Kaniş (Toy Poodle) Köpek Özellikleri ve Bakımı

Kaniş köpek özellikleri ve bakımı. Evde bakılan köpeklerin başında kaniş cinsi köpekler geliyor. Eskiden zenginliğin ve lüksün simgesi olan bu köpekler, artık yaygın olarak evlerde beslenmeye başladı. Özellikle ev ortamına uygun olmaları ve uyumlu karakterleri de, tercih sebeplerinin başında geliyor. Kaniş cinsi köpekler, süs köpeği olarak evlerde beslense de, aslı av köpeği olan kaniş özellikle ördek avlarında yaygın olarak kullanılmaya devam ediyor.

Kaniş (Toy Poodle) Cinsi Köpeklerin Kökeni Nedir?

Kökenlerinin 16’cı yüzyıla dayandığı tahmin edilen bu köpeklerin, Alman veya Fransız kökenli olduğu kabul ediliyor. Kaniş köpeklerinin her iki ülke versiyonlarına da günümüzde sıklıkla rastlanmaktadır. İsimleri Almancadaki gölet ve su kelimelerinden gelen bu köpekler, öncelikle başta ördek olmak üzere su kuşlarının avlarında kullanılmaya başlamıştır. Kaniş cinsi köpekler avcılığın yanı sıra, kılavuz maksatlı olarak da sıkça kullanılmıştır. Özellikle tıraşları sonrasındaki görünümleri dolayısı ile bu köpekler, gösteri hayatına girmiş ve sirklerin vazgeçilmez birer parçası olmuştur.

Kaniş Köpek

Kaniş Cinsi Köpeklerin Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Kaniş cinsi köpeklerin, standart, minyatür ve oyuncak olmak üzere üç değişik boyutları bulunuyor.
Kaniş cinsi köpeklerin fiziksel özellikleri ise, şu şekilde sıralanıyor;

  • Standart tür kanişlerin yükseklikleri, 38 cm ile 62 cm arasında bulunuyor. Ağırlıkları ise dişilerde 20 kg ile 27 kg, erkeklerde ise 20 kg ile 32 kg arasında değişmektedir. Minyatür sınıfı kanişlerin yükseklikleri 30 cm civarında olurken, ağırlıkları 6.8 kg ile 7, 71 kg arasında oluyor. Oyuncak sınıfı kanişler ise 25 cm veya 26 cm yüksekliğe sahip ve 2.72 kg ile 4.8 kg arasında ağırlıklarda bulunuyorlar.
  • Kaniş cinsi köpeklerin ortalama ömürleri 15 yıl olarak kabul edilse de, 20 yıla kadar yaşayan türlerine rastlanılmıştır.
  • Tüyleri sık ve kıvırcık bir yapıya sahip olan kaniş cinsi köpekler, beyaz, siyah, mavi, krem ve gri gibi çeşitli renklerde bulunuyorlar.
  • Gözleri oval şekilde olan kanişlerin, göz renkleri ise koyudur.

Kaniş cinsi köpekler, değişik cinslerin çiftleştirilmesi ile üretildiğinden, daha değişik fiziksel özelliklere de sahip olabilirler.

Kaniş Köpek
Kaniş Köpek Özellikleri ve Bakımı

Kaniş Cinsi Köpeklerin Karakter Özellikleri Nelerdir?

Irk olarak çok zeki olan kanişler için, yaşadığı ortamın neşe kaynağı da denmektedir.
Kaniş cinsi köpeklerin karakter özellikleri ise, şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Her türlü ortama çok çabuk olarak uyum sağladıkları için, ev ortamına kolay alışırlar.
  • Havlamayı çok sevdiklerinden, ev ortamında bakılacaksa daha küçük yaşlarda havlamayı azaltmaları için eğitim verilmelidir.
  • Sevildiklerini anlarlar ve karşılığını çok fazla olarak sahiplerine gösterirler.
  • Yabancı kişilerle, kedi ve köpeklerle kısa sürede anlaşırlar.
  • Ev halkına ve özellikle de küçük çocuklara çok düşkündürler.
  • Uzun süre yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Bunun için evden uzun süre ayrılışlarda, mutlaka birilerine emanet edilmelidirler.
  • Oyun oynamayı çok severler.
  • Eğitilme ve koruma seviyeleri yüksektir.
  • Enerji seviyeleri düşük olduğu için çok fazla hareket etmeleri gerekmez.

Kaniş cinsi köpekler, insanlar gibi değişik karakterlere sahiptir. Bu nedenle her kaniş aynı karakter özelliklerine sahip olmayabilmektedir.

Tavsiye Bağlantı: Yorkshire Terrier Özellikleri ve Bakımı

Kaniş Cinsi Köpeklerde Sıklıkla Rastlanan Hastalıklar Nelerdir?

Köpek cinslerinin genelinde görülen hastalıkların yanında, kaniş cinsi köpeklerde sıklıkla rastlanan bazı hastalıklar bulunmaktadır.

Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Addison hastalığı: adrenal hormonunun eksikliğinden kaynaklanan bu hastalıkta, genellikle aşırı kusma ve yemek yemede iştahsızlık görülür.
  • Gastrik dilatasyon-volvül: şişme olarak da adlandırılan bu hastalık, hızlı yemek yeme ve ardından çok su içip hareketsiz kalmasından oluşur. Bu hastalıkta karın bölgesinde şişme, huzursuzluk, uyuşukluk ve depresyon halleri görülmektedir.
  • Cushings hastalığı: hormonal veya adrenal bezlerdeki dengesizliklerden oluşan bu rahatsızlık, kendisini aşırı su içme ve idrar yapma olarak gösterir.
  • Epilepsi: yaygın olarak kalıtsal olan bu rahatsızlıkta nöbetler görülebilir ve köpeklerde saklanma hareketlerinde artış gözlenir.

Kaniş cinslerinde görülen bu rahatsızlıkların belirtileri görüldüğünde, mutlaka veteriner hekime götürülmelidir. Ayrıca birçok rahatsızlığın önüne, iyi bir bakım ve doğru beslenme ile geçilebilir.

Kaniş Cinsi Köpeklerin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Kaniş cinsi köpekler, mutlaka boyutlarına uygun olarak beslenmelidir. Her türleri için özel olarak hazırlanmış mamalar bulunmakta ve açıklamalarında beslenme miktar ve aralıkları belirtilmektedir. Ev yemekleri verilmesi ise, aşırı kilo almalarına yol açmaktadır. Aksi belirtilmemişse, günde iki defa beslenmeleri uygun olur.

Kaniş (Toy Poodle) Cinsi Köpeklerin Eğitimi

Kaniş cinsi köpekler, en kolay ve hızlı şekilde eğitilen köpeklerin başlarında yer alır. Daha iyi bir eğitim için, özellikle eğitime küçük yaşlarda başlanmalı ve sık tekrar ile ödül yöntemi kullanılmalıdır. Özellikle tuvalet eğitimini çok çabuk öğrenirler.

Toy Poodle Cinsi Köpeklerin Bakımı

Kanişler çok fazla bakım istemeyen cinslerdendir. Dikkat edilmesi gereken hususlar, tüylerinin aşırı uzadığında kısaltılması, tırnaklarının kısaltılması, diş temizliği ve dengeli beslenmesidir. Ayrıca düzenli aşı ve kontrolleri de ihmal edilmemelidir.

Köpekler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Köpek forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın