Balık Çeşitleri ve İsimleri Nelerdir

Balığın sağlığa olan faydası araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Ülkemizin dört tarafı denizler ile çevrildiği için balık çeşidi ve sayısı bakımından zengindir. Deniz sularında yaşayan zehirli ve zehirsiz olmak üzere birçok balık çeşit bulunur. Yaz aylarında balığın sayısında azalma meydana gelir. Eylül aylarının başlarında havanın soğuması ile balığın sayısında bir artış ortaya çıkar. Çocukların sağlığı için en az haftada iki defa tüketilmelidir.

Balık Çeşitleri

Balık çeşitleri havanın sıcaklığına göre değişim gösterir. Bazı bölgelerde balık sayısı fazla olmasına rağmen çeşitlilik azdır. Bazı bölgelerde ise balık sayısı azdır fakat çeşidi fazladır. Bazı balık türlerine rastlamak mümkün değildir. Her bölgenin kendisine has hava koşulları mevcuttur. Dört mevsimin aynı anda yaşandığı yerlerde balık oranında ve çeşidinde değişim gösterir.

Balık Çeşitleri
  1. Barbunya: Sıcak ortamlarda sürü halinde yaşarlar. Boy oranı 15 cm’den 40 cm’ye kadar değişir. Ortalama ömrü 10 yıl sürer.
  2. Aynalı sazan: Farklı su özelliklerine uyum sağlar. Üretimi açısından en çok tercih edilen balık çeşididir.
  3. Berber balığı: Sıcak suda yetişen ender balıklardan birisidir. Ekonomik değerinden dolayı üretimi azdır.
  4. Bıyıklı balık: Farklı uzunlukta ve renkte türleri vardır. Oksijeni bol olan suları tercih ederler. Üreme döneminde suya bırakılan yumurtalar zehirlidir.

Zehirli Balık Türleri

Zehirli balık türüne ve çeşidine rastlamak mümkündür. Zehirli balıklar canınızı yakabilir veya ölümünüze neden olabilir. Zehirli balıklar görülmesi dahilinde ulaşım sağlanacak yardım hattı bulunur. Bazı zehirli balık türleri şunlardır;

  1. İğneli vatoz: Denizin sığ yerlerinde yaşamını sürdürürler. Üzerine basarak yaralanma ihtimal dahilinde yüksektir. Üzerinde yer alan iğnenin ayağa batması dahilinde acı verir. Vatozun iğnesinin damara gelmesi sonucunda ölüm ile karşı karşıya kalınır.
  2. Trakonya balığı: Görülme oranı en fazla olan zehirli balık çeşididir. Balığın zehri insanı sakat bırakacak kadar kuvvetlidir.

Zehirli Balığa Rastlanması Dahilinde Neler Yapılır?

Balığın Yaraladığı Bölgeyi Kontrol Edin

Genellikle yaralanan bölge ayak kısmı olur. Denizin sığ yerlerinde yaşayan farklı balık türleri vardır. Balığın çeşidinin bilinmemesi dahilinde yaranın kanayıp kanamadığını kontrol ediniz. Kanama yoksa ayağınızı sıcak su ile temizlemeniz ve iğne olması ihtimaline karşı dikkatli kontrol ediniz.

Yaralı Bölgeye Müdahale Ettikten Sonra Hastaneye Gidin

Zehirli balıkların bazılarının etkisi farklıdır. Bazı zehirler sıcak su ile geçer. Bazı balıkların zehirleri ölmesinden sonra bile etkisini devam ettirir. Hemen amonyak ile ilk müdahaleyi yapın. Etrafınızda bulunan en yakın sağlık kuruluşuna müracaat ediniz.

Balık Çeşitleri
Balık Çeşitleri ve İsimleri Nelerdir

Ege Denizinde Bulunan Balık Çeşitleri

Barbunya ve Çipura balık türünü Ege Bölgesinde görmek mümkündür. Ege Bölgesinin iklim özellikleri Akdeniz Bölgesi ile uyum sağlar. Bu nedenle benzer balık türlerini görülür. Karadeniz ve Marmara sularının akışından dolayı sürü halinde balık türleri bulunur.

Karadeniz Denizinde Bulunan Balık Türleri

Karadeniz Bölgesi geçmiş zamanlarda göl olmasından dolayı belli oranın altında bulunan sular kirlidir. Bu nedenle derin suları seven balık türleri yaşamını sürdüremez. Karadeniz sularında en fazla tüketilen balık hamsidir. Karadeniz insanı ile özdeşleşen burun yapıları vardır. En fazla 18 cm’ye kadar boy oranı uzar. En çok tercih edilen balık türü ise Palamut olmaktadır. Farklı boyutlarda ve isimlerde karşınıza çıkar.

Kayalık yerlerde üreme ve yaşamını sürdüren balık türü ise Lüfer olmaktadır. Güçlü diş yapılarından dolayı büyük balıkları avlama yetenekleri bulunur. Saldırgan yapılarından dolayı diğer balık türlerini tehdit ederler.

Tavsiye Bağlantı: Tropheus Balık Türleri (Çeşitleri) Nelerdir

Akdeniz Sularında Bulunan Balıklar

Akdeniz Bölgesinin suları sıcak ve ılımandır. Balık oranı diğer bölgelere oranla düşüktür. Tuzluluk oranı fazladır. Sularda yaşanan gel-git olayı Akdeniz Bölgesinde yaşanmaz. Akdeniz sularında rastlanan son zamanlarda neslinin tükenmesi ile karşı karşıya kalınan balık türü Akya olmaktadır. Akya balığının özelliği saldırgan yapısıdır.

Çipura balığının üreme oranı yüksektir. Çene yapısı oldukça kuvvetlidir. Yaz aylarında sığ yerlerde, kış aylarında derin yerlerde rastlamak mümkündür. Ekonomik değerinden dolayı üretimi açısından oldukça karlıdır.

Vücudu pullarla kaplı, vücudu füze şeklinde olan balık türü Levrek ismindeki balıktır. En çok sığ yerlerde rastlanır. Karanlık yerleri sevdiğinden dolayı kayalık altlarında rastlamak mümkündür. Lezzeti oldukça fazladır. Üreme oranı yüksek olduğu için çok fazla tercih edilir.

Balığın Yararları

Balığın içerisinde bulunan yağ asitleri bağışıklık sistemini korumaya yöneliktir. Gribe ve enfeksiyona karşı mücadele eder. Balık omega3 yağ asidi bakımından zengindir. Vücudun çok fazla üretimini gerçekleştirmediği yağ asidi olduğu için dışarıdan ek takviye yapılmasını gerektirir. Çocukların zeka gelişimde büyük rol oynar. Öğrenme, kavrama, tutma ve algılama fonksiyonları bebeklik dönemlerinde alınan balık gıdası nedeni ile gelişim gösterir.

Balığın Zararları

Taze ve günlük olmayan balıkların insan sağlığına zararları olur. Taze olmayan balıkların yenmesi sonucunda zehirlenmeler ile karşı karşıya kalınır. Bazı balık türlerinin fazla tüketimi de zehirlenmeye yol açabilir. Balık ürünleri ile süt ürünlerinin aynı anda tüketilmesi sonucu zehirlenme yaşanır. Belli bir zaman aralığında süt ve balık ürünleri tercih edilmelidir.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın