Kedilerde kulak uyuzu belirtileri ve kedilerde kulak uyuzu tedavisi nasıl yapılır? Evcil hayvanlarımız yaşamlarımızın en önemli parçaları arasına yer alıyorlar.…
Kedi Sağlığı
Kedilerde ağız kokusu. İnsanlar gibi kedilerinde ve diğer birçok hayvan türünün de ağız kokusu problemi bulunur. Sahiplik etmiş olduğunuz kedinizde…
Kedilerde mantar belirtileri ve kedilerde mantar enfeksiyonu nelerdir? Kediler yaşamımızın neşe kaynaklarından bir tanesidir ve her anımızı güzelleştirirler. Fakat bazı…
Kedi salyasının biraz akması endişelenecek bir şey olmasa da şelale gibi kedi salyası akması kedilerin hasta olduğunun bir işareti olabilmektedir.…
Kediler, gıda hassasiyetlerinden parazitlere ve hatta bakteriyel enfeksiyonlara kadar birçok nedenden ishal olabilirler. Bu yüzden kedi ishali nasıl geçer sorusu…
Bahar aylarında polen sayısı arttıkça kedilerde deri ve gıda alerjileri ortaya çıkar. Havadaki tahriş edici maddelerden solunum semptomları çeken insanlardan…
Kokulu evcil hayvanlar düşünüldüğünde, akıllara ilk gelen kedilerde kötü koku değildir. Kedinizden herhangi bir kötü koku geldiğini hissediyorsanız, oldukça dikkatli…
Kedilerde kanser, oldukça üzücü bir teşhis olabilmektedir. Bu teşhisten sonra duygusal hissetmek son derece doğaldır. Bununla birlikte, kedilerde kanser teşhisi,…
Türüne ve vücutta yerleştiği alana göre ağır seyreden ve ölümcül bir hastalık olan FIP, bilimsel olarak kanıtlanmış bir tedavisi olmayan…
Yavru kediler doğuştan hastalığa sahip olabileceği gibi virüs ve parazitler gibi dış etkenler sebebiyle de hastalık geçirebilirler. Anne sütü alan…
Evinizde sevimli bir kediye yer vermek istiyorsanız mutlaka onun sorumluluğunu tam anlamı ile alabileceğinizden emin olmanız gerekiyor. Yavruluk döneminden itibaren beslenmesi, bakımı ve sağlık durumu hakkında gerekli her detaya önem gösterilmelidir. Bu sevimli canlılar her ne kadar çok dayanıklıymış gibi düşünülse de onların da yakalanabilecekleri son derece ciddi hastalıklar bulunuyor. Bu süreçte kedi sağlığı hakkında bilgi edinmeli ve buna göre onların beslenme ve bakım periyotlarına önem vermelisiniz.
Kedilerin daha sağlıklı şekilde gelişebilmesi için önem verilmesi gereken birçok nokta vardır. Aşı dönemleri, düzenli veteriner kontrolleri, yaşabilecekleri sağlık riskleri gibi konularda oldukça titiz davranmak gerekiyor.
Kediler İçin Aşı Takvimi
Kedilerin aşılarının zamanında yapılması sağlıklı bir gelişim açısından önemlidir. Aynı zamanda tüylerinde parazit barındırmamaları ve kalıcı bir hastalığa yakalanmamaları için de bu aşıların yapılması önemlidir. Veteriner kontrolleri sırasında sevimli dostlarınız için bir kedi aşı takvimi oluşturabilir ve onların aşı zamanlarını daha düzenli takip edebilirsiniz.
Yavruluk dönemini biraz aştıktan sonra 4. ayına gelen kediler için artık aşı zamanı gelmiş demektir. Bu süreçte veteriner hekimlerden kedileriniz için gerekli aşıların yapılmasını isteyebilirsiniz. Kedileriniz için yapılması gereken aşılar şu şekildedir:
- İç ve dış parazit aşısı
- Karma aşı
- Lösemi aşısı
- Kuduz aşısı
Her aşının yapılma dönemleri farklıdır ve bu aşılar belirtilen takvime göre yapılmak durumundadır. Karma aşı daha çok viral enfeksiyonlardan korunabilmeleri için yapılan ve 2. aynı bitirmiş olan kediler için yapılır. Kuduz aşısı ise 3 aylık olan kedilere yapılır ve kuduz mikrobuna karşın ciddi bir koruma sağlar. Lösemi aşısı ise yine 2 aylık kediler içindir. Bu da yine lösemi virüsünün gelişimini engellemek için yapılır.
Kedilerde Sık Karşılaşılan Hastalıklar
Kediler sevimli oldukları kadar hastalıklara açık canlılardır. Bu hastalıkların bazılarını kolaylıkla atlatabilirler. Ancak bazı hastalıklar onların hayati risk taşımasına neden olabilir. Böyle durumlarda yapılması gereken ciddi bir tedavi süreci başlatmak olmalıdır. Kedi sağlığı açısından risk teşkil edebilecek hastalık türleri şu şekildedir:
Hipertiroidizm
Kedilerin tiroid bezinde meydana gelen bu hastalık fazla hormon salgısına neden olabilir. Eğer kedileriniz saldırgansa ya da çok fazla su içiyorsa bu problemden şüphe duyabilirsiniz. Sorunun tedavisi için veteriner hekimlerin cerrahi müdahalesi şarttır. Sorun cerrahi uygulama ile çözülebilir ve sağlıklarına kavuşabilirler.
Solunum Yolu Virüsü
Kedilerde aşırı hapşırma meydana gelmişse, öksürüyorsa solunum yollarında bir rahatsızlıktan şüphe edilebilir. Bu sorunlar da yine burun damlaları ya da göz merhemleri gibi veteriner tarafından uygulanan ilaç tedavisi ile giderilebilir.
Bağırsak İltihabı ve Kabızlık
Sevimli dostlarınızın sıklıkla sorun yaşayabileceği durumlardan birisi de bağırsak sorunlarıdır. Böyle zamanlarda iştahsız olurlar ve su kaybetmeye başlarlar. Bu sorunların nedeni teşhis edildikten sonra veteriner tarafından bir ilaç tedavisi uygulanabilir.
Diyabet
Tıpkı insanlar gibi kediler de diyabet sorunu ile karşı karşıya kalabilirler. Bu sorun daha çok yaşlı ve kilolu kedilerde ortaya çıkar. En önemli belirtileri arasında ise susuzluk, tembellik, depresyon ve çiş kabına gitmeme gibi durumlar sayılabilir.
Kulak Enfeksiyonu
Bu problemin belirtileri arasında kulaklarında akıntı, başlarını sallama, kulaklarının kapaklarının şişmesi gibi durumlar vardır. Kulak tıkacı, temizleyici gibi tedaviler uygulanabilir. Ancak durdurulamaz ise cerrahi müdahale gerektirebilir.
Kedilerde Cilt Alerjileri
Kedilerin alerjik durumları genelde ciltte kendini belli eder. Eğer sürekli olarak kaşınıyorsa ya da cildinde döküntüler varsa veteriner müdahalesi gereklidir. Kedileriniz için bağışıklığı artırıcı tedaviler uygulanabilir.
Bu hastalıklar dışında ishal, böbrek yetmezliği, mide rahatsızlığı, alt yolu idrar hastalığı gibi sorunlar da görülebilir. Kanser, raşitizm, epilepsi gibi çok ciddi hastalıkların görülmesi de ihtimal dâhilindedir.
Kedi Sağlığında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kedilerinizin hastalıkları sonradan ortaya çıkabileceği gibi kalıtsal olarak da meydana gelebilir. Kişiler veteriner kontrollerini düzenli şekilde yaptırdıklarında ve beslenmelerine dikkat ettiklerinde sevimli dostları ile uzun yıllar birlikte yaşamaya devam edebilirler.
Kedilerinizin kumunu sık sık değiştirmek, mama kaplarının temiz olmasını sağlamak ve su tüketimlerine önem vermek sağlıkları açısından önem taşıyor. Bununla birlikte aşılarının düzenli yapılmış olmasına ve olası kalıtsal hastalıklarının varsa en erken zamanda teşhis edilmesine de dikkat edilmelidir. Kişiler evlerinde bir kedi beslemeyi düşünüyorlarsa ciddi anlamda bir kedi bakım rehberi edinmelidir.