Ara (Macaw) Papağanı Hastalık ve Tedavisi

Tüm canlılarda olduğu gibi papağanlar için de hastalığı erken teşhis etmek ve tedaviye erken başlamak iyileşme şansını arttıran en önemli etkendir. Papağanlar, organ boyutları oldukça küçük canlılar olması sebebiyle hastalıktan kısa sürede etkilenir. Hayvan beslemede dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri beslenen hayvanı yakından takip etmek ve genel sağlık durumunu takip etmektir. Küçük bir belirti, bir hastalığın habercisi olabilir. Dolayısıyla Ara (Macaw) papağanının yakalanabileceği yaygın hastalıkları ve belirtilerini öğrenmek, Ara papağanı besleyen bir kişi için çok önemlidir.

Psittakoz (Papağan Ateşi)

Daha çok papağan ateşi ismiyle bilinen psittakoz hastalığı bakteriyel bir hastalıktır. Antibiyotik kullanımıyla kısa sürede tedavi edilebilen bir hastalık olsa da hastalığım geç teşhis edilmesi durumunda Ara papağanının hayatı tehlikeye girebilir. Bakterinin tutunduğu vücut bölümüne göre hastalık belirtileri değişiklik gösterir. Bakterinin akciğere bulaşması durumunda nefes almada zorluk, hırıltılı nefes alma, tüylerde kabarıklık görülebilir. Bunun haricinde göz çevresinde iltihaplanma, halsizlik, ishal de yaygın belirtiler arasındadır.

Ara (Macaw) Papağanı Hastalık Ve Tedavisi

Belirtilerden en az biri görüldüğünde bir veterinere muayene ettirilmeli ve teşhise göre antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Antibiyotik ile beraber vitamin takviyeleri de kullanılabilir.

Proventriküler Dilatasyon Hastalığı (PDD)

Ara papağanı wasting sendromu olarak da adlandırılan proventriküler dilastasyon hastalığı, Ara (Macaw) papağanı ve akrabalarında yaygın olarak gözlemlendiği için bu isimle adlandırılmıştır. PDD hastalığı tedavisi olmayan, destek tedavi ile hayatta kalma süresini uzatmaya ve hayat kalitesini arttırmaya yönelik bir hastalıktır.

PDD hastalığı her papağanda aynı şekilde ilerlememesi ve bazen hiç belirti vermemesi sebebiyle en çok kafa karıştıran hastalıklardan biridir. Çoğunlukla hastalık çok ilerlediğinde teşhis edilebilir. Bununla birlikte kilo verme, iştahsızlık, kusma, ishal ve halsizlik gözlemlenebilir. Boğaz bölümünde şişlik gözlemlenmesi ise en ayırt edici belirtidir.

Tedavi için bağışıklık güçlendirici ilaçlar kullanılsa da bilinen bir tedavisi bulunmamaktadır. Hem daha az ağrı çekmesi hem de yaşam süresinin uzatılması için tedavi sürecine devam edilmelidir.

Psittacine Gaga ve Tüy Hastalığı (PBFD)

Psittacine gaga ve tüy hastalığı, PDD hastalığı gibi tedavisi bulunmayan ancak yaşam kalitesinin arttırılmasını amacıyla destek tedavi uygulanabilen çok ciddi bir hastalıktır. Bu hastalıktan genellikle yavru sayılabilen 2 yaş altındaki papağanlar ve kuşlar etkilenir. Bunun sebebi 2 yaşının altındaki papağan ve kuşların bağışıklık sisteminin tam oturmamış olmasıdır. Genellikle 2 yaş altı papağanlarda gözlemlense de 2 yaşından büyük Ara (Macaw) papağanlarının da bu hastalığa yakalandığı görülmüştür.

Psittacine gaga ve tüy hastalığının en önemli belirtileri tüy dökülmeleri, tüylerde düzensizlik, ruh halinde değişiklikler ve gaga şeklinin değişikliklerdir. Bu belirtiler tek başına görüldüğünde başka birçok hastalığın belirtisi olabileceği için tüy biyopsisi ile teşhis konulmalıdır. Teşhis sonrasında destek tedavi ile Ara (Macaw) papağanının yaşam kalitesi arttırılabilir.

Ara (Macaw) Papağanı Hastalık Ve Tedavisi
Ara (Macaw) Papağanı Hastalık ve Tedavisi

Ara (Macaw) Papağanı ve Polyoma Virüsü

Viral hastalıklar antibiyotik ile genelde tedavi edilemediği için bakteriyel hastalıklara göre daha ölümcüldür. Viral bir hastalığın atlatılmasının en temel yolu bağışıklığın güçlü olmasıdır. Bir Ara (Macaw) papağanı viral bir hastalığa yakalandığında her ne kadar bağışıklığı güçlü olsa da atlatamayabilir. Çünkü hastalıkların iyileşmesinde canlının boyutu çok önemlidir. Küçük ebatlara sahip olan kanatlı hayvanlar gibi canlılar hastalıklar, özellikle de virüsler karşısında yenik düşebilir.

Polyoma virüsü de Ara (Macaw) papağanının yenik düşebileceği, ölümle sonuçlanabilecek ciddi hastalıklara sebep olabilen bir virüstür. Bulaşıcıdır ve vücudun tamamına yayılması çok kısa sürer. Karında şişlik, ishal, iştahsızlık, yemek yeme reddetme en bilinen belirtileridir. Organları ve sinirleri çok çabuk tahrip ettiği için ölüm oranı yüksek bir hastalıktır.

Candida

Ara (Macaw) papağanı hastalıkları arasında yer alan bir diğer hastalık Candida hastalığıdır. Bu hastalık sindirim sistemindeki mayaların normalden fazla çalışması sonucu oluşan bir mantar enfeksiyonudur. Temelde başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar. Bu sebeple hastalık tedavi edilse bile papağanın başka bir hastalığı olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Tavsiye Bağlantı: Ara (Macaw) Papağanı Özellikleri ve Bakımı

Ara (Macaw) Papağanı Parazitlerinin Çeşitleri

Aspergillozis

Asper olarak da kısaltılan Aspergillozis mantarı solunum sistemine yerleşen bir mantardır. Bulaştığı papağanda nefes almada zorluk, ishal veya sulu dışkı, gözde akıntı ve çapaklanma, burun akıntısı, halsizlik, durgunluk ve kilo kaybına sebep olabilir. Enfeksiyon erken teşhis edildiğinde doğru ilaçla kısa süre içerisinde tedavi edilebilirken, tedaviye başlanmada geç kalınması hastalığın kronikleşmesine sebep olur.

Ara papağanınızın bu mantara yakalanmasını engellemek için kafesini günlük düzenli olarak temizleyin, meyve ve sebzelerini yıkayarak yedirin ve ellerinizi yıkamadan papağanınıza dokunmayın.

Giardia

Giardia paraziti sindirim sistemine yerleşen ve çok hızlı yayılan bir parazit çeşididir. Sindirim sistemine yerleştiği için en önemli belirtisi şiddetli ishaldir. Bu parazite yakalanan bazı Ara (Macaw) papağanlarının dışkılarının patlamış mısıra benzediği gözlemlenmiştir.

Kilo verme, çok su içme, tüylerde kaşıntı ve tüy yolma hareketi de giardia paraziti belirtiler arasında sayılabilir. Ayrıca bu parazitin en önemli özelliği insana da bulaşabilmesidir. Bu sebeple bu belirtilerden biri bile gözlemlendiğinde göz ardı edilmemeli ve bir veterinere muayene ettirilmelidir.

Sarkosistis

Sarkosistis diğer parazit çeşitlerine göre daha az görülse de ölüm oranı diğerlerine göre daha yüksektir. Sarkosistis bir Ara papağanının sinir sistemine, solunum yoluna veya kaslarına yerleşebilir. Vücudun hangi bölümüne yerleştiğine göre hastalık belirtileri değişiklik gösterir. Genel olarak halsizlik, isteksizlik, nefes almada zorlanma, dışkının sarılaşması ve kuyruk sallama belirtiler arasında sayılabilir.

Pullu Yüz Akarları

Bu parazit organlardan veya vücut sistemlerinden ziyade cildi etkileyen ve dıştan bakışta hemen anlaşılabilen bir parazittir. Papağanın tüy olmayan veya tüyün az olduğu bölümlerinde pul pul dökülmeler görülür. Zamanla tüylerde dökülmeye sebep olur. Erken teşhis edildiğinde antibiyotik tedavisi ile iyileşme sağlanabilir.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın