Erkek Kedi Kızgınlık Dönemi Nasıl Olur?

Erkek kedi kızgınlık dönemi genel olarak dişi kedilerde görülenden biraz daha geç görülmektedir. Dişi kedilerde kızgınlık dönemi genel olarak 5. ve 8. aylar arasında dahi görülebilirken erkek kedilerde bu dönem pek çok zaman 8. aydan önce başlamaz ve genel olarak görülme aralığı da 8. ve 12. aylar arasıdır. Ancak her ne kadar daha geç görülüyor da olsa erkek kedilerde kızgınlık döneminin dişi kedilere kıyasla çok daha zor geçtiğini ifade etmek de mümkündür.

Örnek olarak dişi kedilerde genel olarak kum kabı dışına idrar yapma durumu görülmezken erkek kedilerde bunun görülmemesi adeta bir mucizedir. Zira erkek kediler kızgınlık dönemlerinde her yere idrar püskürtmeyi, bu sayede kokularını her yere bırakmayı amaçlayacaktır. Nitekim kediler evde besleniyorsa sahiplerini en çok zorlayan hususların başında da bu unsur gelmektedir.

Erkek Kedi

Erkek Kedilerin Kızgınlık Dönemlerinde İdrar Püskürtmesinin Sebebi Nedir?

Kediler de insanlar dahil pek çok canlı gibi içgüdüleriyle hareket etme eğilimindedir. Sonradan öğrenilen durumlardan ziyade içgüdülerine önem veren kedilerde kızgınlık döneminde idrar püskürtme durumu bu nedenle gözlenir. Erkek kedi, dişiye kendisini belli etme amacı güdecektir.

Hal böyle olunca da idrar püskürtme yoluyla dişi kedilere kendi yerini belli etmeyi amaçlayacaktır. Aynı zamanda idrar püskürtme durumu erkek kedilerin sadece kendilerini tanıtma amacından ibaret de değildir. Bunun yanı sıra erkek kediler çiftleşme isteklerini de bu şekilde dile getirmektedir.

Erkek Kedi
Erkek Kedi Kızgınlık Dönemi

Erkek Kedilerin Kızgınlık Dönemi Sadece Belirli Dönemlerde mi Görülür?

Her ne kadar kedilerin çiftleşme dönemleri ağırlıklı olarak Mart ayı kabul edilse dahi bu dönemi sınırlamak doğru değildir. Zira pek tabii yılın her dönemi erkek kedilerin kızgınlık dönemi ile karşılaşılabilir. Bunun yanı sıra dişi kedilerin kızgınlık dönemlerinin erkek kedilere kıyasla daha düzenli olduğunu da ifade etmek yanlış olmayacaktır.

Ancak genelde erkek kedilerde kızgınlık dönemi dişi kedilere göre belirgin şekilde daha kısa sürecektir. Genel olarak erkek kedilerin kızgınlık dönemi 4 gün ile 8 gün arasında değişmektedir. Ancak elbette bu sürenin birkaç gün daha uzaması hatta kısalması da mümkündür.

Erkek Kediler Kızgınlık Dönemlerinde Nasıl Davranmaktadır?

Erkek kedilerin kızgınlık dönemlerinde davranışları çok belirgin değişimlere sahne olacaktır. Bu değişimlerden dolayı kızgınlık dönemindeki bir erkek kediyi diğerlerinden ayırt etmek hiç de zor olmayacaktır. Bu davranışlar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Erkek kedi, evin çeşitli yerlerinden kaçmaya hatta balkon ve pencere benzeri yerlerden atlamaya çalışacaktır. Bu dişi kediye ulaşma içgüdüsünün neticesi olarak ifade edilebilir.
  • Erkek kediler çiftleşme dönemlerinde evin çeşitli yerlerini normalde olduğundan çok daha fazla gezebilir, tüm kapıların açık olmasını isteyebilirler. Aynı zamanda erkek kedilerin bu dönemde çok daha hareketli olduğu da bilinir.
  • Erkek kediler kızgınlık dönemlerinde günün her saati hatta gecenin tam ortasında dahi yüksek sesle miyavlayabilir, bağırabilir ya da değişik sesler çıkarabilirler.
  • Erkek kediler genel olarak kızgınlık dönemlerinde idrar püskürterek evin çeşitli yerlerini kirletebilirler.
  • Normal davranışlarına kıyasla kızgınlık dönemlerinde çok daha agresif ve saldırgan tavırlar sergileyebilirler.

Tavsiye Bağlantı: Dişi Kedi Kızgınlık Dönemi Nasıl Olur?

Kedilerin Kızgınlık Dönemine Karşı Kullanılan İlaçlar

Kedilerin kızgınlık dönemlerinde girmesini engelleyecek ya da kızgınlık dönemlerine son verecek ilaçlar bulunsa da bu ilaçlar düzenli kullanıma uygun değildir. İki defadan fazla kullanılması durumunda kedi için çok ciddi sağlık sorunlarına yol açacaktır. Aynı zamanda bu ilaçlar mutlaka veteriner hekimler tarafından uygulanmalıdır. Özetle bu ilaçlar yerine çiftleşmesi istenmeyen kedilerin kısırlaştırılması çok daha sağlıklı bir seçenek olacaktır.

Erkek Kedi
Erkek Kedi Kızgınlık Dönemi

Erkek Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılmalıdır?

Pek çok yerde yavru kedilerin dahi kısırlaştırıldığı görülmektedir. Ancak yavru kedilerin ya da henüz yeterli erişkinliğe erişmemiş olan kedilerin kısırlaştırılması her zaman doğru olmayabilir. Özellikle kedilerin böbrek sağlığı açısından en azından 1 yaşını tamamlamamış, hatta 18 aylık olmamış kedilerin kısırlaştırılması tavsiye edilmemektedir.

Kızgınlık Dönemindeki Kedilerle Nasıl Mücadele Edilmeli?

Kızgınlık dönemindeki erkek kedilerle baş etmek oldukça zor olsa da kedileri nispeten de olsa yatıştırmanın bazı yöntemleri vardır. Bunlardan bir tanesi de kedilerle oyun oynamak, onları bu şekilde yormak ve dikkatlerini dağıtmaktır. Kediler yorulduktan ve kafaları meşgul edildikten sonra mama verilirse de çok daha sakin olacakları, hatta kısa süre içerisinde uykuya dalacakları bilinmektedir.

Erkek Kedilerde Kısırlaştırma Operasyonu

Erkek kedilerin kısırlaştırılması her zaman için dişi kedilere göre çok daha basittir. Bu operasyon çok kısa süreceği gibi riski de bulunmamaktadır. Hatta dişi kedilerde olduğu gibi dikiş atılması dahi gerekmeyecektir. Keza bu operasyon sonrasında iyileşme de çok kısa sürecektir.

Kısırlaştırma Ameliyatı Gerçekten Gerekli mi?

Erkek döneminde kediler evden kaçtıktan sonra pek çok kavgaya karışabilir ve bu kavgalarda ciddi şekilde yaralanabilirler. Bu nedenle kısırlaştırılmaları can güvenlikleri açısından gereklidir. Keza kısırlaştırılmış ve çiftleşmeyen kediler testis kanseri tehdidi ile de karşı karşıya kalacaktır. Bu nedenle kısırlaştırmanın kedilerin sağlığı açısından gerekli olduğu unutulmamalıdır.

Kediler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Kedi forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın