Axolotl Bakımı ve Özellikleri

Axolotl semenderler ile akraba olan, semenderlerin aksine suda yaşayan canlılardır. Doğumlarından itibaren yetişkin olmaları 2 seneyi bulmaktadır. Yaşam süreleri ise ortalama olarak 15 sene civarındadır. Boy olarak ise 30 santim civarına kadar ulaşmaktadırlar. Axolotlların göz kapakları bulunmamaktadır.

Axolotl’lar hücrelerini yenileyebilir. Beyin hücrelerini yenileyebildikleri için son zamanlarda bilim adamlarının inceleme alanına girmişlerdir. Kanser, sinir sistemi ve kalp hastalıklarının tedavisinde umut olabileceğini düşünüyorlar.

Axolotl Meksika’nın dağ göllerinde yaşarlar ama burada yaşayan halkın bu canlıları yiyecek olarak görmesi ve satışlarının yapılması günden güne neslinin tükenmesine neden olmaktadır.

Axolotl (Aksolotl) Bakımı

Axolotl bakımı için araştırmalar yapan insanlar bulunmaktadır. Bu canlıların akvaryumda yaşayabilmesi ile birlikte insanlar da bu canlıları akvaryumda bakmaya başlamışlardır. Akvaryum içerisinde bakmış olduğunuz bu canlının suyun derecesinin 10 derece altına inmesi ile birlikte kış uykusuna yattığı bilinmektedir. Diğer canlılara göre bakıldığı zaman Axolotl özellikleri insanları bu canlılar hakkında inceleme yaptığı sürece şaşırtmaya devam ediyor.

Ülkemizde herkesin bilmiş olduğu kertenkeleler kuyruklarını düşürdükleri anda yeniden Kısa bir süre sonra kuyruklarının yenilendiğidir. Peki söz konusu canlı şu an bahsettiğimiz hayvan olunca aynı şey oluyor mu diye düşünenleriniz hiç oldu mu bilmiyorum, ama kertenkeleye benzeyen bir özelliği bulunmaktadır. Axolotl herhangi bir kopan uzuvu olduğu zaman belirli bir süre geçtikten sonra tekrardan yenilenme özelliği bulunmaktadır. Bu kadar değişik özelliğe sahip olan bu hayvanların nesli artık tükenmek üzeredir.

Dünya üzerinde sayıları gün geçtikçe azalmaya başlayan bu hayvanlar artık nesli tükenmekte olan hayvanlar arasına girdiği için Avrupa tarafından listeye de alınmış bir canlıdır. Son zamanlarda Meksika’daki bu canlıları yeme isteği ile birlikte göl ve kanallarda artık eskisi kadar fazla sayıda değillerdir. Dünyada ise bu canlılar popüler bir akvaryum hayvanı olarak bilinmekte ve insanlar tarafından evlerinde bulunan akvaryumlarda bakılmaktadır.

Axolotl Ne Yer? Axolotl (Aksolotl) Nasıl Beslenir?

Axolotl ne yer sorusunu sormakta aslında oldukça haklısınız. Bu canlılar oldukça zor duyarlar ve toprak solucanları, kabuklu karidesler, balık parçacıkları, küçük omurgasızlar ve kurbağa yavruları gibi birçok besin ile beslenebilmektedir. Bizlerin ayrı birer canlı olarak görmüş olduğumuz bu hayvanlar onlar için birer atıştırmalık yemektir. Akvaryum içerisinde birlikte yaşamaları için yanlarına süs balığı koymanız bir hata olacaktır. Etçil bir canlı olduğu için bir süre sonra koymuş olduğunuz balığın akvaryumda artık yer almadığını göreceksiniz.

Axolotl İçin Tavsiye Edilen Besinler

  • Kuru yemler
  • Artemia (kendi üretebileceğiniz kitler alıp maliyeti düşürebilirsiniz)
  • Solucanlar
  • Pelet yemler
  • İnce kıyılmış ciğer

Fiyat olarak incelediğimiz zaman internette iyi bir araştırma yapan kişi 600 ile 1000 TL arasında rahatlıkla bu hayvanların bakımını üstlenebilir. Dar bir akvaryumda bakmanız önerilmez. Axolotl bakımı için heveslenen kişilerin bu canlılara genelde çiftleşme ve çoğalmaları dışında diğer canlılar ile bakmaları uygun görülmemektedir.

Saldırgan bir yapıya sahip olan bu canlıların yanlarına koymuş olduğunuz herhangi bir hayvanın zarar görmesiyle sonuçlanacak durumlar ile karşı karşıya kalma riskiniz çok fazladır. Yamyam özelliklerine biraz daha ara vereceklere dönemler 15 santim civarına ulaştıktan sonra olmaktadır. Bu boya ulaşabilirlerse yavru dönemlerine göre karşılaştırıldığı zaman daha sakin olmaktadırlar fakat yine de saldırgan özellikleri devam etmektedir. Tek başına bakıldığı zamanlarda ise oldukça sevimli ve akvaryumunuza renk katan canlılar olarak nitelendirilebilir diyebiliriz.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın