Kedilerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?

Kediniz muhtemelen kendi kendine oldukça yeterli görünüyordur. Beslenmeden tuvalet temizliğine ve kendilerini tımar etmelerine kadar bakımları için gereken her şeyi yaptıklarını düşündürebilirler. Ne yazık ki, bu sadece kısmen doğrudur; bazen, özellikle kulak problemleri varsa, iyi ve güvenli bir kulak temizliği için devreye sizin girmeniz gerekebilir. Kedilerde kulak temizliği nasıl yapılır diye düşünüyorsanız eğer sizler için vermiş olduğumuz bu temizlik ve bakım bilgisi yeterli olacaktır. Temizlik esnasında kediniz çok fazla rahatsızlık hissediyor ise belki küçük bir ayrıntıyı yanlış yapıyorsunuzdur.

Veterinerler, kedinizin kulaklarını temizlemeyi bilir ve kolayca ilgilenebilir. Ancak kulak bakımını evde yapmayı tercih ederseniz ve kedimin kulağını nasıl temizlerim diye merak ediyorsanız sürecin sorunsuz geçmesi için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Kedinizin kulaklarını temizleme konusunda uzmanlığınızı, ne sıklıkta yapmanız gerektiğini, süreci kolaylaştıracak ipuçları ile öğrenebilirsiniz.

Kedilerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?

Kedinizin Kulaklarını Neden Temizlemelisiniz?

Kediler kendilerini temiz tutmakta oldukça iyidir. Muhtemelen gözlemlediğiniz bir şeydir: kulakları, doğal, yerleşik bir temizleme mekanizmasına sahip olduğu için kendi kendine kedi kulak temizliği yaygın görülen bir durumdur. Bununla birlikte, kedinizde kulak akarları, kan kabarcıkları veya kulak enfeksiyonları gibi herhangi bir kulak sorunu varsa, muhtemelen bir temizlik gereklidir. Topikal ilaç uygulanmadan önce bir kedinin kulakları bir veteriner tarafından iyice temizlenmelidir. Kedinizin kulaklarında herhangi bir anormallik belirtisi olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

Bir Kedinin Kulaklarını Ne Sıklıkta Temizlemelisiniz?

Karşı-sezgisel olsa da, kedinizin asla kulak temizliğine ihtiyaç duymama ihtimali vardır, ancak bu durum kesinlikle kediden kediye değişir. Sağlıklı kulakları olan kedilerin sahipleri kulakları kir ve koku açısından ayda bir kez değerlendirebilirler. Herhangi bir anormallik görülürse, bir veteriner tarafından kapsamlı bir değerlendirme yapılması gerekir. Ek olarak, kedinizin kulak iltihabı durumunda daha sık bir kulak temizliğine ihtiyaç duyması ihtimali vardır. İltihap tedavi edildikten sonra haftalık temizlik yapılması önerilir.

Bir Kedinin Kulaklarını Nasıl Temizlersiniz?

Kedinizin kulaklarını daha önce hiç temizlemediyseniz biraz pratik yapmak gerekebilir, ancak neyse ki süreç oldukça basittir. Temizleme solüsyonu ve gazlı bez elinizin altındayken aşağıdaki adımları tamamlayın:

Öncelikle kulağı nazikçe geri çekerek başlayın ve bir kulak kanalını veterinerinizin önerdiği temizleme solüsyonuyla doldurun. Kulak tabanına beş ila on saniye masaj yapın ve sonra kedinizin çözeltiyi akıtmasına izin verin. Kulak kanalından fazla sıvıyı temizlemek için gazlı bezi parmağınızın etrafına sarın; ve endişelenmeyin, parmağınız hasara neden olacak kadar içeri giremez. Diğer kulakta işlemleri tekrarlayın.

Kedilerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?
Kedilerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?

Bir Kedinin Kulaklarını Temizleme İpuçları

Kedinizin kulak temizliğine ihtiyacı olduğunu düşünseniz bile, kedi arkadaşınızın farklı bir görüşü olabilir. İşlem boyunca size yardımcı olacak birkaç ipucu sayesinde kedinizin agresifleşmesinin önüne geçebilirsiniz:

Hareket etmesini önlemek için kulaklarınızı temizlerken kedinizi ikinci bir kişinin tutmasını sağlayın. Asla kulak kanalında sivri uçlu ya da kesici aletler kullanmayın. Bu aletlerin kulak zarına zarar verebileceğini ve kalıntıları kulağın içine doğru itebileceğini bilmelisiniz. Bunun yerine bir gazlı bez kullanarak sadece görünür kulak tıkacı kıvrımlarını temizleyin. Temizlik işlemine başlamadan önce, kedinin sabit kalması için bir havluya sarılması faydalı olabilir. Kedinizin başını sallamasına izin vermeden önce gözlerinizi ve ağzınızı kapatın. Adımları doğru bir şekilde yaparsanız kedilerde kulak temizliği sonrasında ciddi bir kir çıkışı olabilir.

Kulak temizliği genellikle kedilerde gerekli değildir. Çoğu kedi kulak bakımı olmadan iyidir, ancak sıvı birikmesine ve / veya kulak enfeksiyonlarına eğilimli olanlar için kulak temizliği, kedinizin hijyen ihtiyaçlarının çok önemli bir parçasıdır.

Kedilerde Kulak Temizliği Neden Önemlidir?

Kedinin kulak kanalının yapısı, yatay kanalın derinliklerine hapsolmuş materyalin temizlik yardımı olmadan dışarı atılmasını çok zorlaştırır. Bu malzeme çıkarılmazsa kaşıntı ve kulak enfeksiyonlarına yol açabilir.

Kulak Temizleyici Kullanmanız Gerekir Mi?

Kaliteli bir kulak temizleyici kullanılması şiddetle tavsiye edilir. Hidrojen peroksit veya alkol içeren temizleyiciler, özellikle kanal iltihaplanmışsa, kulak kanalında tahrişe neden olabilir. Bazı kulak temizleyicilerinde kulak enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olacak antibakteriyel veya antifungal bileşenler bulunur. Bazı temizleyiciler akıntı birikimini gidermede daha iyidir. Veterineriniz, evcil hayvanınız için hangi kulak temizleme solüsyonunun en iyisi olduğuna karar vermenize yardımcı olabilir.

Kedinizin Kulaklarını Temizlemek İçin Neye İhtiyacınız Var?

Kedinizin kulaklarını temizlemek için özel bir ekipman gerekmez. Kaliteli bir kulak temizleme solüsyonu, biraz pamuk topları veya gazlı bez ve kedinizi ödüllendirmek için gereken bazı ödül tabletleri yeterlidir. Kulak zarını delme veya kulak kanalında travmaya neden olma riski nedeniyle pamuk uçlu aplikatörleri kullanmamalısınız. Ek olarak, pamuk uçlu aplikatörlerin kullanımı, kirleri kanala daha da itebilir.

Tavsiye Bağlantı: Kedilerde Kanser Hastalığı ve Belirtileri

Tüm Kedilerin Kulaklarının Temizlenmesi Gerekiyor Mu?

Hayır. Gerektiğinde kedinizin kulaklarını temizlemek önemli olsa da, aşırı temizlik kulak kanalında tahrişe neden olabilir ve bu da enfeksiyona yol açabilir. Çoğu kedinin sağlıklı, temiz kulakları vardır ve asla kulaklarının temizlenmesine gerek yoktur. Ancak kulağı incelerken akıntı veya koku fark ederseniz kedinizin kulaklarını temizlemeniz önerilir. Veteriner hekiminiz, kedinizin kulaklarının ne sıklıkta temizlenmesi gerektiğine karar vermenize yardımcı olabilir. Kedinizin kulakları kırmızı, iltihaplı ve ağrılıysa, temizlemeden önce veterinerinize danışın. Kedinizde kulak enfeksiyonu veya yırtılmış bir kulak zarı söz konusu olabilir.

Kediler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Kedi forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın