Beyaz Papağan Türü ve Özellikleri

Kakadu papağanı ailesinin bir üyesi olan Beyaz Papağan, asıl kökeni Avustralya’ya dayanan ancak sonrasında yayılarak farklı ülkelere yerleştiğine inanılan papağan türüdür. Beyaz Papağan’ın şu an en çok bulunduğu yer Endonezya’nın Maluku eyaletidir. Bu yayılmalar göç dönemlerinde gerçekleşmiş olabileceği gibi kaçarak da farklı ülkelere yerleşim yapılmış olabilir. Sizler için ülkemizde nadir bulunan Beyaz Papağan türü ve özellikleri hakkında bilgi vereceğiz. Beyaz papağan türleri hakkında kafanıza takılan herhangi bir soru işaretinde forum alanımıza ücretsiz kayıt olup ilgili kategoriye konu açabilirsiniz.

Yetişme Ortamı

Beyaz papağan türü nesli tükenmekte olan ve koruma altında tutulan bir papağan türüdür. Genellikle eş veya arkadaş olarak seçtikleri papağan ile birlikte dolaşırlar, sürü halinde gezdikleri çok görülmemiştir. Beyaz papağanlar ağaçların bol ve sık olduğu ormanlarda, beslenebilecekleri tarım alanlarında yaşamayı sever. Özellikle uzun ağaçların bulunduğu ormanlar onlar için ideal yaşam alanlarıdır çünkü ağaçların yüksek yerlerinde zaman geçirmeyi çok severler.

Beyaz Papağan Türü Ve Özellikleri

Fiziksel Özellikleri

Beyaz papağanların en büyük özelliği adından da anlaşılacağı gibi bembeyaz tüylere sahip olmasıdır. Başının üst kısmı ve kanatlarının alt kısmı çok açık ton bir sarı renge sahiptir. Bu sarılıklar beyaz papağana ayrı bir güzellik katar. Beyaz papağanlar kafasının üstündeki tüylerini açıp kapayabilir. Bu özellikleri ile “şemsiye papağan” olarak da adlandırılır.

Dişi ve erkek beyaz papağanlarda fiziksel olarak küçük farklılıklar bulunur. Dişi beyaz papağanların göz rengi kırmızı, erkek beyaz papağanların göz rengi ise kahverengidir. Diğer canlılarda olduğu gibi beyaz papağanlarda da dişi, erkekten fiziksel olarak daha küçüktür.

Beyaz Papağanlarda Üreme

Papağanların çiftleşmeden önce kendilerini dişi papağana beğendirmek in yaptıkları hareketler birçok belgesele konu olacak kadar güzeldir. Erkek beyaz papağan tüylerini kabartıp dans eder gibi farklı hareketler yaparak kendini dişi papağana beğendirmeye çalışır.

Beyaz papağanlar çok duygusal bir yapıya sahiptir ve çiftleştikleri eşleri ile, sahipleri ile derin bağ kurar. Tek eşlidirler, eşleri ölürse büyük üzüntü duyar. Hatta bazı beyaz papağanların eşlerinden ayrıldığında veya eşi öldüğünde depresyona girdiği bile görülmüştür.

Beyaz Papağan Türü Ve Özellikleri
Beyaz Papağan Türü ve Özellikleri

Beyaz Papağan Çiftleşme Sistemi

Beyaz papağanlar havalar iyice ısındığı zaman üreme dönemine girerler. Soğuk havalar onların çiftleşmesi, yuva bulması için uygun değildir. Uzun ağaçlarda vakit geçirmeyi seven beyaz papağanlar, yumurtlama dönemleri geldiğinde yuvalarını da yine bu uzun ağaçların tepe bölgelerine yapmayı tercih eder. Çok fazla yumurta bırakmayan beyaz papağanlar 1 veya 2 yumurta bırakır, bazen bu sayı 3 de olabilmektedir. Kuluçka süresi ortalama 30 gündür. Erkek ve dişi papağan nöbetleşe olarak kuluçkaya yatar ve yumurtaların sıcak kalmasını sağlar.

Davranış Özellikleri

Beyaz papağan türü ve özellikleri arasında insanlarla iyi iletişim kurması bulunur. Bu sebeple kakadu papağanları ailesi arasında en çok tercih edilen türlerden biridir. Diğer papağanlara göre konuşma kabiliyetleri daha düşüktür ama bakım ve ilgilenmesi güzel yapıldığında bütün kabiliyetlerini en üst seviyede kullanabilir. Bu şekilde ilgi ve sevgi ile, doğru eğitim ile 15-20 kelime öğrenebilmesi mümkündür.

Beyaz papağanlar meraklı ve hareketli yapıları ile bilinir. Bazı kuş türlerinde kuşun odada olup olmadığı bile anlaşılmaz, varlığı ile yoklukları birdir. Ancak bu beyaz papağanlar için geçerli değildir. Beyaz papağanlar etrafına neşe saçar, özgürlüklerine düşkündür. Bu sebeple bulunduğu kafes mutlaka büyük olmalı ve eğlenecekleri oyuncakları olmalıdır.

Diğer papağanlardan farklı olarak aletleri kullanma konusunda yetenekleri vardır. Etraftan bulduğu dal gibi nesneler ile sırtını kaşıyabilir, oyunlar oynayabilir.

Beyaz papağanlar kaşınmayı çok sever. Tüyleri yumuşak bir şekilde, zarar vermemeye dikkat edilerek kaşınabilir. Çiftleşme sırasında eşlerin birbirini kaşıdığı da görülmüştür.

Beslenme Alışkanlığı

Doğal yaşamda yaşayan beyaz papağanlar günlerinin çoğunu besin arayışı ile geçirirler. Genellikle yemek aramak için yaşadıkları alanı terk edip çevre yerlerde gezintiye çıkarlar. Beslenme yelpazelerinin geniş olması, yemek bulmalarını kolaylaştırır. Doğada yaşayan beyaz papağanlar papaya, langsat gibi besinleri, kuru yemişleri, çeşitli meyveleri, tohumları ve bazı küçük böcekleri yiyerek beslenebilir. Özellikle mısır yemeyi çok seven beyaz papağanlar, ekin tarlalarını talan edebilir, bir dönem içerisinde mısırlarım birçok kısmını tüketebilir.

Ev ortamında beslenen beyaz papağanlar için ise özel yemler satılmaktadır. Bu yemler haricinde meyve ve kuru yemiş takviye yiyecek olarak verilebilir. Papağanlar da dahil olmak üzere tüm kul türleri hassas bir yapıya sahip olduğu için yem ve ek besin konusunda mutlaka veterinere danışılmalıdır.

Tavsiye Bağlantı: Papağan Türleri ve Özellikleri Hakkında Bilgiler

Beyaz Papağan Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Birçok kişi beyaz papağanları ve bu papağanların dahil olduğu kakadu papağan ailesini dış görünüşlerinin güzel olması ve neşeli bir mizaca sahip olması sebebiyle tercih eder. İlgisizlik ve sevgisizlik ile karşılaştığında depresyona girebilen beyaz papağanların özgürlükleri kısıtlanmamalı, evde beslenecekse bile geniş bir kafes kullanılmalı ve gün içerisinde mutlaka ilgilenilmeli, sevgi gösterilmelidir.

Beyaz papağanların sesleri düşük desibellerde olabileceği gibi 150 desibele kadar çıkabilir. Bu sebeple gün içerisindeki ötüşlerine tahammül gösteremeyecek kişiler, yüksek seslere karşı duyarlılığı olan kişiler beyaz papağan sahiplenirken daha iyi düşünmelidir. Siz sesinden rahatsız olsanız ama hiçbir tepki vermeseniz bile beyaz papağan hisleri ile rahatsız olduğunuzu anlayacak ve kendini güvensiz bir ortamda hissedecek, içine kapanacaktır.

Beyaz papağanlar her ne kadar eşlerine bağlı olsalar da aynı evde ve aynı kafesin içinde yaşayan beyaz papağanlar birbiri ile yarış halinde olacaktır. Kendisi ile daha çok ilgilenilmesini isteyen beyaz papağan, daha yüksek sesli ötecek, belki huysuzluk yapıp kafesini dağıtacak belki de içine kapanıp depresyona girecektir. Bu sebeple tek olarak veya ayrı kafeslerde bakılması daha sağlıklıdır.

Beyaz papağanlar günlük alması gereken besin ve su miktarını aldığında kolay kolay hasta olmayan canlılardır. Ancak genetik olarak mantar enfeksiyonuna yatkınlığı bulunur. Bu sebeple veteriner kontrolleri düzenli olarak yaptırılmalıdır.

Yazar
Oktay Bozacı

“Beyaz Papağan Türü ve Özellikleri” üzerine 18 yorum

  1. Beyaz papağanlar da en çok sevdiğim özellik duygusal olmaları, eşleri öldükten sonra stres ve depresyona giriyorlarmış. Bizim dünyalı erkeklerin sizden öğrenmesi gereken çok şey var

    Yanıtla
  2. Merhabalar benim kuşum kafasına ayağını götürüp kendini boğuyormuş gibi yapıyor ve dokunduğumda hiç tepki vermiyor birşeyi mi var acaba

    Yanıtla
    • Çağrı bey merhabalar, öncelikle çok geçmiş olsun. Bu sorunlarınızda dilerseniz internet sitemizin forum alanına girip ücretsiz kayıt olduktan sonra Papağanlar kategorisine görselli bir şekilde konu açabilir, sorunuzu sorabilirsiniz. Şimdi görmeden tahmini yorum yapmamız doğru olmaz düşüncesindeyiz, çok geçmiş olsun.

      Yanıtla
  3. 6 aylık erkek muhabbet kuşum var fakat bu aralar kuyruğunu ara sıra aşağı yukarı salladığını ve kendini çok kabarttığını fark ettim.Kafesten çıkınca hiç böyle şeyler yapmıyor sadece kendini temizliyor fakat kafese koyduğum zaman bu hareketleri yapmaya başlıyor(nadiren).Bir hastalığı falan var mıdır acaba?

    Yanıtla
    • Merhaba ecrin, bu sorunun birçok nedeni olabilir. Kızgınlık döneminde olabilir, mevsim geçişlerinden dolayı tüy dökebilir vs. Size en iyi şekilde yardımcı olabilmemiz için sitemizin Forum alanına kayıt olup, Muhabbet Kuşları kategorisine konu açarak yazılı ve görselli destek alabilirsiniz. Uzman ekibimiz tarafından anında cevabınızı almış olursunuz, çok geçmiş olsun.

      Yanıtla
    • Eyüp bey merhabalar, kuşunuz papağan değil mi? Birçok üyemiz papağan yazımıza muhabbet kuşları hakkında hastalıklarını yazıyor o yüzden soruyoruz. İnternet sitemizin forum alanına girip ücretsiz kayıt oluşturarak uygun kategoriye görselli bir şekilde konu açabilirsiniz, ekimiz anında dönüş sağlayacaktır. Çok geçmiş olsun Eyüp bey

      Yanıtla
  4. muhabbet kuşum 4 aylıktan küçük,erkek daha yeni aldık her yanına yaklaştığımızda kafese tırmanıp kaçıyor elimize hiç gelmiyor kendini sevdirmiyor bizden korkuyor olabilir mi? korkuyorsa ne yapmamız gerekiyor?

    Yanıtla
  5. Beyaz papağan türleri arasında en sevdiğim papağan kakadular, çok hoşuma gidiyor tipleri ve hippiye benziyorlar 🙂 böyle bir papağan sahiplenecek olursak eğer büyük ihtimal ücret talep ederler. Kakadu papağan fiyatları hakkında bir bilgisi olan var mı ortalama ne kadar bir fiyat aralığındalar merak ediyorum.

    Yanıtla
  6. Merhabalar yaklasık 3 yasinda bir erkek muhabbet kusumuz var . Tam olarak ne kadar oldu bilmiyorum ama uzun bir suredir el ve ayaklara ilgisi var nereye gitsek yuruyerek takip ediyor gagasini ayaklarimiza vuruyor ya da isiriyor. Kendini asla sevdirmiyor. Elimize yaklasip isiriyor. Ne oldugunu asla cozemedik. Bu konuda fikrinizi alabilir miyiz? Bir de bu isirmalar icin ne yapabiliriz yavruyken aldigimizda cok sakindi aldigimiz zaman korktugu icin ustune gitmedik sonra eve alisinca da kendini asla sevdirmedi. Bi oneriniz var mi?

    Yanıtla
  7. Merhabalar;
    muhabbet kuşumun gagası kırıldı şimdi alt gaga ile üst gaga aynı seviyede yem kıramıyor bende ekmek içi ve yeşil sebze veriyorum, fakat üst gagasının içinde siyah renkte küçük bir et var veterinere götürdüm mantar dedi sprey verdi vitamin verdi suyuna katın kaşınma içinde damla verdi ağzına 1 damla damlatın dedi, kuşum omuzuma yada ayağıma konup başını bana yaslayıp uyuyor bu kötü bir şeymidir ? gagasının içindeki o mantardan nasıl kurtulabiliriz ve gagası tekrar normal boyuna gelir mi ?

    Yanıtla
  8. Kuşum kafasını durmadan yukarı aşağı kaldırarak ağzını açıyor. Bu neden kaynaklanıyor olabiliri acaba?

    Yanıtla
  9. Merhabalar Muhabbet kuşum 35 günlük yavru. Yuvada değil şuan. Kafasını sürekli yerde tutuyor. Bir şey yiyip içmiyor. Ne yapmam lazım. Nasıl iyileşir.

    Yanıtla
  10. Merhaba erkek bir yavru muhabbet kuşu aldım bugün 3. Gün ve 1 ayağı sakat bir şey olur mu acaba bir de ne zaman konuşabilir

    Yanıtla
  11. Merhabalar benim kuşum daha yeni 1 ay oldu ama çok korkuyor dokunulmaktan ve alışması için sürekli konuşuyorum ben konuşurken dinliyor hiç konuşmuyor normal mi bu ne yapmalıyım

    Yanıtla
  12. Şey kuşum biraz uykulu davrniyor aksam isigini kapatmayi unuttun yine ucuyor felanda biraz sakinlesti nedeni nedir

    Yanıtla

Yorum yapın