Türkiye’de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde toplum içerisinde dolaşmaları insanlar açısından tehlike teşkil ettiği için beslenmeleri kanunlarla yasaklanmış bir takım köpek…
Köpek Besleme
Süt ve süt ürünleri insanlar için oldukça faydalıdır. Bunun için birçok hayvan sever tarafından köpekler süt içer mi sorusu sorulur.…
Köpeğinizin sağlığına en uygun kuru mamayı seçmek kolay değildir. Köpeğiniz devamlı olarak aynı kuru mamayı yiyeceği için kullandığı mamanın içerisinde…
Muhtemelen köpeklerin kemik çiğnemeyi sevdiğini duymuşsunuzdur. Kemiklerin köpekler için tehlikeli olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Köpeklerin kemiklerle beslenmesi hakkındaki tüm çelişkili bilgilerle,…
Köpekler karpuz yiyebilir mi? Kısa cevap evet, köpekler karpuz yiyebilir, ancak köpeğinizi bu lezzetli meyveyle beslemeden önce bilmeniz gereken bazı…
Köpeğinizin su içmesi ile ilgili sorun mu yaşıyorsunuz? Bunun neden böyle olabileceğini ve bu konuda neler yapabileceğinizi keşfedin. Öncelikle endişelenmeyin,…
Köpek maması seçimi nasıl olmalı? Sevimli, afacan ve en sadık dost kimdir diye sorsalar, şüphesiz çoğu kişi Köpekler diye cevap…
Sevimli dostlar olan köpekler iyi beslendiklerinde çok uzun yıllar yaşayabilirler. Bu canlıların beslenme periyodunda olması ve olmaması gereken birtakım besinler vardır. Bu besinlerin bilinmesi onları birtakım hastalıklardan da koruyacaktır. Köpek besleme konusunda yeterli bilgi sahibi değilseniz mutlaka detaylı bilgi edinmeli ve rastgele bir besleme işlemi yapmamalısınız. Köpeklerinizi beslerken yemek artıkları, hayvan kemikleri ya da şekerli maddelerle beslemeyin. Bu tarz besinler onların sindirim sistemlerine çok ciddi zararlar verebilir.
Aynı saatlerde beslemeye özen göstermeli ve yemek su kaplarının her zaman temiz olmasına özen göstermelisiniz. Yemekleri içerisinde bol miktarda baharat olmamasına da ayrıca dikkat edilmesi gerekiyor. Turunçgil ve yemek artıklarının verilmemesi onların daha sağlıklı olması açısından önemli konulardır.
Yavru Köpek Besleme
Yavru köpekleri beslemek için çok hassas davranmak gerekiyor. Onların bünyeleri yetişkin olanlara göre daha narindir. Sevimli yavrular 4-5 haftalık olana kadar genelde anneleri tarafından beslenirler. Bu süreçte anne sütü onlar için hem besleyicidir hem de son derece yeterlidir. Bu dönemden sonra annesinden beslenmeyi bırakan yavrular için farklı mamalar kullanabilirsiniz.
Bir yavrunun mide kapasitesi çok büyük olmadığından yiyebilecekleri kadar öğün vermek gerekir. Günde en az 3 defa azar azar beslemek mide sorunları yaşamalarını engelleyecektir. Biraz daha büyüdüklerinde dört veya beş aylık seviyeye geldiklerinde günde iki defa mama vermek yeterlidir. Aynı zamanda gerektiğinde su içebilmeleri için ulaşabilecekleri bir yerde temiz su bulundurmak da beslenme periyotlarında önemlidir. Köpek besleme sürecinin en zorlu zamanı yavruluk dönemidir. Bu dönemde gereken tim vitamin ve minareleri aldığında yavru köpekleriniz ileride çok sağlıklı birer yetişkin olacaktır.
Çok dengeli bir şekilde beslediğiniz takdirde yavrularınız takviye gıdalara gereksinim duymazlar. Yavrulara vermeniz gereken mama miktarı da her yavruda aynı değildir. Mutlaka onların kemik yapısına, enerji durumuna, aktivitelerine, metabolizmasına uygun olarak besin sunmalısınız. Yaşam evlerine özel olarak üretilen yavru köpek mamalarını tercih etmek bu süreçte oldukça önemlidir.
Yetişkin Köpek Besleme
Yetişkin köpeklerinizi beslemek için her zaman kuru mama kullanabilirsiniz. Bu dönemde ki dostlarınızı beslerken de çeşitli kriterleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Hasta, hamile ya da enerji seviyesine uygun mama vermek sağlık durumlarını yakından ilgilendiren bir konudur. Vücut yapısına uygun mama miktarı vermek de önem taşıyan bir konudur.
Gereğinden fazla verilen köpek maması köpeklerinizin obez olmasına neden olabilir. Bu nedenle yemek artıklarından ve yağlı yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmanız önerilir. Aşırı kilo alan köpekleriniz için mutlaka diyet mama kullanmaya özen göstermelisiniz. Eğer köpekleriniz çok enerjik ise günde sabah ve akşam olmak üzere iki defa besleyebilirsiniz. Fakat hantal ve hareket etmeyi pek sevmiyorsa günde bir defa mama vermek yeterli olabilir. Köpek besleme konusunda doğru olduğu düşünülen çok fazla yanlış vardır. Bu yanlışlara düşülmediği sürece sevimli dostlarınız ile uzun süre aynı evin üyesi olmaya devam edebilirsiniz.
Köpek Beslerken Yapılan Yanlışlar
Köpek besleme sürecinde hatalı olan birtakım durumlar vardır. Bu durumlar şu şekilde açıklanabilir:
Köpeklerin Enerji Seviyesine Uygun Mama Verme
Birçok hayvan dostu besleme sürecinde köpeklerin enerji seviyesini çok fazla göz önünde bulundurmaz. Bu süreçte köpeklerinizin mutlaka enerji seviyesine uygun mama türleri tercih edilmelidir. Yüksek enerji seviyesinde olan bir ırkın yavruluk döneminde yüksek enerjili mama ile beslenmesi iskelet sisteminde ciddi hasarlara neden olabilir.
Yeterli Mineral ve Vitaminleri Alamaması
Köpek besleme sürecinde kişiler özensiz davranabilirler. Her köpek türünün mutlaka ihtiyaç duyduğu mineral ve vitaminler vardır. Özellikle kalsiyum yetersizliği büyüme dönemlerinde son derece önemlidir. Yeterli beslenmeme deri ve tüy problemleri yaşamalarına neden olabilir. Köpek türlerinin birçoğunda yaşanan bu sorunlar genelde onların düzensiz beslenmesinden kaynaklanıyor.
Vitamin Fazlalığı Problemi
Köpeklere beslenme sırasında aşırı D vitamini takviyesi yapılması birtakım dokularında kireçlenme sorunları meydana getirebilir. Bunun yanında böbrek problemleri yaşamalarına da neden olabilir. Bunlara ek olarak Vitamin A fazla miktarı da çeşitli bedensel sorunlar yaşayabilirler. Bu vitamin fazlalığı pişmemiş karaciğer yedirilen köpeklerde sıklıkla gözlemleniyor.
Genel Beslenme Hataları
Etin çok miktarda ve seferde verilmesi köpeklerde All Meat Sendromu ortaya çıkarabilir. Bu sorun neticesinde dışkısında kötü koku, iskelet problemleri ve derisinde kepeklenme gibi durumlar ortaya çıkar.
Aşırı derecede kemik tüketilmesi hareketlerinde zorlanmasına neden olabilir. Bununla birlikte Yumuşak yapıda kemik verilmesi de oldukça sakıncalıdır. Bu kemikler onların sindirim sistemlerinde çeşitli yaralanmalar meydana getirebilir.