Kedilerde Diyabet (Diabetes Mellitus) Şeker Hastalığı

Endişe verici sayıda kedi, kan şekeri veya glikoz seviyelerini dengelemek için yeterli insülin üretemeyen kedilerde şeker hastalığı geliştirmektedir. Tedavi edilmediği takdirde kilo kaybına, iştah kaybına, kusmaya, su kaybına, şiddetli depresyona, motor fonksiyon problemlerine, komaya ve hatta ölüme yol açabilir. Neden bu kadar çok kediye diyabet teşhisi konduğunu ve sahiplerinin neler yapabileceğini öğrenmek için bilgi sahibi olmanız gereken bazı konular vardır. Kedilerde Diyabet hastalığına neden olabilecek ve bu durumlar karşısında önlemler alınması gereken konulara sizlerle değineceğiz. Şeker hastalığı hakkında tüm bilgileri sizlere en ince ayrıntısına kadar sunmaktayız, böyle bir hastalığı düşünmeniz hâlinde en iyi teşhisi veteriner hekiminiz koymaktadır.

Kedi Diyabeti Ne Kadar Yaygındır?

Gerçek aralık bilinmemektedir, ancak kedi popülasyonunun % 0.5 ila % 2’si olduğu tahmin ediliyor. Ama muhtemelen teşhis altında da çok sayıda şeker hastası kedi bulunmaktadır.

Kedilerde Diyabet Şeker Hastalığı

Kedilerde Diyabet Belirtileri Nelerdir?

Ana semptomlar susuzluk ve artan idrara çıkmadır. Ve uygun vücut ağırlığına sahip kedilerde diyabet görülse de, obez kedilerde daha yaygındır. Bazı diyabetli kediler korkunç bir iştaha sahip olabilir.

Kedi Diyabeti Olan Bir Kedinin Tedavisi Nedir?

Diyet kesinlikle bir bileşendir. Düşük karbonhidratlı bir diyetin muhtemelen diyabetli kediler için en iyi tedavi şekli olduğu düşünülmektedir. Tedavi insülin tedavisidir. Bazı oral ilaçlar vardır, ancak daha fazla yan etkisi olduğundan ve esas olarak insülin bir nedenden dolayı kullanılamadığında kullanılır. İnsülin tedavisi için kullanılan kan ve idrar testleri, fiziksel muayeneler ve davranışsal sinyaller vardır. Bu, veteriner hekiminiz ile birlikte yapılır. Sahiplerin insülin tedavisini kendi başlarına ayarlamaları önerilmemektedir çünkü kedilerde bu ayarlama biraz karmaşık olabilir. Çoğu hasta her üç veya dört ayda bir kontrole gitmelidir. Başka hiçbir şeyin olmadığından emin olmak için rutin kontroller önemli ve gereklidir.

Her Gün Kedimin Kanını Test Etmem Gerekecek Mi?

Genellikle kan testleri veteriner hekiminize yaptığınız düzenli ziyaretler sırasında yapılır, ancak kedi sahipleri isterse bunları evde de yapabilir. Ancak bu durumda sahipler kediye atış yapmak zorunda kalacaklardır. Kişiler çoğu zaman bunu yapmaktan korkarlar. Ancak bir kedi sahibine bunun nasıl düzgün bir şekilde yapılacağını öğrettiğinizde, sonrasında oldukça kolay uygulanan bir şeydir. Birçok kişi, evcil hayvanlarına yardım etmek için böyle bir şey yapmayı biraz güç bulmaktadır.

Kedilerde Diyabet Şeker Hastalığı
Kedilerde Diyabet (Diabetes Mellitus) Şeker Hastalığı

Yeterince Erken Öğrenilirse, Kedim Şeker Hastalığından Kurtulabilir Mi?

Bilmelisiniz ki kediler şeker hastası olur mu? Ever, olur. Ve bu durum genellikle iyileşmez. Bazı kediler, diyabetlerini tedavi etmeye başladığınızda ve kan şekerini kontrol altına alıp makul bir diyete başladığınızda olumlu gelişim gösterir. Daha sağlıklı bir vücuda erişildiğinde, diyabetleri aslında gerileme veya kısmi gerileme dönemine girer. Aylarca bu şekilde kalan kediler bulunmaktadır. Hatta bazıları yıllarca bu şekilde kalabilir. Ancak çoğunlukla diyabet kontrol edilemeyen ve gerçekten tedavi edilemeyen bir hastalıktır.

Uygulanacak Diyet İle Kedinin Diyabet Olması Engellenebilir Mi?

Kimse size kedinizin diyetle diyabet olmasını engelleyebileceğinizi söyleyemez çünkü bu çalışmalar yapılmamıştır. Diyabetik kedilerin kan şekerini daha iyi kontrol etmelerine yardımcı olmak için düşük karbonhidratlı diyetlerin kullanımını destekleyen birkaç klinik çalışmaya dayanan yaygın olarak inanılan bazı inançlar vardır. Obezitenin bir risk faktörü olduğu bilinmektedir. Ancak diyabete diğerlerinden daha fazla maruz kalan bazı kedi ırkları da vardır, bu nedenle genetik bir bileşen de söz konusu olabilir.

Hazır Almak Yerine Evde Mama Hazırlamak Kedim İçin Daha İyi Olur Mu?

Mamayı kendiniz pişiriyorsanız, bir kedi için kaliteli ve dengeli bir mama hazırlamak zordur. İhtiyaç duydukları tüm amino asitleri aldıklarından ve ihtiyaçlarının köpeklerden, insanlardan ve diğer omnivorlardan farklı olduğundan emin olmalısınız. Ne yaptığınızı bilmelisiniz.

Sadece Kuru Ya Da Sadece Islak Yiyecekleri Mi Tercih Etmeliyim?

Şu anda bu argüman herhangi bir sonuca sahip değildir. Oldukça tartışmalı bir konudur. Bir kedinin doğal diyetinin ne olacağını düşünürseniz, etoburlardır. Bu yüzden sahip oldukları diyet, avlandıkları hayvanları yiyerek dışarıda koşuyor olsalardı, çok yüksek proteinli, çok düşük karbonhidratlı bir diyet olurdu. Yani argüman, yemek konusunda evrimleştikleri şeyin onlar için daha sağlıklı olduğunu savunmaktadır. Öyleyse neden kediler için kuru yiyeceklere sahibiz? Çünkü kuru mamalar insanlar için daha uygun. Bazı insanlar konserve ile uğraşmayı sermiyorlar. Kuru yiyecekler yiyerek şeker hastalığına yakalanmayan milyarlarca kedi de bulunuyor. Kuru yiyecekler yiyen 20 yaşındaki kedileri görmek de mümkün.

Diyabet Kedimin Ömrünü Kısaltacak Mı?

Bu, kesinlikle mümkün olabilir, çünkü enfeksiyonlar, periferik sinir bozuklukları ve diğer problemlerle ilişkili olabilir. Kötü kontrol edilirse, bazı ciddi acil durumlarla karşılaşabilirsiniz. Ama şunu söyleyebiliriz ki, yıllarca durumu başarıyla yönetilen daha yaşlı birçok diyabetik kedi görülmektedir. Diyabet tedavisi yaşam boyu günlük dikkat gerektirir, ancak yapılabilecek bir şeydir.

Diyabetik Bir Kedinin Bakımının Maliyeti Nedir?

Çoğu kişi insülin, şırınga ve diğer malzemelere çok cüzi miktarlar harcar. Korkulanın aksine kedilerde diyabet doğru yönetildiğinde çok masraflı bir hastalık değildir.

Tavsiye Bağlantı: Kedilerde Bağırsak Kurdu ve Tedavisi

Kedilerde Diyabet İçin En Yeni Tedaviler Nelerdir?

Değerlendirilmekte olan daha yeni insülinler bulunmaktadır. İnsan diyabetlerini tedavi etmek için mevcut olan bazı insülin analogları diyabetik kedilerde incelenmektedir. İçlerinden bazıları umut vadetmektedir. Bunlar daha az yan etki ile daha fazla kan şekeri kontrolü sağlar. Ayrıca sürekli diyabetik kedilere bakmak için yeni ve daha iyi yollar bulunması için çalışılmaktadır.

Kediler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Kedi forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın