Kedi Kumu Nasıl Olmalı?

Evcil kedilerin en büyük gereksinimlerinden biri kumdur ve en çok merak edilen konu kedi kumu nasıl olmalıdır? İçgüdüsel olarak tuvaletlerini eşeledikleri kuma yapan ve üstünü tekrar kumla örten kediler, ev ortamında da aynı davranışı yapmak isterler. Sağlıklı bir yaşam sürmeleri için seçilecek olan kedi kumuna da dikkat edilmelidir. Özellikle deniz kumu, inşaat kumu, moloz artığı gibi sıradan kumlar kesinlikle tercih edilmemelidir.

Temizliği güven vermeyen kumları, kedi kumu olarak kullanmak doğru olmayacaktır. Özellikle çöp ya da kimyasal atık içeren kumlar, son derece sağlıksızdır. Üstelik bu durum sadece kediyi olumsuz etkilemez, beraberinde yaşayan insanların da sağlığını tehdit eder. Bu yüzden kedi kumu seçerken dikkat etmek gerekiyor.

Kedi Kumu

Doğal İçeriğe Sahip Kum Nasıl Olur?

Kedi kumu seçerken öncelikle içeriğe bakmak gerekiyor. Doğal mineraller içeren kedi kumlarını tercih etmek önemlidir. Özellikle sepiyolit ya da bentonit minerallarinden üretilmiş kedi kumları doğal içeriğe sahiptir. Kedi kumunda en çok dikkat edilmesi gereken durum, kumda kimyasal maddelerin bulunmamasıdır. Özellikle patisi yaralı bir kedinin kimyasal içeriğe sahip bir kumda eşelenmesi ciddi sorunlara neden olur.

Kısa sürede kimyasal maddeden etkilenecek olan kedinin rahatsızlanması kaçınılmazdır. En tehlikeli olanları ise yapay olarak elde edilen silikon ve kobalt gibi kimyasalları içeren kum türleridir. Kediye zarar veren bu kimyasallar, kumu boşaltan ve temizleyen kişiler için de ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor.

Güzel kokulu kedi kumları kedinizin solunum yoluna giderek ciğerlerine uzun dönemde zarar verebilir.

Kedi Kumunda Hijyen

Kedi kumunun doğal içeriğe sahip olması kadar hijyenik olması da büyük önem arz ediyor. Özel olarak üretilen kedi kumunda hijyen sağlamak için yüksek ısıya sahip fırınlar kullanılıyor. Bu yüzden özellikle merdiven altı üretilen ve güneşte kurutulan kumların hijyen olması beklenemez. Paketlenmeden önce jüt adı verilen çuvallarda saklanan kedi kumunda fırınlama oldukça önemlidir. Fırınlamanın üç temel faydası vardır.

  • Kedi kumuna ısıl işlem uygulamak kumda bulunan bakteri ve mikropları yok eder.
  • Kumun emiciliği artar.
  • Ortalama 800 dereceye kadar çıkarılan ısı, kedi kumunu içindeki zararlı mikroorganizmalardan arındırırken yeniden mikrop oluşmasına da engel olur.

Kedi Kumu Tozsuz Olmalıdır

Kedi kumunda aranması gereken bir diğer önemli özellik de tozsuz olmasıdır. Kum eğer elde yapışan küçük toz zerrecikleri bırakıyorsa uygun bir kum değildir. Eldeki hafif neme bile yapışan bu tozlar eşelenme sırasında havaya kolayca yükselebilir. Dolayısıyla hem kedinin hem de etrafta bulunan diğer canlıların nefes borusuna kolayca kaçabilir.

Burada tahribata neden olabileceği gibi ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir. İyi bir kumda bulunan zerrelerin 600 mikronun üzerinde olması gerekiyor. Bunun için algair eleme sistemini kullanan markaların tercih edilmesi gerekiyor. Çift eleme yapılan sistemde 600 mikron büyüklüğünün altında kum zerreleri gözlenmiyor.

Kedi Kumu
Kedi Kumları Nasıl Olmalıdır

Kumun Rengi Nasıl Olmalıdır?

Kediler siyah ve beyaz renkleri net olarak görebiliyor. Özellikle beyazı, ara renklerden daha iyi ayırt ediyorlar. Bu yüzden kedi kumunun renginin beyaz olması, kedinin kuma ulaşmasını kolaylaştırır. Aynı zamanda beyaz olan kumda kedinin sağlığı da daha doğru kontrol edilebiliyor. Beyaz kumda kedinin yaptığı idrar rengini daha net görmek mümkündür. Normalden daha sarı ya da farklı görünen idrar, kedinin sağlık durumu hakkında da fikir sahibi olmayı sağlar.

Kedi Kumunda Topaklanma Nedir?

Kedi kumunda olması gereken özelliklerden biri de topaklanmadır. Bu özellik idrar yapılan bölgedeki kumun topaklanmasını sağlar. Böylece topaklanıp sertleşen bölge alınıp atılabilir. Kalan kum temiz ve idrarsızdır. Bu özelliği kedi kumuna kazandıran maddeye bentonit denir. Kedi kumunda bentonit kullanımı oldukça önemlidir. Bentonit kedi kumu kullanmanızı öneriyoruz.

Kedi Kumu Kokuyu Emebilmelidir

Kedi kumu, kötü kokuyu emebilme özelliğine sahip olmalıdır. Bunun için kullanılan en doğru malzeme de sepiyolittir. Sepiyolit maddesi hem kokuyu hem de sıvıyı emebiliyor. Bu yüzden kedi kumlarında yaygın olarak kullanılıyor. Lüle taşından türetilen madde, kötü kokuyu hızla emer ve ortama hoş olmayan kokuların yayılmasını önler.

Kedi Kumunun Sıvı Emme Kapasitesi Kaç Olmalıdır?

Kedi kumu en az kendi ağırlığı kadar sıvı emmelidir. Merdiven altı üretilen ve denetimsiz markalara ait kedi kumlarında verilen 3 katı ya da 5 katı sıvı emme kapasitesi asılsızdır. Bilimsel olarak kedi kumu kendi ağırlığı kadar sıvı emebiliyor.

Antibakteriyel Kedi Kumu

Kedi kumu bakteri ve mikroorganizmaların üremesi için elverişli bir ortamdır. Kullanılmadan önce de hijyenik ve steril olması gereken kedi kumu, kullanıma başlandıktan sonra da bakteri üremesine engel olabilmelidir. Özellikle idrardan kaynaklı bakteri üremesinin önüne geçmek için kedi kumunun antibakteriyel özelliğe sahip olması gerekiyor. Bunun için doğal bir madde olan sodyum bikarbonat kullanılır. Yemek sodası olarak bilinen sodyum bikarbonat, idrar ve dışkıdan meydana gelecek olan bakteri üremesini durdurmaktadır. Dünya standartlarında el değmeden üretilen kedi kumu, kullanım süresince de mikrop üremesine engel olabilmelidir.

Kedi Kumunda Tanecik Yapısı

Kedi kumunun yumuşak bir dokuya sahip olması ve kediyi rahatsız etmemesi beklenir. Özellikle yavru kediler için yuvarlak tanecik yapısına sahip kumlar tercih edilmelidir. Sivri uçlu taneleri olan kumlar kedileri rahatsız eder. Bununla birlikte tercihe göre kokulu taneciklere sahip kum da kullanılabilir. Özel olarak üretilen kum taneleri, idrar yapıldıktan sonra pudra ya da vanilya gibi kokular yaymaktadır.

Kediler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Kedi forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın