpeklerin en büyük düşmanlarından birisi de kenelerdir. Birçok hastalığın tetikleyicisi olan kene türleri Lyme gibi çok ciddi hastalıklar ortaya çıkarabiliyor. Aynı zamanda halsizlik, uyuşukluk, anemi ve daha birçok hastalığın oluşumunda son derece ciddi sonuçlar doğurabiliyorlar. Kene ısırığı karşısında mutlaka köpeklerinizin veteriner kontrolüne alınması gerekir.
Zehirli Bitkiler Tüketme
Köpekler çok meraklı yaratıklardır. Bu nedenle de dışarıya çıktıklarında zararlı zararsız her şeye karşı ilgileri vardır. Bu sevimli canlıların zaman zaman zehirli bitkileri yeme alışkanlıkları onların ciddi sorunlarla karşılaşmalarına neden olabilir. Toksik etkileri olan bitkileri koklamaları dahi onlarda birtakım yan etkiler meydana getirebilir.
Kalp Kurdu Hastalığı
Köpeklerde çok sık rastlanan hastalıklardan birisi de kalp kurdu rahatsızlığıdır. Bu hastalık daha çok sivrisinekler tarafından yayılır. İlk olarak akciğerlerinde rahatsızlanmalara neden olan bu sorun sivrisineklerin çok olduğu yerlerde yaygınlık gösterir. Veteriner kontrolü böyle durumlarda oldukça gereklidir.
Köpek Aşıları
Köpek sağlığı konusunda endişe duyan ve titizlik gösteren kişilerin aşılarının düzenli yapılması gerektiğini de bilmesi gerekiyor. Bu güzel canlıların uzun bir süre yaşaması ve hastalıklar karşısında daha dirençli olmaları açısından aşılarının düzenli yapılması büyük bir önem taşıyor. Özellikle yavruluk dönemlerinde mutlaka aşı takvimlerine dikkat edilmelidir.
Zamanında vurdurulması gereken aşılar arasında kuduz aşısı, parainflueanza aşısı, leptospirozis, borella burgdorferi aşısı, mantar aşısı gibi aşılar vardır. Her aşının vurulma dönemleri ve dozları farklıdır. Veteriner tarafından yapılan bu aşılar için periyodik bir düzen vardır. Aynı zamanda hastalıkların türlerine göre de aşılar farklılık gösterebilir.
Köpeklerin Aşı Dönemleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Aşı vurulma evresinden sonra köpeklerinizin vücutlarının ısısında yükselme meydana gelebilir. Ateşlenme gibi reaksiyonlar gösterebilirler. Kişiler böyle durumlarda mutlaka veteriner kontrolüne önem vermelidir. Köpeklerde iç ve dış parazit aşılarının yapılmış olmasına özen göstermek gerekir. Aynı zamanda aşılanması için en az 6 hafta geçmelidir. Bununla birlikte aşı yapılacağı zaman vücut sıcaklık değerlerine de dikkat edilmelidir.
Stresten uzak tutulmalı ve yavruların sütten kesilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Her aşılanma dönemi arasında da en az iki hafta süre olmasına dikkat edilmelidir. Kişiler herhangi bir hastalığı olduğunda köpeklerine aşı vurdurmayı ertelemelidir. Özellikle yavru köpeklerin aşılanma dönemlerinde 3 gün önce sonra su ile temas etmemesine özen göstermek gerekir. Köpek sağlığı periyodunda aşı dönemi büyük önem gösterir. Böyle zamanlarda uzman veteriner hekimlerden destek almak gerekir.